יש תפיסה שאומרת כי יותר משהאדם בוחר את המקצוע, המקצוע בוחר את הבן אדם. זה אולי לא תמיד הכי נכון, אבל בכל מה שנוגע ללימודי אמנות ועיצוב, כששואלים את הסטודנטים והבוגרים בתחום לגבי הבחירה שלהם - אפשר לומר שזה המצב. בינינו, כשנוחתים לתכל'ס, אחרי כל הרצונות והחלומות על יצירתיות אינדבידואליזם ומימוש עצמי, כולם מסביב רק תוהים לעצמם מה עושים עם תואר כזה ביום שאחרי, ובצדק.

שוחחנו עם אמנון אילוז (42), מעצב גרפי, מרצה בבצלאל ובוגר של המוסד הירושלמי מהמחלקה לתקשורת חזותית: "מיד אחרי הצבא הבנתי שאני מחפש מקום יותר יצירתי להגשים את עצמי. החלטתי לנסות להירשם לבצלאל וזאת למרות שלא היה לי ניסיון או ידע בתחום הזה, אבל בדיעבד זה לא היה העיקר, מה שחיפשו זה יצירתיות, דרך חשיבה מקורית, ועולם תוכן עשיר".

"לימודי אמנות ועיצוב מאתגרים ומביאים אותך לקצה היכולת האישית, להיות ייחודי בכל אספקט", הוא נזכר, "הלימודים בבצלאל, בלי קשר למה שעושים איתם אחר כך, הם חוויה משנת חיים ופותחת ראש. לונה פארק של התנסויות, גם אם אתה לא הופך אחר כך להיות מעצב, אתה לומד לחשוב ולראות אחרת, לא רק לשנן ולחזור אחרי חומר, אתה מגיע לקצה". ואכן, לימודי עיצוב ואמנות ידועים כלימודים לא שגרתיים, בלי שיעורים פרונטליים אלא סדנאות וכיתות קטנות תוך תשומת לב אישית לכל סטודנט.

לכל מה שצריך לדעת בשביל ללמוד בבצלאל>>

דרכו של אילוז כעצמאי התחילה מיומו הראשון לאחר הלימודים: "הלימודים בבצלאל נתנו לי את הכלים והביטחון לעבוד ביום שאחרי. התחלתי בצורה עצמאית ועם השנים המשרד שלי גדל והתפתח למה שהוא היום – 'רה-לבנט' - משרד מיתוג ועיצוב מוביל בישראל, שמעסיק מעל עשרה עובדים, רובם מעצבים, ועובד עם הגופים והחברות הכי גדולות במשק".

בצלאל1 (צילום: אושר בלום )
"לימודי העיצוב מאתגרים ומביאים אותך להיות יותר בכל דבר"|צילום: אושר בלום

האפשרות להיות עצמאי היא רק אחת ממגוון האפשרויות העומדות בפני מסיימי תואר בלימודי עיצוב ביום שאחרי הלימודים. לדבריו של אילוז, בכל אחת ואחת מהמחלקות ניתן למצוא מגוון נתיבים שניתן ללכת בהם ולבוגרי מקצועות העיצוב, או כמו שהוא מכנה אותם "המקצועות של העתיד", יש אינסוף אפשרויות להשתלב במשק: "הביקוש למעצבים נמצא בעלייה מתמדת, לא משנה אם זה מעצב קרמי, תעשייתי, במה, אופנה, תקשורת חזותית או ארכיטקטורה – העולם הולך ומשתכלל והצורך לעיצוב עולה. יתרה מכך, עיצוב הוא מהמקצועות הבודדים שבהם רובוטים לא יכולים להחליף את המוח והנשמה האנושית. אין חברה שמכבדת את עצמה היום עם הפנים לעתיד בלי מעצב בתוכה. החל מעולם היזמות, והסטארטאפים וכלה בחברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם. מנכ״ל אינסטגרם החדש לדוגמא התחיל כמעצב גרפי בחברה".

"נכון, לא מגיעים ללמוד אומנות בשביל הכסף שמובטח בסוף", מסביר אילוז, "מגיעים ללימודים מתוך מקום יצירתי והגשמה עצמית. יחד עם זאת, הלימודים בשדה האמנותי, בבצלאל לדוגמא, מקנים כרטיס לפיתוח המקום האישי, לתצוגה בגלריות ובמוזיאונים ולהוראת המקצוע. קשה מאוד להצליח בשדה האמנותי כיום מבלי להצליח בלימודים מקצועיים, זה בונה קשרים ומרחיב ידע. לא סתם כל זוכי הפרסים החשובים ביותר בשדה האמנות הם בוגרי בצלאל או מוסדות דומים״.


10 טיפים להצלחה לאחר לימודי עיצוב

בסופו של דבר, לימודי האמנות והעיצוב ללא ספק פותחים לבוגריהם אינסוף דלתות ואפשרויות, אבל כל הזדמנות צריכה גם אדם שידע לנצל אותה. אלו הטיפים של אילוז להצלחה ביום שאחרי התואר בלימודי האמנות והעיצוב:


1. הגיעו לימים הפתוחים
אמנם אנחנו מדברים כאן על היום ש'אחרי התואר', אבל זה הזמן בדיוק לדבר על 'לפני התואר'. הגיעו לימים הפתוחים, התרשמו מהמקום ומהמסלולים. הרבה אנשים חושבים שהם יודעים מה הם רוצים ופתאום מגלים דברים חדשים שמעניינים אותם יותר או שמה שהם חשבו שמעניין אותם דווקא לא מתאים להם.


2. למדו במוסד מוכר של לימודים גבוהים
אל תסתפקו בקורסים מזדמנים – אמנם יש מקומות שמלמדים תוכנות עיצוב או יסודות מסוימים, וזה גורם לכם להרהורי כפירה בנוגע ללימודים במשך 4 שנים, אבל לימודים גבוהים באומנות ועיצוב משפרים לא רק את הטכניקה שלכם אלא גם את היכולת לפתוח את הראש ולפתח יכולות יצירתיות. זה סוג אחר של שיח ומרבית המקומות הטובים והנחשבים מתעקשים להעסיק רק אנשים שמכירים אותו.

3. אל תינעלו רק על המחלקה שלכם
הטיפ הזה הוא דווקא על התקופה שבמהלך התואר - תתנסו ותחוו עוד דברים, שיתופי פעולה עם מחלקות אחרות וטכניקות שונות. אתם אף פעם לא יכולים לדעת מתי זה יעזור לכם. נסו טכניקות ותחומים, תחוו אותם בלי להגיד מראש מה אתם אוהבים ויודעים לעשות. יש אנשים שנכנסים ללימודים עם כיוון אחד ויוצאים בכיוון אחר לגמרי.

4. נסו לחשוב אחרת
חפשו תמיד את הדברים שלא נעשו. צאו למצוא את השפה הייחודית שלכם בעזרת הכלים הטכניים שקיבלתם. חשוב מאוד למצוא את המקום האישי והשפה האישית שלכם. הרבה פעמים חושבים שנעשה כבר הכל, אבל תערוכות הבוגרים מוכיחות שיש הרבה דברים שלא נעשו ומחכים שיעשו אותם.

5. נצלו את הלימודים לגיבוש תיק עבודות
כמו שמגיעים עם תיק עבודות לבחינות עצמן, כך חשוב אחרי הלימודים לגבש תיק עבודות רחב שמשקף את מה שעשיתם במהלך התואר, ולבוא איתו לעולם התעסוקה. זה מה שהופך להיות תעודת הזהות שלכם, לא הצבא ולא קורות החיים.

בצלאל3 (צילום: דוברות בצלאל )
תתנסו ותחוו עוד דברים, שיתופי פעולה עם מחלקות אחרות וטכניקות שונות|צילום: דוברות בצלאל

6. היו פתוחים להזדמנויות
במהלך הלימודים לא תמיד אתם יודעים לאן תלכו, ואחרי שאתם מסיימים יש המון מקומות עבודה ואפשרויות. כל התנסות היא דבר שונה לחלוטין, אל תפסלו דברים על הסף, כמו בלימודים עצמם, גם אחריהם – תנו צ'אנס להצעות שונות ואולי תגלו תחומים חדשים שאתם מתחברים ואוהבים. גם אם חשבתם שתעבדו במשרד פרסום אחרי התואר, ייתכן ותגלו שמה שמתאים לכם זה דווקא סטודיו מיתוג קטן או חברת הייטק. תנו לחיים להפתיע אתכם.

7. אל תיגררו – תובילו
הקפידו לא רק להיות מובלים אלא גם ליצור שיתופי פעולה, יוזמות וחיבורים עם אנשים וגופים שונים. הרעיון בתחום הוא תמיד להתחדש, ואין שום בעיה שלפעמים אתם תהיו אלה שמחדשים ויוזמים. אל תפחדו להפגין אומץ, זה בדיוק הזמן להשתמש בו.

8. אל תפסיקו ללמוד
גם אחרי שאתם יוצאים מלימודי העיצוב חשוב להישאר פרש, להתמקצע וללמוד. בין אם זה תוכנות ואתרים ובין אם זה לימודים לתואר שני – דאגו תמיד להישאר עכשוויים ומעודכנים לאן העולם הולך.

9. היו בטוחים במה שלמדתם והתאזרו בסבלנות
הלימודים הם חממה מאוד כיפית, נעימה, מגוננת ועוטפת. היום שאחרי לפעמים מגלה לנו שהחיים מתנהלים בקצב אחר, שמצריך סבלנות עד שהדברים יקרו. אספו אמונה, סבלנות וביטחון במה שלמדתם ובאיפה שלמדתם, והתחילו לצבור לאט לאט את הקרדיטים בחוץ. תנו לעולם את הזמן לגלות מי אתם ומה אתם שווים ואל תיבהלו מההתחלה.

10. אתם יכולים לגבש לעצמכם מסלול – אבל לפעמים ליקום יש תכניות משלו
בסופו של דבר, צריך להבין שלפעמים צריך גם מזל. אחרי שעשיתם את כל ההשתדלות שלכם, השאירו גם ליקום ולקארמה לעשות את שלהם.