התחזית הצפויה לשבת ׁ(19.10) במקומות נבחרים:

החרמון עד 18 מעלות | טבריה (הכנרת) עד 31 מעלות | חיפה עד 25 מעלות | תל אביב עד 26 מעלות | ירושלים עד 24 מעלות | מצפה רמון עד 25 מעלות | ים המלח עד 34 מעלות | אילת עד 35 מעלות


חושבים על סוכות ומדבר? חמוקי ניצנה הם המקום המושלם עבורכם. כאן תמצאו שילוב מנצח בין הרפתקה לדמיון, בין ציורי סלע קדומים לפלא טבע מדהים. דמיינו את עצמכם מטיילים בין חמוקי קירטון לבנים, רכים ומעוגלים, שנוצרו בתהליכי בלייה טבעיים. הנוף המיוחד הזה מזכיר במעט נוף חוץ-ארצי, ויוצר תחושה של הרפתקה. הילדים יוכלו לטפס על החמוקים ולהשתובב שעות על גבי שעות בזמן שהמבוגרים יוכלו ליהנות מהשקט והנוף המרגיע.

חמוקי ניצנה נמצאים במרחק נסיעה קצר מהמרכז (כשעתיים), מה שהופך אותם ליעד נגיש ונוח לטיול של יום. באזור ניתן למצוא מגוון אפשרויות לינה, החל מצימרים מפנקים ועד לינת שטח לחובבי האתגר. מומלץ להביא בגדים להחלפה, או לפחות לקחת בחשבון שתצאו עם הרבה פודרה לבנה על הבגדים, ולהגיע ערוכים גם להליכה במסלולים חשופים לשמש. חג סוכות שמח, בתפילה לשלומם של החיילים והחטופים.


> להמלצה מהשבוע שעבר: שביל נוף נחל יתלה

לעוד ההמלצות לטיולים בשבת


לאן מטיילים השבוע? 

חמוקי ניצנה

מה לכתוב בווייז: "חמוקי ניצנה". עבור טיול בחרותות הסלע, כתבו "חאן בארותיים". טיול לסוכות, לסוף שבוע או לכל יום אחר שבו אתם רוצים להתנתק ולהגיע לנופים קסומים, הוא רעיון מעולה. נופי המדבר של חולות ניצנה נמצאים במרחק של כשעתיים מהמרכז, תלוי כמובן מהמקום שבו אתם מתחילים. אפשר לצאת לטיול יומי, וכמובן שיש אפשרות להזמין מקום לינה באזור. בפתחת ניצנה תוכלו למצוא מגוון צימרים וחאנים שיתאימו לצרכים שלכם.

טיול חמוקי ניצנה נוף (צילום: Avi Rozen, shutterstock)
נראה כמו מעולם אחר. חמוקי ניצנה|צילום: Avi Rozen, shutterstock

חמוקי ניצנה מציעים חוויה מיוחדת במינה. מי לא היה רוצה לטייל על הירח, מבלי לעזוב את הארץ וללא צורך בדרכון? חמוקי ניצנה, שהם סלעי קירטון מקומרים ומעוגלים, מקנים למקום מראה ייחודי, והוא נקרא כך על שם חמוקי האישה. הטיול כאן הוא חוויה שונה: אתם יכולים לטפס על הסלעים, להסתכל על נופי המדבר המרהיבים, לשכב על הגב ולבהות בשמיים, או סתם לקפוץ ולהתפלש בפודרה הלבנה. אל תשכחו, זה לא הזמן ללבוש את הבגדים החדשים שקניתם לחג – עדיף לבחור בבגדים נוחים.

גבעות חמוקי ניצנה נוף (צילום: Avi Rozen, shutterstock)
מהמקומות המיוחדים בישראל. חמוקי ניצנה|צילום: Avi Rozen, shutterstock


מומלץ להגיע בשעות הבוקר או לקראת השקיעה, שכן זה יגרום לטיול להיות נעים יותר וגם יעניק למקום גוון מיוחד. חשוב להשגיח על הילדים בזמן שהם רצים מטפסים על הסלעים; כיף להשתולל, אך יש להיזהר. ואל תשכחו לצלם מרוב התרגשות – זה שווה את זה.

שביל חרותות הסלע – ציורי סלע (עוקף חאן בארותיים)

על פי האקדמיה ללשון עברית, ניתן לכתוב ולהשתמש גם בשורש ח.ר.ט וגם בשורש ח.ר.ת, כששני השורשים נושאים אותה משמעות. תחילתו של המסלול היא בחנייה של חאן בארותיים. שם תשאירו את הרכב ותיקחו איתכם את הציוד הנדרש: כובע, מים והסבר על המסלול. באזור זה ישנם לא מעט ממצאים ארכיאולוגיים מתקופות קדומות, אך הפעם נתמקד בגבעות השחורות הממוקמות מימין למסלול היוצא מחאן בארותיים.

פארק חרותות הסלע (צילום: Lerner Vadim, shutterstock)
הסלעים השחורים שומשו לחריתות. פארק חרותות הסלע|צילום: Lerner Vadim, shutterstock

החרותות התחילו ככל הנראה בתקופה הפרהיסטורית, בעיקר בתקופה הניאוליתית, כאשר בני האדם החלו בתהליך הביות של הצומח והחי. הפטרוגליף הוא ציור על הסלע, שנוצר כתוצאה מחריתה עם כלי חד על הסלע המצופה בפטינה. הפטינה היא הציפוי על הסלע, הנוצרת מתנאי השטח, תחמוצות ברזל, חרסית ומזג האוויר, ולכן הציורים נשמרים במצב מצוין. יש הגורסים שהסיבה לכך שהציורים מסתוריים ופחות מוכרים היא החשש של בני אדם שיפגעו בהם, מה שגרם להסתיר ולשמור עליהם.

בציורי הסלע ליד חאן בארותיים ניתן להבחין בבעלי חיים ובאנשים מרימים ידיים, מה שמעיד על פעילות פולחנית כלשהי. חלק מהציורים אינם לגמרי ברורים ושומרים על המסתוריות שלהם. עצם העובדה שככל הנראה הציורים קיימים מלפני 3,000 שנה מעלה בדמיוננו סיפורים והרפתקאות על ההתיישבות הקדומה בהר הנגב ובמדבר בכלל.

חריתות סלעים חרותות הסלע (צילום: Lerner Vadim, shutterstock)
הציורים קדומים ובני אלפי שנים|צילום: Lerner Vadim, shutterstock

חשוב מאוד לא לפגוע בציורים המיוחדים ולשמור על הניקיון. ככלל, רק להסתכל עם העיניים ולצלם כמה שתרצו. המסתוריות והדמיון הם חלק מהחוויה, אז כדאי להיעזר בהם ולשתף את הילדים. לאחר הצפייה בציורי הסלע, אפשר לחזור לחנייה, אך אפשר ורצוי להמשיך במסלול בנחל בארותיים, שהוא מסלול מעגלי המוביל חזרה לחנייה.


עוד כמה המלצות שוות באזור

גן לאומי ניצנה – תל ניצנה

גן לאומי ניצנה, היה אחד מהיישובים הנבטים בנגב והתגלו בו ממצאים ארכיאולוגים מהתקופה הביזנטית.
מתל ניצנה תוכלו להשקיף על האתרים הנוספים באזור: אנדרטה לחללי מלחמת יום העצמאות, שרידי עוג'ה אל חפיר ושרידי תחנת הרכבת, הנבנו על ידי הגרמנים והטורקים בראשית המאה העשרים. ניתן גם להיכנס לקרון רכבת שנמצא בצד הדרך. כאן גם נמצא נתיב השלום (פסל סביבתי של האמן דני קרוואן – העשוי ממאה עמודי אבן מלאכותיים עם המילה שלום בשפות שונות), לכל האתרים אפשר להגיע עם רכב.

תל ניצנה חורבות (צילום: מירב טלמור-קשי)
כדאי גם לטייל בתל ניצנה|צילום: מירב טלמור-קשי

כפר הנוער ניצנה – ערכים והתנדבות

כפר הנוער ניצנה נוסד בשנת 1986 על ידי לובה אליאב ובסיוע הסוכנות היהודית. בשנת 2012 קיבל המקום את השם "ניצנה – קהילייה חינוכית התיישבותית על שם אריה (לובה) אליאב". תוכלו לפגוש שם שינשינים (שנת התנדבות לפני השירות הצבאי)  מהתנועה הקיבוצית ועוד אנשים יקרים העוסקים בפעילויות חינוכיות וחברתיות.
כפר הנוער ניצנה ממוקם כ-70 ק"מ דרומית מערבית לבאר שבע ולא רחוק מגבול ישראל–מצרים. בפתחת ניצנה נמצאים גם יישובים נוספים – ניצני סיני (קדש ברנע), כמהין, עזוז ובאר מילכה.


איפה אוכלים?

קפה עזוז: קפה עזוז מציע אווירה מיוחדת שמזכירה את "קפה בגדד" מהסרט. בתוך הקפה יש בר וטאבון, ובחוץ מחצלות וכריות, מה שיוצר תחושה שאנחנו נמצאים במרחב אחר, חופשי ורגוע. תוכלו להזמין בירה מצוינת וקרה, סלטים טריים ומעולים, וכמובן פיצות ופיתות טריות מהטאבון. זמני פתיחה: ערב חג, חג, יום ו': 15:00-10:00, שבת סגור, חול המועד: 17:00-09:00. 

קפה עזוז (צילום: מירב טלמור-קשי)
בקפה עזוז מציעים מספר אפשרויות לארוחה טובה|צילום: מירב טלמור-קשי

עגלה במדבר, קדש ברנע: עגלת הקפה פתוחה גם בחול המועד, אבל כדאי לבדוק לפני הגעה אם אתם נוסעים במיוחד. תוכלו ליהנות כאן ממגוון מאכלים, משקאות ובעיקר אווירה נעימה ומדברית.

מירב טלמור-קשי, מתכננת טיולים בארץ ובחו"ל, מומחית בתחומי תקשורת ויחסי ציבור ונותנת שירותי ייעוץ בנושאים אלו. כתבת תיירות ובעלת הבלוג "חלומות ומסעות" גם בפייסבוק ובאינסטגרם