רוצים להיות מנהלים של חברה גדולה? חולמים על הצלחה מקצועית וקריירה משגשגת אבל רועדות לכם הברכיים? רבים מאיתנו רוצים להגשים את החלומות המקצועיים שלהם, אך פעמים רבות החששות והפחד מכישלון עוצרים אותם והם נדחים. הדחיינות למעשה גורמת לנו להמשיך להתלונן על מקום העבודה במקום לעשות שינוי, הסבת מקצוע או לנסות ולהגשים את עצמנו.

אז מה צריך לעשות כדי להצליח ללכת בעקבות החלומות? איך להתגבר על הפחדים והמעצורים שמעכבים אותנו ואיך דווקא הקשיים הם אלה שעוזרים לנו? שוחחנו עם ד"ר מירב חן, ראשת החוג לפסיכולוגיה באקדמית תל-חי, וקיבלנו ממנה מספר טיפים בדרך להצלחה

דחיינות בחיים ובאקדמיה

אחד הגורמים העיקריים שמונעים מאיתנו ללכת בעקבות החלומות, זוהי הדחיינות, שהיא הנטייה של אדם לעכב דברים בהווה, למרות הידיעה וההבנה שזה יפגע בו בעתיד. הדחיינות קשורה במשתנים רבים וביניהם חרדה, אימפולסיביות וקושי בוויסות עצמי, והיא יכולה לבוא לידי ביטוי בחלק מתחומי החיים או בכולם. "הדחיינות מלווה בתחושות טובות לרגע, אך בתחושות של אשמה וחוסר אונים לטווח הארוך" מסבירה ד"ר חן. גם בתחום האקדמי ישנה נטייה של סטודנטים לדחיינות, "פעמים רבות סטודנטים צעירים נוטים לדחות את הלימודים האקדמיים מכיוון שאינם מגובשים דיים, או שהם פונים ללימודי מקצוע מתוך שיקולים חיצוניים ולא מתוך מוטיבציה פנימית של עניין ומימוש עצמי. כמו כן, סטודנטים רבים בוחרים ללמוד מקצועות הנחשבים יוקרתיים או כאלה שמבטיחים הכנסה גבוהה, לא בהכרח מתוך עניין אלא מתוך ריצוי חברתי ושיקולים של הישג והכנסה", אומרת ד"ר חן. התמודדות עם דחיינות יכולה להיות קשה ולעיתים אפילו בלתי אפשרית, אך ההכרה בקשיים ובנטייה לדחיינות בפני עצמנו ובפני אחרים, מאוד עוזרות. "חשוב להיעזר במסגרת חיצונית כלשהי, כמו חוג קבוע למשל. להתנהל עם סדר יום קבוע, להיעזר במנטור או בחבר שיעזרו לנו ברגעים שאנחנו רוצים לוותר לעצמנו ולהימנע מההתמודדות", מסבירה ד"ר חן.

ללמוד מתוך עניין ותשוקה לתחום

במקרים בהם התשוקה והעניין של הסטודנט אינם מהווים חלק משיקולי בחירת תחום הלימוד, וכאשר הרצון העיקרי של הסטודנט הוא לעשות תואר כדי "לסמן וי" ולקבל תעודה, סביר להניח שהוא יתקשה לעמוד באתגרים הלימודיים. בנוסף, ככל הנראה הוא לא יפתח תוך כדי הלמידה את המיומנויות האמיתיות שאיש מקצוע בתחומו צריך על מנת להצליח בעבודתו. "לימודים בהשכלה הגבוהה שאינם מונעים מתוך עניין ורצון להתפתח, פוגעים באופן ישיר ביכולת המקצועית של האדם ומעלים את הסבירות לשחיקה וכישלון". לפיכך, מומלץ לבחור בלימודים שיעניינו ויסקרנו אתכם, ירתקו אתכם, שיעוררו בכם תשוקה לתחום ולא תמצאו את עצמכם סופרים את הימים עד לסיום התואר.

דחיינות, בחורה עם טלפון (צילום: Yulia Grigoryeva, shutterstock)
הדחיינות קשורה במשתנים רבים|צילום: Yulia Grigoryeva, shutterstock

לבקש עזרה

לאדם שמפחד להיכשל ושאינו מאמין שיש בו את הכח להצליח, תהיה נטייה להתגונן והוא יתקשה להודות אפילו בפני עצמו שהוא צריך עזרה. "העזרה לא בהכרח צריכה להיות מקצועית. גם למידה משותפת, השתתפות בחוג יחדיו, חונכות וייעוץ מקצועי יכולים כולם לתרום, בעיקר לדחיינים הדוחים במצבים ספציפיים ולא בכל תחומי החיים", מסבירה ד"ר חן.

לפרק את המטרה הגדולה למטרות קטנות

אם יש לכם חלום גדול או שאיפה שנראית גדולה ורחוקה, נסו לחלק אותה למטרות קטנות וברות השגה ולהתקדם בצעדים קטנים אל היעד הנכסף. חפשו פתרונות יצירתיים ודרכים חלופיות להגיע אל היעד ונסו להתמודד עם הגורמים המעכבים אחד-אחד. קל יותר למצוא פתרונות קטנים לבעיות קטנות מאשר פתרון גדול לבעיה אחת גדולה. "כדאי להגדיר את המטרות והציפיות ולאחר מכן לבנות סולם התקדמות עם מטרות קטנות ואפשריות. לדוגמה, אדם שרוצה להיות פסיכולוג וחושב שלא יצליח לקבל את הציון הנדרש כתנאי קבלה, עדיף שיתמקד בדרך אל הציון ולא בציון עצמו. למשל, הוא ילמד בקורס לפסיכומטרי וישקיע שם את כל כולו, וגם אם לא יגיע לציון המיוחל, כדאי לו לפנות לחוג אחר שאליו הוא כן יכול להתקבל. בהמשך הוא יוכל לנסות לעבור לחוג לפסיכולוגיה. גם אם זה אומר ללמוד יותר שנים", מדגישה ד"ר חן.

_OBJ

להתמודד ולצאת מאזור הנוחות

ד"ר חן מדגישה כי הכוח של האדם מגיע מהתמודדות ולאו דווקא מההצלחות הקלות. "אנשים עם יותר כוח נפשי מגיעים למטרות יותר גבוהות בחייהם, כי תוך כדי ההתמודדות הם מפתחים יכולות של פתרון בעיות, התמדה, זיהוי הקושי, גמישות לשינויים ויכולת ויסות עצמי. יכולות אלו פותחות בפניהם אפשרויות שהם כנראה לא חשבו עליהן אפילו". לפיכך, היציאה מאזור הנוחות, גם במובן הנפשי וגם במובן הגאוגרפי, יכולה לגרום לשינויים חיוביים כמו הגעה למקומות טובים יותר, מוצלחים ומפתיעים. לכן, מומלץ לנסות לעשות דברים שהם לא בשגרה שלנו או לשנות משהו משמעותי בחיים, כמו לעשות הסבת קריירה, להתחיל לימודים במקום מרוחק, לעבור מהעיר לכפר, לעשות תואר בתחום שבאמת יש לנו תשוקה אליו ולאו דווקא בתחום פופולארי או כזה שההורים רוצים שנלמד.

האקדמית תל-חי, שם גם עובדת ד"ר חן, היא אפשרות נהדרת לצאת מאזור הנוחות ולצמוח מממקום של שינוי. הסטודנטים בתל-חי מסתגלים למקום חדש אשר מאפשר חופש מחשבתי, מכירים סביבה חדשה ותחומי לימוד ייחודיים, מתחברים לקהילה המקומית ולטבע. כך הם מצליחים לקבל כלים חיוניים לחיים ולעבודה שתגיע בהמשך הדרך. "ההבנה שהתהליך הוא הרבה יותר משמעותי מהתוצאה, עוזרת לאנשים להבין שחשוב לא ללכת תמיד על הבטוח, לא לתכנן עד הסעיף האחרון, לתת לחיים להפתיע אותך ולהתמודד, כי זה מה שעומד בבסיס ההצלחה של הרבה אנשים שעשו זאת לפני כן", מסכמת ד"ר חן.

מוכנים לצאת מאזור הנוחות? לחצו כאן כדי לשמוע עוד פרטים