טיילים מנוסים, חובבי טיולי שטח, רוכבי אופניים וחובבי אקסטרים באשר הם – כולם ימצאו במדבר יהודה וים המלח מענה לתפילותיהם ההרפתקניות. האזור עולה על גדותיו (בתקופת השטפונות – גם מילולית) בערוצי נחל, קניונים, מצוקים תלולים ושאר תופינים למכורים לאדרנלין. אתם רק צריכים להחליט איך אתם רוצים לצלוח אותם, מי ברכב ומי ברגל.

מסלול ג'יפים: מדבר יהודה קלאסי

אזור ים המלח ומדבר יהודה משופע במסלולים שכמו נבראו במיוחד לרכבי 4X4. תצורת הנוף המדברית, הניגודים בין המצוקים הסלעיים והערוצים העמוקים מספקים תנאים מאתגרים ותפאורה מרהיבה לשלל טיולי ג'יפים. אם אין בבעלותכם רכב 4X4, ישנן באזור מבחר חברות שמוציאות טיולי ג'יפים, גם מודרכים. מתוך שלל האפשרויות, בחרנו להמליץ על מסלול שקשה לטעות איתו, ובהתאם זכה לכינוי "מדבר יהודה קלאסי". המסלול מתפתל לאורך כ-90 ק"מ ואורך יום שלם. ניתן גם לפצלו ליומיים ולשלב לינה בשטח, למהדרין. המסלול עובר דרך כמה מנקודות הציון המוכרות ביותר באזור ים המלח: מצוקי דרגות, נחל תקוע, מצפה ערוגות, מצפה עין גדי, הר ישי, מצפה שלם ועוד. המסלול מתחיל בצומת דרגות שעל כביש 90 וחוזר חזרה לכביש. אזהרה: המסלול חוצה בנקודות מסויימות שטחי אש של צה"ל, ועל כן הטיול בו בטוח רק בסופי שבוע.

טיול ג'יפים בדרום (צילום: youtube)
מסלולים שכמו נבראו במיוחד לרכבי 4X4. מדבר יהודה|צילום: youtube

מסלול רכיבת אופניים: נחל פרצים ונחל סדום

בשנים האחרונות מתרבים חובבי רכיבות השטח, ואלה שומרים חסד מיוחד למסלולים באזור מדבר יהודה וים המלח. תבנית הנוף של האזור מספקת מסלולים מאתגרים, והאקלים היבש נוח במיוחד לרכיבות בעונת החורף. אחד ממסלולי האופניים הפופולריים באזור עובר בנחל פרצים. את המסלול תתחילו בעלייה בנחל פרצים (את המכוניות אפשר להחנות בצד הדרך), טפסו בערוץ המתפתל בקניון החוואר (מרגישים את הדופק עולה?), ולאחר מכן תגיעו למישור עמיעוז. הצלחתם להסדיר את הנשימה? מעולה! שוב מטפסים. הפעם לתצפית בפסגת הר סדום, זה המקום לעצור למנוחה קצרה, להנות מהנוף הנשקף מהפסגה, לשלוף את ערכת הקפה ולעלות חזרה על האופניים לירידה המתפתלת במורד נחל סדום. אורך המסלול: כ-25 ק"מ פתלתלים ולפרקים, גם תלולים. ללא ספק רכיבה שמספקת גם אתגרים טכניים וגם נוף מהנה.

טיול אופניים בדרום (צילום: youtube)
מסלולים פתלתלים ולפרקים גם תלולים|צילום: youtube

תצפית: לרדוף אחרי השטפונות 

האקלים במדבר יהודה ובאזור ים המלח בפרט מפורסם בימי גשם מועטים ביותר (האזור מתאפיין במזג אוויר שמשי בכ-330 ימים מהשנה), אך יש באזור לא מעט נחלים וערוצים. בימים כתיקונם, רובם יבשים וחרבים, אך היות שנקודות המוצא של נחלים אלה נמצאת בקו פרשת המים באזור הרי ירושלים וחברון, ובזכות הפרשי הגובה בין נקודת המוצא ההררית למקום הנמוך ביותר בעולם – כאשר יורדים גשמים, ערוצי ונחלי האכזב מתמלאים בבת אחת בכמויות מים אדירות שזורמות בעוצמה שיש רק לטבע. התוצאה היא מחזה מרהיב של שטפונות עכורים שסוחפים בדרכם מטה כל הנקרה בדרכם, ומתנפצים במפלים אימתניים. וכאן המקום להזהיר: בשטפונות יש לצפות מנקודות תצפית גבוהות ובטוחות ובשום פנים ואופן לא להתקרב לערוצים השוצפים עצמם. מדובר בסכנת נפשות.

התצפית המרשימה ביותר על שטפונות היא זו של מפל נחל בוקק – נקודת התצפית נמצאת במעלה צוק תמרור, שם נופלים המים בעוצמה רבה אל ערוץ עין בוקק ומטה מטה עד לחוף. התצפית מאפשרת מבט רחב על הערוץ כולו וניתן לעקוב אחר הזרם העכור עד לאזור המלונות. הוראות הגעה: נוסעים על כביש 31 מערד לים המלח. כ-10 ק"מ אחרי צומת חתרורים, פונים שמאלה לצוק תמרור. שביל מסומן בירוק מורה על מסלול הליכה של כ-5 ק"מ המוביל לשפת המפל.

ציידי שיטפונות חדש (תמונת AVI: אימג'בנק / Thinkstock, יוטיוב)
ערוצי ונחלי האכזב מתמלאים בבת אחת. תצפית שטפונות|תמונת AVI: אימג'בנק / Thinkstock, יוטיוב

עוד ב-mako חופש:

מהפיליפינים עד כרתים: חבילות אקזוטיות לפסח
מהי העיר היקרה בעולם ואיפה כי זול?
יש בארץ מלון שלא תרצו לצאת ממנו

מסלול רגלי: מנחל דוד לנחל ערוגות

שמורת עין גדי היא נקודת מוצא לכמה מהמסלולים היפים והאהובים ביותר בדרום הארץ, וניתן לצאת ממנה למסלולים בדרגות קושי משתנות. היות שאנחנו פה בענייני אתגר, נתמקד במסלול קשה, המיועד למיטיבי לכת ולטיילים מנוסים. נקודת ההתחלה של המסלול היא בשער נחל דוד של שמורת עין גדי – אחד משני השערים המרכזיים של השמורה (נחל ערוגות הוא השער השני). הולכים עד למפל, משם מטפסים לכיוון המקדש הכלקוליתי ועין גדי, ממשיכים בטיפוס לרמת המדבר ומצפה עין גדי. מדובר בטיפוס לא פשוט של כ-600 מטר מנחל דוד ועד למצפה. מכאן, רדו בזהירות בירידה התלולה של מעלה בני המושבים, אל נחל ערוגות – בקרו במפל הנסתר ובבריכות, ואז המשיכו בירידה עד ליציאה מהשמורה בשער נחל ערוגות. מומלץ להתחיל את המסלול מוקדם בבוקר, עם פתיחת השמורה למבקרים שכן, השלמתו עשויה לקחת כ-8 שעות.

נחל דוד, טיולים דרום (צילום: איל שפירא)
מנחל דוד לנחל ערוגות. מסלול מאתגר|צילום: איל שפירא

סנפלינג: מלמעלה עד למטה בנחל דרגות

אם עוד נשאר לכם אדרנלין בגוף ואתם לא רוצים לעזוב את אזור ים המלח בלי לקפוץ מאיזה צוק, למה שלא תעצרו בנחל דרגות לגלישה קצרה במורד המצוק (16 מטר בסה"כ, קטן עליכם). כל שעליכם לעשות הוא להגיע לעמדת הקבלה בכניסה לנחל דרגות (מטעמי בטיחות: ודאו שאתם בנעלי הליכה סגורות), משם תעלו למצוק משאש ברכבי שטח, תעלו על הציוד והרתמות וקדימה, למטה. הצעד הראשון הוא הכי קשה. גם אם אתם אתגריסטים רק ברוחכם, ועדיין לא ממש יצא לכם לעשות סנפלינג בעבר, תוכלו לקבל הדרכה מקיפה במקום. סנפלינג במצוק משאש.

 *הכתבה בשיתוף משרד התיירות