כמה ימים לפני ראש השנה עלה בי דחף פתאומי לצאת מיידית משגרת החגים הצפויה, לסטות מהמסלול המוכר והידוע, ולהכניס צבע או חוויה מרעננת ולו לכמה ימים בלבד. חו"ל לא בא בחשבון מסיבות שונות, ומבחינת לוח החגים הסקתי שאולי חופשה משפחתית באילת היא אופציה מעניינת לשינוי אווירה. משפחת גנוסר, שתהיה בריאה, כוללת שש נפשות, ולפי הקריטריונים של בתי המלון, כולם נחשבים מבוגרים. המשמעות היא שצריך שלושה חדרים או לחילופין דירה/וילת אירוח. חיפוש מהיר באתר בוקינג לתאריכים 16-19.10 (החיפוש נעשה לפני כשבועיים), הניב מגוון תוצאות, אחת מהן הייתה כל כך מופרכת במחיר הגבוה שלה שלא הצלחתי לשחרר.

> בדקנו: כמה שעות צריך לעבוד כדי לצאת לחופשה בישראל?

אחת הווילות באילת נמכרה בבוקינג בתאריכים הנ"ל בסכום דמיוני של 71,400 שקלים. שישה מבוגרים, שלושה לילות, חג סוכות. נכנסתי לפירוט ההצעה בתחושה שאני טועה ושתתקבל תמונה אחרת, אך המחיר נותר כשהיה. אחרי ראש השנה, בניסיון להבין ולרחרח מה הסיפור, שמתי לב שפרסומי הווילה הוסרו מאתרים רבים למעט AIRBNB שם העלות עמדה "רק" על 68,699. זה היה מוזר אז פניתי לבעלים, והחידה נפתרה מהר משציפיתי: "הווילה נמכרה למגורים ואינה זמינה עוד לנופש". מסיבות טכניות שקשורות להליך בבוקינג וב-AIRBNB, הפרסום עדיין לא הוסר מהפלטפורמות, וכדי למנוע הזמנות פוטנציאליות, בעליה הקודמים העלה את המחיר בצורה מופרכת למדי, עד להסרתה המוחלטת מהאתרים.

ספק שמחה על הפתרון המוזר, ספק מבואסת מכך שהגיע מהר מדי, החלטתי לערוך בחינה מקיפה בבוקינג, במטרה למצוא את המקומות עם המחירים הגבוהים ביותר ולהבין האם יש עוד מקרים כמו זה של הווילה שהעלתה מחירים בכוונה.

החיפוש הראשוני הוביל אותי לדירות אוראל, מעין רשת עם מבחר נכסים באילת, רובם בבעלותה, חלקם בניהולה. מחיר הדירה הראשונה שמצאתי עמד על 36,368 שקלים (גם כאן - שישה מבוגרים, שלושה לילות) ואילו מחיר הדירה השנייה TOP APARTMENT, זינק ל-41,336 שקלים. כל אחת מהדירות נראית בהחלט נהדר, מעוצבת מפנקת וראויה לחופשה, השאלה היא איך הגיעו למחיר? כששאלתי את אוראל כחלון הבעלים, מבלי להזדהות, אם המחיר בבוקינג רלוונטי, הוא ביקש צילום מסך ולמראה ההודעה נזעק וטען שמדובר בטעות. תוך כמה רגעים שלח הצעה רלוונטית שעמדה על סך 8,000 שקלים לדירה הראשונה ו-9,000 שקלים לדירה השנייה – פער של כמעט פי חמישה. "אנחנו אנשים הוגנים" אמר לאחר שנחשפתי, "בעיקר בזמן מלחמה" והודיעה שיפנה לבוקינג לבירור. גם אנחנו פנינו, נגיע לכך בהמשך.

אגב, גם בחיפוש מחירים במלונות בעיר הדרומית ובכלל קיבלנו כמובן מחירים מטורפים שהגיעו עד 40 אלף שקלים, אך במקרה זה יותר קשה להוכיח שאכן יש טעות בשיטה או יד מכוונת, היות וישנן מספר קטגוריות של חדרים וקשה להגיע למי שקובע את המחירים בפועל. המשכנו בדירות האירוח.

כדי לא לעשות 'עליהום' על אילת, שהרי ידוע שמדובר ביוקר מחיה ארצי, החלטתי "לצאת למסע" גם במקומות אחרים והסכומים הבדיוניים המשיכו להפתיע וכך גם ההסברים. ביישוב הכפרי צוריאל פועל מתחם צימרים הכולל שתי בקתות כפריות ומקסימות עם ג'קוזי בריכה ונוף משגע. והמחיר על פי בוקינג? 36,680 שקלים. בשיחת טלפון עם בעלת המתחם, ומבלי להזדהות, היא ענתה בשלוות נפש, שאין חיה כזו ואין מחירים כאלה ושזו טעות. מה המחיר הרלוונטי אתם שואלים? גם אני שאלתי, 1,287 שקלים לזוג + 400 שקלים לכל מבוגר נוסף. לו היינו לוקחים את שתי היחידות, היינו משלמים 1,687 לבקתה ללילה, סה"כ 10,122 שקלים לכל התקופה ולכל המשפחה, פחות משליש המחיר בבוקינג.

אותו הסיפור היה גם ביחידת אירוח מרשימה עם בריכה במושבה יבנאל, אלא שבמקרה הזה האמיר מחיר האירוח לכדי 49,175 שקלים. בשיחת טלפון, שוב מבלי להזדהות, שאלתי אם מדובר במחיר רלוונטי ומהצד השני זכיתי לחיוך: "אם זה היה רלוונטי, הייתי מזמן בתאילנד על איזה חוף". כשביקשתי הסבר נאמר לי שלפעמים מנפחים את המחיר בצורה מלאכותית ומכוונת, כדי שאנשים יתקשרו והם יוכלו לשוחח עם האורחים הפוטנציאלים וכך לסנן אורחים לא מתאימים. אחרי ש"התקבלנו" קיבלתי הצעת  מחיר אמיתית שעמדה על 900 שקלים לזוג ללילה, 8,100 שקלים לכל החבורה. אתר נוסף ביבנאל הציע חופשה רק ב-41,220 שקלים. בפועל התגלה שגם כאן מדובר בטעות והמחיר הריאלי עומד על 3,000 שקלים ללילה ובעלת הנכס הודיעה שתפנה לבוקינג בנושא.

המשכתי הלאה לנתניה ומצאתי שאפשר ליהנות מווילה ענקית, מעוצבת ומשגעת אבל להיפרד מ-38,610 שקלים. אסף, הבעלים, לא היה קל להשגה אבל כשזה סוף סוף קרה, שאלתי, בנוהל אנונימי, אם זה המחיר ושוב נעניתי שאין סיכוי. לדבריו המחיר עומד על 3,000 שקלים ללילה, וכי אין הבדל בין אמצע שבוע לסוף שבוע. הפער במקרה זה עומד על כרבע מהמחיר המופיע בבוקינג, וגם אסף פנה אליהם לבירור. 

הנוהל המשיך גם בתל אביב. נתקלתי בחברה שמחזיקה במבחר רחב של דירות אירוח, ועבור דירת הפנטהאוס המפוארת עם הנוף הנפלא, צריך להיפרד מ-35,638 שקלים. בשיחת ווטסאפ אנונימית עם נציג החברה, שהתקיימה אחרי ראש השנה, נכתב לי שהדירה לא רלוונטית, שהמחיר הוא 3,500 שקלים ללילה אך המינימום הוא חודש במחיר שמטפס ל- 70,000 שקלים. הנציג טען שהמחיר אקטואלי, לא ברור לי כיצד, אם יש מינימום חודש, ייתכן שהוא נועד להרחיק מהשכרה קצרת טווח, או לייצר שורת רווח במידה ואין שוכרים לחודש. חשוב לציין שבבוקינג אין כלל איזכור לכך שמדובר במינימום של חודש. 

החלק המרתק נוגע למתחמי אירוח צפוניים שבתקופה האחרונה מטווחים מלבנון בתדירות בלתי נסבלת. בחלקם נעצרה התיירות כמעט כליל בשנה האחרונה. עם זאת הם עדיין מופיעים בבוקינג, חלקם במחירים די גבוהים. לליאב דהן מצפת יש וילת אירוח בת ארבעה חדרים שנמכרת כמקשה אחת. המחיר לזוג, לפי בוקינג, עומד על 8,055 שקלים. בשיחה עם דהן הוא מספר שלא נגע באתר מתחילת המלחמה. בימים הראשונים התארחו אצלו תושבי הדרום ובשל המצב השאיר אותם ללא תוספת תשלום. בימים כתיקונם הוילה נמכרה במחיר של 3,000 שקלים ללילה והיא מתאימה למשפחות (עד 14 נפשות), אך גם לארבעה זוגות החפצים בפרטיות. "היום אני לא משכיר את הווילה כי אני מארח בה חיילים כבר תקופה וכמובן ללא תשלום כי אני עצמי הייתי חייל". אם וכאשר תתפנה הווילה, המחיר הרלוונטי לימים אלה, עומד על אלף שקלים בלבד ללילה, לאמיצים במיוחד.

ריבוי הטעויות גרם לי לתהות שייתכן שהזנת משתנים רבים מדי בחיפוש, ובמקרה שלנו שישה אנשים, שלושה חדרים ושלושה לילות, גורם לאלגוריתם להשתבש וקצת להשתגע. בבוקינג לא ידעו להתייחס לאלגוריתם אך בהקשר לטעויות המחירים מסרו: "העדיפות שלנו ב-Booking.com היא לספק ללקוחותינו חוויה חלקה וקלה בעת חיפוש והזמנת הטיול הבא שלהם - ותמיד במחיר תחרותי. עם זאת, חשוב לציין כי שותפי האירוח שלנו (מנהלי הנכסים) מחליטים וקובעים את התעריפים המוצגים בפלטפורמה שלנו. אם ללקוח יש שאלות כלשהן, הוא יכול ליצור קשר עם צוות שירות הלקוחות שלנו לתמיכה נוספת". בשורה התחתונה: אם אתם בעלי נכסים ומארחים, רצוי לבדוק מפעם לפעם את מנוע החיפוש לוודא שהמחירים עומדים בסטנדרט ואם יש טעות, לפנות ולפעול לתיקונה בהקדם.

אתם בצד המתארח? אחרי חיפוש סטנדרטי, נסו להשתמש במסננים בצד ימין. המשחק בפלטפורמה תחת משתנים שונים עשוי להביא לתוצאות זולות יותר. כאשר חיפשתי לינה רק לזוג מצאתי שמלון בים המלח, למבוגרים בלבד, נמכר במחיר של 9,480 לזוג ללילה על בסיס חצי פנסיון, כלומר 28,440 שקלים לשש נפשות. אולם כאשר סימנתי במרכיבי הסינון "מלונות"', קיבלתי הצעה זולה יותר: רק 5,880 שקלים. מאיפה הפער? ייתכן שמדובר בסוגי החדרים, ייתכן שהפער בזמנים בין החיפושים, והקירבה למועד החופשה, הביא להוזלה, ואולי שום דבר מאלה לא נכון ולבוקינג הפתרונים.

אם הצלחתם לעקוב עד כה, הבנתם שמחירי הלינה שאתן רואים באתרים לא בהכרח חקוקים בסלע. הם דינמיים, עולים ויורדים בהתאם לביקוש ולהיצע, ובדיוק כך פועלות גם מערכות ההזמנות בבתי המלון. אלא שמעט השקעה וסבלנות יכולות להיות משתלמות במיוחד, וכדאי להקדיש זמן לניסויים. מצאתם מחיר מופרך? צרו קשר עם המקום, כפי שהבנתם לעתים זה ניסיון למנוע הזמנות או לסנן אורחים, ואם לשפוט מבדיקתי הצנועה, לפעמים יש גם טעויות. עשו לכם מנהג של ניסוי וטעיה, מקסימום תרוויחו כמה שקלים.

ומה עלה בגורל החופשה המשפחתית שלנו באילת? החלטנו לוותר. ככה זה כשיש מלחמה ושני בנים בלבנון, נחכה להזדמנות אחרת, בתקווה שהמחיר יהיה שפוי.