אתם פוגשים אותם כשכואב לכם, אבל לא יודעים מה באמת עושים פיזיותרפיסטים? מעניין אתכם לעבוד במקצוע פרא-רפואי אבל לא חשבתם על זה לעומק? חולמים להשתלב בתחום שיש בו סיפוק עצום? בשיתוף אתר MyRole בדקנו את כל מה שחשוב לדעת על התפקיד – דרך נתונים סטטיסטיים וחוכמת ההמונים.

איפה עובדים בזה?

בעיקר בקופות חולים, בבתי חולים ובמכונים פרטיים. בנוסף, יש עבודה גם בקבוצות ובנבחרות ספורט, במשרד החינוך במסגרת עבודה שיקומית בחינוך המיוחד ובמסגרות נוספות שנותנות מענה לכל שלבי החיים - מעבודה עם פגים ועד עבודה עם קשישים בבתי אבות.

איך מגיעים לעבוד בזה?

התחום מוסדר במשרד הבריאות במסגרת החוק, וחל איסור על העסקת פיזיותרפיסט שאינו מוסמך. את ההסמכה, תעודת בוגר בפיזיותרפיה, ניתן לקבל במוסדות הללו בלבד: אוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת חיפה, אוניברסיטת בן גוריון, המרכז האקדמי צפת ואוניברסיטת אריאל.

בפעם הקודמת בדקנו מה באמת עושים מאמני כושר בעבודה>>
כמה מרוויחים מעצבי חווית משתמש>>

כמה מרוויחים מנהלי משאבי אנוש>>>
מה באמת עושים יועצים אסטרטגיים?>>
למי מתאים לעסוק בעולם הקוסמטיקה?>>
האם באמת משתלם להיות תסריטאים בישראל>>
כל מה שצריך לדעת על עבודה כמאמנים בחדר כושר>>

מה תכל'ס עושים?

ראשית, צריך להבחין בין כמה תחומי התמחות: אורתופדיה, נוירולוגיה, שיקום נשימתי, ילדים (טיפול התפתחותי), ספורט, שיקום לב, שיקום אורוגניטלי (רצפת אגן), שיקום יציבתי, אונקולוגי ועוד. סוג ההתמחות מכתיב את אופי התרגילים ואת תכנית הטיפול. מרבית העבודה היא פרונטלית – טיפולית מול הפציינטים, כאשר עבודות המעטפת כוללות תיעוד, תכתובות ובעיקר הכשרות. ניתן להתמחות ביותר מהתמחות אחת, ולדעת כל הגולשים מהתחום, חשוב להכיר מתודות שונות כדי לעזור להשיג את מטרות הפציינט.

המטרה של פיזיותרפיסטים היא לסייע בשיפור איכות החיים, לחבר את הפציינט לגופו ולידע שיסייע לו לתפקד טוב יותר במישור התנועתי. כיוון שהפציינטים מגיעים ממצב של פתולוגיה, הידע הנדרש הוא מאוד מעמיק ומצד שני מגוון כדי להתאים את הטיפול לצרכי הפציינט.

שווה לעבוד בזה?

את התשובה לשאלה הזאת נפרק לכמה קטגוריות:

שביעות רצון: מידת שביעות הרצון שניתנה למשרה הזו על ידי גולשי MyRole היא 10 מתוך 10 בממוצע (המחמירים דירגו 9). מדובר במקצוע שמחזיק בשיא שביעות הרצון באתר, מבין כלל המקצועות המוזנים נכון להיום. ניתן להניח שהשילוב של עניין, תחושת שליחות ותגמול כלכלי יחסי, יחד עם גמישות בתנאי העבודה -מובילים לשביעות רצון גבוהה במיוחד. תמהיל המאפיינים הזה נדיר יחסית בשוק העבודה ומכאן כנראה שביעות הרצון הגבוהה.

שכר: כאן יש לחלק את השכר לפי העבודה במסגרת המגזר הציבורי (בתי חולים וקופות חולים) לבין המגזר הפרטי.

פיזיותרפיסטים שעובדים בגופים ציבוריים מרוויחים בממוצע בין 7,000 ל-11,000 ש"ח (למשרת משמרות שהיקפה כחצי משרה), כאשר שנות הניסיון מאפשרות להרוויח בטווח הגבוה יותר של השכר הנ"ל. ניתן לעבות את היקף העבודה במסגרת שעות נוספות, שכוללות טיפול פרטני או בקבוצות במרכזים שיקומיים,  ביקורי בית ועוד. מדיניות התגמול לא אחידה בכל המסגרות ולכן לא תמיד היא מחושבת לפי שעה, במסגרות מסוימות היא מחושבת לפי מספר מטופלים.

פיזיותרפיסט שעובד במסגרת פרטית משתכר מעט יותר, ומי שעובד באופן עצמאי לרוב גובה מלקוחותיו מינימום של 250 ש"ח ועד 700 ש"ח, תלוי בסוג הטיפול ומיקומו - מטבע הדברים ביקור בבית הלקוח למשל עולה יותר מאשר במכון. מרבית הגולשים מספרים שמדובר בתחום מאוד מגוון, ושרובם משלבים בין עבודה פרטית לבין עבודה במכונים, בבתי חולים או בקופות חולים ולרוב לא עובדים רק במקום אחד. חלקם גם משלבים מחקר והדרכה.

גיוון לעומת שחיקה: גולשי MyRole נתנו לתפקיד ציון 5 מתוך 5 ברמת הדינמיות והגיוון, וציון 2 מתוך 5 ברמת השחיקה. כלומר מרבית העוסקים במקצוע מוצאים בו הרבה יותר גיוון בהשוואה לעוסקים במקצועות אחרים, ועל אף ההיבט הפיזי של העבודה לא מדווחים על שחיקה גבוהה בכלל.

עומס בעבודהמרבית הגולשים במסגרות ציבוריות הגדירו את עומס העבודה כגבוה מאוד (5 מתוך 5) וזו למעשה אינדיקציה למצב מערכת הבריאות ככלל, וגם החיסרון העיקרי שצוין.

הביקוש לעובדים במקצוע בשוק

בתחום הפיזיותרפיה, רמת הביקוש בשוק לעובדים בתחום היא 8 מתוך 10 לפי גולשי Myrole. אבל הנתון הזה מורכב יותר מאשר במקצועות אחרים.

אם מסתכלים על הדרישה לפיזיותרפיסטים ככלל, מדובר באחד המקצועות הצומחים בקורלציה לגיל האוכלוסייה. ה-bureau of labor statistics (הלשכה לסטטיסטיקה בתחום בעבודה) בארה"ב צופה גידול של כ-28% במקצוע בשנים הקרובות וגידול של למעלה מ 30% במקצועות "עוזר פיזיותרפיסט", שקיימים בארה"ב. בישראל ניכרת דרישה הולכת וגוברת מצד גופים פרטיים לפיזיותרפיסטים, אבל במערכת הציבורית לעומת זאת אין תקנים חדשים. עד כדי כך אין תקנים חדשים עד שנכון להיום לא מאפשרים פתיחה של לימודי פיזיותרפיה במוסדות נוספים מלבד הקיימים, מחשש לעודף פיזיותרפיסטים. כלומר קיים פער בין הדרישה לפיזיותרפיסטים במערכות הציבוריות לבין הדרישה להם במערכות הפרטיות ומצד האוכלוסייה. 

כל מה שרציתם לדעת על עבודה כפיזיותרפיסטים (צילום: Shutterstock | By ALPA PROD)
"יחסית למקצועות אחרים קיימת פחות היררכיה בתחום"|צילום: Shutterstock | By ALPA PROD

למי מתאים התפקיד?

מתאים למי שאוהב לעזור לאנשים, שגוף האדם מרתק אותו ושאינו נרתע ממגע פיזי. חייב להיות אדם אכפתי ואוהב אנשים, ובעיקר חשוב שיהיה אדם שאוהב ללמוד - כיוון שכל הזמן לומדים ומתחדשים, בנוסף לארבע שנות הלימוד הבסיסיות שמאפשרות לקבל את התעודה.

מה התפקיד הכי בכיר בתחום?

יחסית למקצועות אחרים קיימת פחות היררכיה בתחום, ואפילו ההתחשבות בוותק לא מובנית כמו במקצועות אחרים. קיימים אחראי פיזיותרפיה שמשתלבים בעמדה ניהולית בבתי חולים ובמכונים, וכמובן קיימים פיזיותרפיסטים רבים בעלי קליניקות פרטיות.

מהי המגמה הכללית של המקצוע?

בגלל התארכות תוחלת החיים והזדקנות האוכלוסייה בעולם המערבי בכלל, הביקוש להתמחות גריאטרית עלה מאוד בשנים האחרונות ונדרשים פיזיותרפיסטים לעבודה עם קשישים, גם בישראל.

מגמה אחרת של המקצוע נוגעת לעניין הידע; בעוד המקצוע נעשה יותר ויותר מוכר בציבור הרחב, הידע שברשות פיזיותרפיסטים הולך ונעשה יותר ויותר מונגש, הן דרך רשתות חברתיות והן דרך אמצעי הסברה שונים שנועדו לשתף את הידע עם הציבור - כדי לשפר את איכות החיים של אנשים.

קולות מהשטח: ומה אומרים מי שעוסקים בתחום בפועל?

ריטה, שעובדת כפיזיותרפיסטית בקופ"ח, מספרת שהיתרון בעבודה במסגרת הזו היא עבודה בצוות וכן למידת עמיתים וקורסים במימון הקופה לצורך ההכשרות התדירות שהמקצוע מחייב. החיסרון העיקרי לטענתה הוא העומס.

מעיין שקד, פיזיותרפיסטית מוסמכת בשיקום אורתופדי, מספרת שיש אינסוף סיפוק בעזרה ובשיפור איכות החיים של האוכלוסייה.

יתרונות המקצוע: "סיפוק מדהים, מתגמל כלכלית, מעניין, קולגות מקסימים, יחסית מעט סטרס בהשוואה לתחומים אחרים, אוירה נעימה, ואפילו שומרים על תנועתיות בריאה תוך כדי עבודה".

חסרונות המקצוע: "דורש הרבה עדכון והקורסים עולים הרבה כסף, למי שעובד באופן עצמאי. חסרון נוסף הוא אורך זמן הלימודים – כארבע שנים, אבל אני חושבת שזה שווה את זה."

בשורה התחתונה, מרוצה מהתחום?

"מאוד מאוד מרוצה. קמה בבוקר עם חיוך לעבודה".

*הנתונים עדכניים נכון למרץ 2019

הכותבת היא מייסדת אתר MyRole.co.il