חודש שלם עמלנו וניקינו לקראת חג הפסח, וכשחושבים שהכל עוד רגע נגמר – מתחילים הבישולים. רצף של חג-שבת-חג והמון ארוחות משפחתיות, שבסופן אנחנו עוד מצפים מעצמנו לא להשמין. הידעתם שרק בעת הקראת ההגדה, עוד לפני אכילת ארוחת הסדר עצמה, ניתן בקלות לצרוך כ-1,000 קלוריות? (בנשנוש מצות עם חרוסת, למשל) אז איך בכל זאת אפשר לשרוד את חג הפסח בהנאה וללא יסורי מצפון? קבלו כמה עצות שימושיות.
1. ירקות זה לא חמץ: התבססו על מאכלי ירקות רבים ושלבו אותם בכל ארוחה. הכינו סלטי ירקות מעניינים ומגוונים, מרקי ירקות ואף מאכלי ירקות מבושלים כמו אנטיפסטי, ירקות קלויים כמו חציל וגמבה, ירקות מוקפצים ועוד. מומלץ לאכול פשטידות מירקות כיוון שניתן לקחת אותן לטיולים ולהשתמש בהן כתוספת חמה לארוחת הערב.
ירקות גורמים לתחושת שובע, מכילים ויטמינים ומינרלים רבים וכמובן דלי קלוריות. חשוב להכין את תבשילי הירקות מראש, שכן כשנגיע לארוחה רעבים נתחיל ישר בנשנושים במקום בבישולים.
3. העדיפו מוצרים דיאטטיים: מרבית המוצרים הקלים כשרים לפסח, לכן כדאי להשקיע ולחפש אותם מבעוד מועד - מעדני דיאט, מיונז 5%, חטיפי אנרגיה, ארטיקים קלים ועוד.
4. אם כבר מצה, אז קלה: מצה קלה מכילה 90-100 קלוריות בעוד שמצה רגילה מכילה 140-160 קלוריות. קיימת גם פת מצה או מצה מיני שהיא בגודל של פרוסת לחם ומכילה 40 קלוריות בלבד כמו פרוסת לחם קל. לסובלים מעצירות מומלץ להיעזר במצה מקמח מלא המכילה כמות גדולה של סיבים המזרזים פעילות מעיים. הקפידו לשתות 2 כוסות מים לאחר כל מצה, שכן אכילת סיבים מוגברת ללא צריכת מספיק מים עלולה לגרום לעצירות.
5. פתרון לאוכלי הקטניות: ותרו על המצה לחלוטין והעדיפו פריכיות מאורז מלא. הפריכיות משביעות יותר ומכילות כמות נמוכה בהרבה של קלוריות. בנוסף, שלבו בארוחות הצהרים קטניות כתחליף למנת הבשר או הפחמימה. קטניות מכילות פחות שומן ויותר סיבים לעומת מנת הבשר.
6. תזיזו את עצמכם: נצלו את ימי החופש לצאת לטיולים בחיק הטבע, צאו לטיולי אופניים, השתעשעו עם הילדים ברכיבה על גלגיליות. נצלו את הזמן להפעלת הגוף במקום להפעלת הפה.
7. לסיום, גם אם השתדלתם ובכל זאת נפלתם בפיתוי, וזללתם, אל יאוש! התחילו לשמור משעת ההתפקחות, ואל תדחו את אותה עד אחרי החג או אחרי השבת - זכרו, ככל שנחזור מהר יותר לאורח החיים הבריא, נחסוך קלוריות וקילוגרמים מיותרים.
חג שמח!
אין לראות בעצות המוגשות במדור זה תחליף לייעוץ רפואי.
ליז רובין היא דיאטנית קלינית, מחברת הספר "דלתות נפתחות"
למדור הקודם: לא רק מצות עם שוקולד - מתכונים לפסח שילדים אוהבים
>> לכל המדורים של ליז רובין