3 מוזיאונים, 2 גלריות, מרכז מבקרים אחד, קיוסק אחד, בולנז'רי הורס אחד, ריאנוע היסטורי, 2 מועדונים, 4 מלונות בוטיק (ועוד בדרך) ועוד ועוד. ספירת המלאי הנהדרת והחלקית הזו מתרכזת לאורך 600 מטרים ברחוב אחד בלבד - לילינבלום, והוא הסייד קיק של שדרות רוטשילד הסקסיים והשכן של מדרחוב נחלת בנימין, של פארק המסילה ושל תחנת הרכבת הקלה. הרחוב בדרך להיות הכי לוהט (ויקר) בתל אביב ולאחרונה מסתמן שכולם רוצים לשים עליו את היד, בהם רשת סיקס סנסס הבינלאומית שבונה שם מלון אורבני-יוקרתי, וכן איש עסקים צרפתי שרכש את קולנוע עדן המיתולוגי. שכבר 50 שנים עומד נטוש.
> ממש לא בתל אביב: זה רחוב רוטשילד שאתם חייבים להכיר
> ברמלה מסתתר רחוב שמזכיר את חו"ל
לא בטוח שמשה לייב לילינבלום – סופר ומראשי תנועת חובבי ציון, היה שמח לראות מה קורה היום ברחוב התל אביבי הנושא את שמו. לילינבלום הוא מראשוני הרחובות של אחוזת בית, השכונה הראשונה שסימנה את הקמתה של העיר ללא הפסקה. ההיסטוריה והרכילות של ראשית ההתיישבות ברחוב מספרת על בתי מלון יוקרתיים ועל אורחים רבי מעלה שהגיעו להתארח, בהם אלברט איינשטיין, דוד בן גוריון, הנשיא חיים ויצמן ואפילו עבדאללה מלך ירדן, ונראה שכבר אז סומן כרחוב מרכזי וחשוב. שנים אחרי דבקו בו הכינויים "רחוב הבנקים" ו"רחוב החלפנים" בשל בנייני הבנקים שהיו ממוקמים לאורכו, ובשל חלפני הכספים שעמדו ברחוב והחליפו בהיחבא לירות בדולרים "שחורים" בימים שאסרו על החזקת מטבע זר. מאז נעלמו החלפנים וגם משרדי הבנקים שנטשו את הרחוב לטובת מגדלים נוצצים.
אם לאפיין את הרחוב, הרי שהוא נחלק לשניים – בקטע הראשון, מנווה צדק עד רחוב יוסף התלמי הוא שקט, ירוק ופסטורלי ואפשר לשמוע את ציוץ הציפורים בין עצי הפיקוס והבוגנוויליות הצבעוניות. בקטע השני, עד אלנבי, הוא יותר הומה ותוסס, בעיקר בשעות הערב-לילה עם מקומות הבילוי ומגוון המסעדות. טיול לאורך לילינבלום הוא כמו סיור אמנות ואדריכלות במוזיאון פתוח ומרתק, עם הבתים האקלקטיים ובנייני באוהאוס יפים, שחלקם עברו שיחזור ושימור ומהווים נתח חשוב מההיסטוריה העירונית, ועל כך מעידים השלטים המודרכים שנתלו עליהם. בואו נצא לסיבוב.
Rendez vou
לילינבלום 1 פינת פינס
כבר שנים שקוראים לנוה צדק פריז הקטנה, ולא בכדי. היא מזכירה את שכונת מונמרט הפריזאית שהצרפתים אמצו בחום, עברו לגור בבתיה היפים והשפה השולטת ברחובות, בבוטיקים, בפטיסרי ובבולונז'רי היא צרפתית. ככה גם ברנדה וו – קפה-מסעדה שממוקם בכניסה לשכונה והוא הכי בניחוח פריזאי עם התפאורה, האווירה והשולחנות והכיסאות הקלועים כמותם יש על מדרכות שאנז אליזה. התפריט חלבי אבל במפתיע מלבד סלט ניסואז וקממבר צלוי עם אגוזים, המנות הן יותר בכיוון איטלקי-ישראלי.
ראינוע עדן
לילינבלום 2-4
הקולנוע המיתולוגי, שהיה הראשון בעיר, נפתח ב-1914 ולמרות שעברה מעל ממאה מאז המעטפת שלו עדיין מרשימה ועם השנים התכסתה בגרפיטי צבעוני שמסתיר את ההזנחה. מדובר בבית קולנוע קיצי ללא גג שבראשית היה ראינוע שהקרין סרטים אילמים ואת הסאונד השלימה תזמורת שנגנה ברקע. בהמשך הקרינו סרטים רגילים וארחו הופעות אופרה והצגות תיאטרון, ומספרים שהיה מלא בכל ערב עם במאות צופים, כולל במרפסת ה-VIP. את הקולנוע הקימו מרדכי וייסר ומשה אברבנאל וכרטיס עלה רבע בישליק טורקי.
על הקולנוע מהלכים סיפורים, אגדות ותוכניות, בהם על הקמת מלון מפואר שיישמר את המבנה ההיסטורי. הדיבורים על מלון אינם ריקים מתוכן ואם תזכו להיכנס פנימה תגלו ציורי קיר אותנטיים וכן שני מוקאפים - חדרי מלון שנבנו ועוצבו כמודל לעתיד לבוא. מי שרכש את הקולנוע ומתכוון להקים את מלון הוא דומינק רומנו, איש עסקים צרפתי שהוא גם הבעלים של מלון אלקונין במעלה הרחוב.
הקיוסק השני
לילינבלום 3
הראשון היה הקיוסק בפינת הרחובות הרצל-רוטשילד והלילינבלומי הוא השני שנפתח ב-1920 במיקום אסטרטגי, מול קולנוע עדן, והיה תמיד מלא בצופים שהגיעו לשתות גזוז לפני ואחרי הסרט. צורת הקיוסק משושה ובכל צדדיו חלון שפונה לרחוב ולרחבה בה נהגו לשבת. גם הקיוסק ננטש ועם טרנד הקיוסקים הוא זכה לתקומה, שוקם, התחדש, נצבע בלבן וכחול, התקשט בעציצים פורחים והפך לקפה מקסים וללוקיישן חביב האינסטגרמיות. הרנסנס לא החזיק הרבה כי הקיוסק שוב נסגר ומחכה למושיע, והמושיע, כך מספרות השמועות, הוא דומיניק רומנו, שרכש גם אותו.
בית מורשת יהודי עדן
לילינבלום 5
מוזיאון שמנציח את הקהילה היהודית של העיר עדן, טרום עידן החות'ים. על הקירות והמדפים מוצגים צילומים ומסמכים נדירים, ספרי תורה עתיקים, חפצים, רהיטים, כלי מטבח, בגדים אותנטיים, יודאיקה, תכשיטים ועבודות צורפות - שהיייתה ההתמחות של העדנים. המקום צנוע ומרגש ושופך אור על הקהילה המפוארת.
המוזיאון ממוקם מתחת לבית הכנסת קול יהודה, מבנה גדול ומרשים שתוכנן על ידי האדריכל יהודה מגידוביץ בסגנון הבינלאומי, נחנך ב-1938 היה שונה וחריג בסביבת הבניינים האקלקטיים שנבנו מסביבו. בצמוד למוזיאון נפתחה לאחרונה גלריה לאמנות עכשווית.
מלון אלקונין
לילינבלום 9
אלקונין-צנטרל הוא המלון הראשון בתל אביב שהוקם ב-1913 ואירח מנהיגים ושועי עולם בהם דוד בן גוריון, אלברט איינשטיין והמלך עבדאללה. המלון פעל עד שנו ה-40, הפך לבית דירות ושנים אחדי עמד נטוש ומוזנח עד שנרכש על ידי דומינק רומנו. ב-2023 הוא הושק מחדש כמלון בוטיק יוקרתי ואלגנטי שלאפיל הצרפתי שלו הוסיפה מסעדה של השף רובושון, שנסגרה לאחרונה ובקרוב תושק מחדש עם שף ישראלי ששמו נשמר בסוד (רמז, אחד מזוכה משחקי השף). המלון עבר שחזור מחמיר, נבנו לו קומה נוספת ואגף חדש והוא מכיל 44 חדרים וסוויטות. גולת הכותרת היא הבריכה המחוממת על הגג שחולשת על הפנורמה האורבנית של תל אביב ומרחיקה עד הים.
מרכז הקבלה
לילינבלום 13
עזבו דתי, חילוני, רוחני ודעות קדומות, ואם תזדמנו לרחוב בשישי-שבת כנסו לבית, שנשותיו יקבלו אתכם במאור פנים בלי לשאול מי אתם ואיך קוראים לכם. הבית הוא מרכז הקבלה שהתמקם בבית הכתום שהיה שייך לחנה ומרדכי וייסר - ממייסדי אחוזת בית, ומרדכי הוא זה שהקים והפעיל את קולנוע עדן הסמוך. בהמשך נפתחה בבית תחנת המשטרה העברית הראשונה, כשהמשטרה עזבה פתחו בית משפט ומשהו נסגר החדרים הושכרו לדיירים בהם לזאב ז'בוטינסקי.
בסופשבוע עורכים במרכז קידוש שהצטרפנו אליו בספונטניות, תוך טיול ברחוב, והתרגשנו למראה הגברים שכולם לבשו לבן ונעטפו בטלית, לצידם הנשים וכולם התפללו ושרו ביחד בעוד הילדים התרוצצו ביניהם, והאווירה הייתה קסומה ובלתי פורמלית.
אלכסנדר בולנז'רי
לילינבלום 18
קבלו את אחד מהבולנז'רי הטובים והצנועים בעיר שהוא הכי מאפיה קטנה ומטריפה שלא עושה הרבה רעש וצלצולים אבל שווה שתגיעו במיוחד ולו בגלל השוסון תפוחים ההורס והבורקס גבינה מבצק קרואסון. מדובר במאפיית בוטיק משפחתית שהחלק היצירתי שבו לשים, פותחים ומגלגלים בצקים חשוף לעיני כל, וזה מהפנט. המקום שייך לשף-קונדיטור אלכס ברמן ולחמותו מיכל לוין, מורה לשעבר שהניעה את פתיחת המקום ועוזרת לאלכס בכל מה שצריך. וראו הוזהרתם, הבחירה קשה בין גרמושקה במילוי פירות, סוויס עם קרם פטיסייר אפוי ומאפי דניש מלוחים, לבין מיני בריוש וקראפין ממולאים ויפהפיים. ויש גם לחמי מחמצת, גבינה בסקית ופרסבורג פרג, אבל רק בסופ"ש. קחו את הקפה-מאפה, תשלפו ספר מהספריה בחוץ, שבו על הספסל ותתענגו.
הבית של מרדכי בן הלל הכהן
לילינבלום 23
הבית של בן הלל הכהן נבנה ב-1909 כאחד מ-66 הבתים הראשונים של אחוזת בית. הבית הדו-קומתי משתרע על משולש הרחובות רוטשילד-הרצל-לילינבלום ותוכנן עם תקרות גבוהות, חלונות עם קשתות וציורים על הקירות. גם כאן הבית עבר גלגולים רבים כשהאחרון שבהם היה גלריה, אבל עזבו היסטוריה אנחנו בעניין ההווה והמגדל שצומח מעליו ומיתמר לגובה 41 קומות. המגדל הוא שילוב של בניין מגורים, מסחר ומלונאות, שאת החלק המלונאי לקחה רשת סיקס סנסס שמקימה מלון אורבני-יוקרתי שונה מהמלון המדברי בשחרות. המלון יתפרש על 11 קומות, יכלול 140 סוויטות בגודל 50 מ"ר, וכן ספא שישתרע על 3000 מ"ר. למלון יקראו רוטשילד 10 ובנייתו, כולל שחזור הבית היסטורי, צפויה להסתיים במהלך 2025, ויש בהחלט למה לחכות.
הרצלילנבלום
לילינבלום 26 פינת הרצל
הבניין המרשים הוקם ב-1909 וממוקם על בפינת הרחובות הרצל לילינבלום ומכאן גם שמו. בגלגוליו הקודמים המקום אכלס מפעל לנקניקים, בית מלון ובנק, והיום הוא מאכלס את המוזיאון לבנקאות ונוסטלגיה תל אביבית. בקומה הראשונה שחזרו את בנק דיסקונט הראשון, שמוצג לצד היסטוריית הבנקאות בארץ, ובמקומה השנייה הציגו תערוכות מתחלפות. נכון לעכשיו המוזיאון נסגר בשל עלויות אחזקה גבוהות ומיעוט מבקרים, אבל את סיפור המקום תוכלו לקרוא מהשלט שתלו בחוץ.
דה ורה
לילינבלום 27
פעם היה כאן מבנה דו-קומתי בו פעל בית היולדות הראשון בעיר ובהמשך הפך לבניין משרדים. שנים אחרי נוספו קומות, החזית שופצה והבניין הוסב למלון בוטיק ירוק, אורבני ונעים, שמרגיש כמו בית חם ואוהב. המלון עוצב בקווים נקיים, בצבעים רגועים ובסגנון שעושה הומאז' להיסטוריה העירונית בשילוב נגיעות מודרניות. במלון 39 חדרים – קלאסי דלוקס, סופיריור וחדר גן אחד, בגדלים שונים, שעוצבו בשילוב פרטי ריהוט ואמנות של מעצבים ישראליים שיצרו שפה תל אביבית ייחודית שמתבטאת בתאורה, באביזרים, באמנות, בטקסטיל הטבעי ובטואלטיקה האורגנית, ואם אהבתם תוכלו לרכוש אותם בקבלה. לרשות האורחים מכונת יין עם יינות ישראלים לשתיה חופשית ובשירות עצמי, לובי עם גינה קטנה ושני גגות עם צמחיה טרופית, ספות וכסאות נוח שמזמינים להתרווח עם כוס יין ולשכוח לרגע מהעולם. ויש גם תיק לים ואופניים לטיול באזור.
בעניין ארוחת הבוקר, היא איכותית, טובה וממוקדת, מוגשת כבופה וכוללת מנות אישיות בהן עגבניה אפויה עם ביצת עין קטנטונת מעל, וחביתת ירק בצורת מאפינס קטן. והכי הכי, הפוקצ'ה , שהיא כמו לאכול ענן אוורירי.
אסיף
לילינבלום 28
מיזם ייחודי, חווייתי ומעניין שאוצר את ההיסטוריה ותרבות האוכל היהודי, הישראלי והפלשתיני. מדובר בקומפלקס קולינרי שכולל קפה-מסעדה, מעדנייה, גלריה לתערוכות מתחלפות, ספריית עם מאות ספרי בישול, וחווה ניסויים אקולוגית על הגג, שהיא סוג של גן ירק בו מגדלים פלפלים, חצילים, עגבניות ועשבי תיבול בטכנולוגיות חדשניות בתחום האגרוטק והמחקר האגרונומי. ואם זה נשמע כבד ומשעממם אז זה ממש לא, זה בעיקר מרתק להצטרף לסיור במרכז, לראות ולשמוע ותוך כדי להשקיף על העיר ועל לים.
בקפה-מסעדה מושם דגש על פרודוקטים מקומיים ועל אוכל שעושה הומאז' למנות קלאסיות מהמטבח היהודי-ישראלי-פלשתינאי, והוא טוב, טעים והכי קיבוץ גלויות על הצלחת.
אמש
לילינבלום 30
מהמקומות שעוברים מפה לאוזן ומרגע הפתיחה ועד השעות הקטנות משתרכים שם תורים ארוכים. מדובר בשילוב של מסעדת שף עם שלושה ברים מדליקים שמציעים חוויית בילוי מתגלגלת מהערב ואל תוך הלילה, כשהמוטו הוא Dine,Party ו-Chill והעיצוב אקלקטי, כמו הבניינים בחוץ – סגנון של הכל מהכל. הבילוי מתחיל בארוחה ולקראת עשר מעמעמים את האורות, הדי.ג'יי מרים את הווליום, הברמנים מריצים צ'ייסרים והאווירה הופכת למסיבה שמחה. אבל עוד לפני, תשריינו מקום בגינה היפה, תפתחו שולחן עם קוקטייל טוב ועם האוכל המשובח של השף כפיר ינין, שיתניעו לכם את הערב. התפריט הוא מגוון ועונתי ובהמלצות שלנו קרודו על קרם פרש עם בצל סגול וזרעי עגבניות, כיסונים נהדרים במיליו בשר שהזכירו פלמיני והקינג – נתח הגון של פורטרהאוס שיושן כהלכה והגיע במידת הצלייה הכי מדוייקת, עסיסית וטעימה. לקינוח, ברד פודינג עם גלידה. עונג צרוף.
ביומיום אמש לא מתאימה לילדים אבל בשישי הם עושים קבלת שבת משפחתית עם אוכל ומוזיקה יוונית ומספרים שהילדים נהנים יותר מההורים. בקרוב הם אומרים, יחזירו גם את ארוחות שבת בצהרים.
מלון בכר האוס
לילינבלום 35
בכר האוס ממוקם בפריים לוקיישן - בצנטרום של תל אביב, נושק לשדרות רוטשילד, למדרחוב של נחלת בנימין, לפארק המסילה ולשוק לוינסקי, ואלה רק נתוני הפתיחה. הבכר הוא מלון בוטיק קלאסי שנראה כמו מלונות הבוטיק הקטנים והמחבקים באירופה, עם השטיחים, הוילונות, הריהוט השחור, כורסאות העור וספות הקטיפה האלגנטיות, והוא שקט, נעים ומותאם לזוגות מגיל 18. המלון ממוקם במבנה היסטורי יפה במיוחד, שגם אותו תכנן האדריכל מגידוביץ' בסגנון האקלקטי. הבית עבר שימור מוקפד והוא מתמזג בטבעיות עם מגדל המשרדים המודרני שבחלקו פועל מלון רוטשילד 22 ושניהם שייכים לרשת פתאל. החיבור בין הישן לחדש נעשה באמצעות אטריום זכוכית שהוא חלק מלובי הכניסה למגדל העוטף את אחד מקירות הבכר.
במלון 26 חדרים מרווחים ונוחים (עם מיטת קינג סייז נוחה במיוחד) שעיצובם זהה אך הם נבדלים בצבעים ובמרפסת הצמודה לחלקם. לרשות האורחים ספא אינטימי, גג פנורמי עם ספות וערסלים, חדר כושר שממוקם במגדל ולאונג' שמגיש חופשי גבינות, מאפים, מטבלים, עוגות, פיצוחים, קפה, שתייה ויינות לשימוש חופשי לאורך היום ועד הלילה. את ארוחת הבוקר אוכלים במגדל והיא מוגש באווירת בר עם מוזיקה קצבית שעושה מצב רוח על הבוקר.
מוזיאון בנק ישראל
לילינבלום 37 פינת נחלת בנימין
אם כסף עושה לכם את זה, ותרצו לדעת איך הוא מיוצר ומגיע לכיס שלנו – מעבר לעבודה קשה, סורו למרכז המבקרים של בנק ישראל. המקום המרתק מציג את תולדות המטבעות והפקת הכסף באמצעות תערוכות, מטבעות עתיקים, סרטים ומיצגים אינטראקטיביים בהם כאלה שגמזהים שטרות מזויפים. הכי מסעירים את הדמיון הם העמודים השקופים אליהם הוכנסו מיליוני שטרות שיצאו מהמחזור ונגרסו עד דק. הכניסה ללא תשלום.
צפון אברקסס
לילינבלום 40
המסעדה וותיקה נפתחה לפני 20 שנה על ידי השף איל שני והייתה הסנונית הראשונה כשעוד לא חשבו על לילינבלום במושגי תיירות, תרבות וקולינריה. כבר אז הימר נכון והצליח לו, כי מרגע הפתיחה ועד הסגירה היא תמיד מלאה ומקושט בעגבניות על השולחנות, שמתחלפות לפעמים עם לימונים. בתפריט הפיוטי יצורי ירקות, יצורי ים פראיים, טלה ופרח ישראלי, עוגת שוקולד עירומה ומרגריטה בוערת. בצמוד למסעדה פועל בר-מועדון ליודעי דבר ועניין שמנגן מוזיקה מרקידה שבסופשבוע היא מתחילה כבר משעות הצהרים.
ואנקדוטה קטנה, לילינבלום הגיע גם ללונדון ושני קרא למסעדה שלו שם על שם הרחוב התל אביבי.
בית גרנובסקי
לילנבלום 43 פינת אלנבי
הבית האחרון ברחוב, ומהיפים שבו, הוקם ב-1926 כבית מגורים לחנה ומשה גרונובסקי שהיו מראשוני חובבי ציון. הוא תוכנן על ידי האדריכל יהודה מגידוביץ' בסגנון האקלקטי ששילב מרפסות תלויות, מרצפות בטון מצוירות, ציורי קיר וקומת מסחר. הבית נודע כפנסיון ורשה וכלל אולם חתונות ונשפים, ותחתיו פעלה מסעדת הנדלר המיתולוגית. היום הבית מאכלס את המשרדים של מעצב הפנים גד הלפרין.
עוד על הדרך
בית רודי, לילינבלום 14 – מהבתים היפים בעיר שנבנה בסגנון האקלקטי, כולל עמודים לבנים בהשראת יוון העתיקה. הבית היה שייך לצלם יוסף רודי שפתח בו צלמנייה ובהמשך אכלס מתפרה ובית דפוס, והיום הוא בית מגורים שעבר שימור מרהיב והוא המטופחים והמסקרנים ברחוב.
Elisha Abargel, לילנבלום 20 – אלישע אברג'יל הוא מעצב אופנה מוכשר שמעצב בגדים צבעוניים וייחודיים על גבול האמנות. הסטודיו שלו הוא ולמעשה חנות הבגדים הראשונה והיחידה ברחוב ששווה הצצה.
מרלוזה, לילינבלום 24 - בראשית מרלוזה הייתה מסעדה בלב שוק הכרמל ולאור הביקוש והצמיחה עברה לרחוב והביאה את שמחת השוק ואת תפריט הדגים והירקות הטריים.
Gida Tattoo Tlv, לילינבלום 25 – גלריה וסטודיו לטאטו בסגנון ייחודי ועם אמני קעקועים מהנחשבים בארץ, בהם אביהו בן גידה.
Brew and co , לילינבלום 39 – קפה-בר עם 70 סוגי משקאות בהם טרנד קפה הבאמבל עם שילובים הזויים, וטעימים, בהם אספרסו טוניק, אספרסו תפוזים ותפוזים לטה עם סירופ ג'ינג'ר. ויש גם ארוחות בוקר, קינוחים ועוגת מאצה ירוקה.
הדסון, לילינבלום 41 – השלוחה הפחות פורמלית של מסעדת הדסון הבשרית מרמת החיל, עם הסטייקים הנדירים.
לילי&בלום, לילנבלום 48 - בית באוהאוס קלאסי שאכלס את בנק מזרחי ההיסטורי והפך למלון בוטיק שזכה לעיצוב וינטג' בהשראת תל אביב הקטנה. במלון יש 40 חדרים, בר בלוסי ומרפסת שיזוף על הגג.