כל צעיר שמתעניין בלימודים לתואר צריך לשאול את עצמו מהו המוסד שהכי טוב עבורו ומתאים לרצונות שלו מבין המוסדות הקיימים. השיקולים העיקריים הם תחום הלימוד, המקום בו הלימודים מתקיימים, רמת הלימודים במוסד ובעיקר היכולת לשלב בין לימודים לשאר העיסוקים בחיים: עבודה ופיתוח קריירה, חיי פנאי ולעתים גם משפחה.

כשאנו מדברים על שילוב של לימודים בחיים במציאות של היום, אין ספק שמדובר בפרמטר משמעותי. בעולם שדורש מאיתנו כל הזמן לחדש, לייצר ולהיות עם יד על הדופק - נדרשים לימודים אקדמיים גבוהים שלא מאטים את קצב החיים, ובמקביל מאפשרים לעבוד ולפתח קריירה. נשמע כמו דרישה מוגזמת? תופתעו אבל ממש לא.

הנה 4 שיקולים שחשוב לקחת בחשבון כשבוחרים היכן ללמוד:

1. גמישות בזמן ובמקום הלימודים

חשוב שתבחרו מקום שיעניק לכם את הרמה האקדמית הכי גבוהה שיש, אבל יבין שבעולם המודרני של היום אסור לעצור את ההתקדמות האישית שלכם. חפשו מקום שיעניק לכם גמישות מירבית בבחירת הימים והשעות שבהם תוכלו ללמוד, מבלי לוותר על עבודה ועיסוקים אחרים. בנוסף, יש יתרון למוסד לימודי שמאפשר לכם גם גמישות גיאוגרפית, כלומר לימודים במקומות שונים ברחבי הארץ. כך תוכלו ללמוד קרוב לבית או לעבודה, ואפילו ללמוד באמצעות הנייד או המחשב (אבל זה כבר יתרון שנדבר עליו בהמשך).

חשוב שתדעו שלא צריך לחכות למועד הרשמה אחד בשנה. יש מקומות שההרשמה בהם פתוחה לכל אורכה של השנה ואתם יכולים להתחיל ללמוד בהם בכל סמסטר (סתיו, אביב ואפילו קיץ). בנוסף, הגמישות יכולה להתבטא גם בקצב הלימוד. סטודנטים יכולים לסיים את התואר בכ-3 עד 4 שנים ולעיתים אפשר לפרוס את הלימודים לתקופה ממושכת יותר – הכל תלוי בקצב החיים ובבחירות שלכם.

תמונת אילוסטרציה | למצולמים אין קשר לכתבה (אילוסטרציה: AimPix, shutterstock)
לבחור מקום שיעניק את הרמה האקדמית הכי גבוהה שיש|אילוסטרציה: AimPix, shutterstock

2. נוכחות חובה? הבחירה היא שלך

מצד אחד, חשוב שהמקום שבו תבחרו יאפשר סביבת לימודים נוחה ושקטה, כיתות לימוד קטנות, ספריה עשירה, חניה, קפיטריה ודשא. מצד שני, ודאו שאפשר ללמוד בכל מקום שתבחרו באמצעות למידה אינטראקטיבית מרחוק. בעולם הדינמי של היום, שכולם עושים "גם וגם", עובדים מסביב לשעון ולא רוצים לפספס גם בילויים ופנאי, מומלץ לבחור בלימודים המאפשרים להמשיך ללמוד גם מבלי להיות נוכחים פיזית. כן זה אפשרי – יש מוסדות לימודים שמאפשרים לכם ללמוד באמצעות טכנולוגיות מתקדמות, מפגשי הנחיה אינטראקטיביים, שיעורים מוקלטים וחומרים נוספים, הזמינים מכל מכשיר ובכל זמן. מעטפת כזו מתאימה גם לאנשים השוהים בחו"ל ומעוניינים להמשיך ולמוד לתואר באוניברסיטה.

העובדה הזו חשובה מאוד גם לקרייריסטים, שחייבים להראות נוכחות מלאה בעבודה ובמקביל רוצים לפתח את עצמם מבחינה אקדמית. כך הם יכולים לשלב בצורה הטובה ביותר בין קריירה ללימודים מבלי לוותר על שום דבר. במרבית האוניברסיטאות מחייבים נוכחות מלאה בכל הקורסים, אך האוניברסיטה הפתוחה היא היחידה שמאפשרת ללמוד גם ללא נוכחות פיזית, במרבית הקורסים.

3. שקט נפשי

כמעט כל סטודנט נתקל בקושי העצום במימון הלימודים, ושלא נדבר על תשלומי שכר דירה, ארנונה ובילויים. לכן חשוב שתבחרו במוסד שמודע לכך ומאפשר לסטודנטים שלו את הפתרון האולטימטיבי – שילוב בין לימודים לעבודה, כך שלא תאלצו לבחור בין הכנסה לבין התפתחות אקדמית.

חשוב שתבדקו אילו מלגות מציע המוסד לנרשמים חדשים ולסטודנטים לאורך התואר. בנוסף, תוודאו שלצד הלימודים תוכלו להמשיך לעבוד ולקדם את הקריירה המקצועית שלכם. שימו לב, יש מוסדות שבהם משלמים רק על הקורס אותו לומדים בפועל, ולא על כל השנה האקדמית במלואה, כך שאתם שולטים טוב יותר בהתנהלות הכלכלית שלכם.

4. ייחודיות

חפשו את המרכיב הנוסף, את ה"ייחודיות" שאין במקומות אחרים. למשל בחרו מקום שיעריך את היכולות שלכם היום ולא יתקבע על נתוני עבר (כמו בגרויות, פסיכומטרי או ציונים ממוסדות קודמים) שאינם מעידים על יכולתכם היום. בחרו מקום בו קיימת מעטפת יעוץ אקדמי וליווי אישי לאורך כל הדרך: משלב ההתעניינות ועד לסיום התואר. בנוסף, תוודאו שהמקום יאפשר לכם למידה משמעותית ברמה אקדמית גבוהה, וכל זאת מבלי לוותר על שום חלק בחיים שלכם.

כן. יש דבר כזה. באוניברסיטה הפתוחה מציעים לכם את כל הפרמטרים הללו ועוד רבים נוספים. אז למה אתם מחכים?