אתם פוגשים אותם באימונים, אבל לא באמת יודעים מה זה אומר להיות מאמן כושר. תמיד תהיתם אם אפשר להתפרנס מזה, אבל לא היה לכם את מי לשאול? חולמים להשתלב בתחום לטווח ארוך אבל לא בטוחים שהמשרה בכלל מתאימה לכם? בשיתוף אתר MyRole בדקנו את כל מה שחשוב לדעת על התפקיד – דרך נתונים סטטיסטיים וחוכמת ההמונים.

איפה עובדים בזה?

במקומות שאתם פוגשים אותם – חדר כושר, בחוץ באימוני Outdoor למיניהם, באימונים קבוצתיים או בבית הלקוח.

איך מגיעים לעבוד בזה?

בואו נתחיל בלהגדיר מאמן כושר. מדובר למעשה במדריך כושר, כלומר באדם שקיבל הסמכה לעבוד כ"מדריך כושר גופני ובריאות". התחום מוסדר בהתאם לחוק הספורט ובפיקוח של משרד התרבות והספורט. ישנם בתי ספר ומוסדות לימוד לתחום הספורט, שקיבלו הסמכה להעביר קורס ספציפי בעל תכנית לימודים אחידה, שמהווה תנאי לקבלת תעודת מדריך כושר. מעבר לזה, כמובן שישנם קורסי התמחות בנוסף להדרכת כושר גופני שניתן ללמוד גם אותם (כמו הדרכת פילאטיס למשל), אך הם לא תחליף להסמכה המוסדרת להדרכת כושר, שמהווה תנאי סף.

בפעם הקודמת בדקנו מה באמת עושים מאמני כושר בעבודה>>
כמה מרוויחים מעצבי חווית משתמש>>

כמה מרוויחים מנהלי משאבי אנוש>>>
מה צריך ללמוד כדי להיות פיזיותרפיסטים>>
מה באמת עושים יועצים אסטרטגיים?>>
למי מתאים לעסוק בעולם הקוסמטיקה?>>
האם באמת משתלם להיות תסריטאים בישראל>>

מה תכל'ס עושים?

למרות שזה נראה אינטואיטיבי, התפקיד לא מסתכם רק במה שרואה המתאמן מהצד (האימון בפועל, סטים של תרגילים, עבודה עם רצועות וזריקות מוטיבציה). מדריך כושר בונה תכנית מפורטת, שמטרתה להשיג את היעדים שהוצבו עם הצבת רציונל מאחורי כל אימון. כשמדובר במאמני כושר שעובדים גם כעצמאיים, מחוץ למסגרת חדר הכושר, מתווספות להם משימות שקשורות לפרסום וקידום ולמנהלות שנדרשות מבעל עסק קטן.

על פי גולשי MyRole, מדריכי כושר עוסקים באימון בפועל כ-80% מהזמן, ואת יתרת הזמן הם משקיעים בפעילויות נוספות (תיעוד/תכתובות/קידום ברשתות חברתיות). לאלו שמאמנים לקוחות בבית הלקוח – יש גם כמובן זמן נסיעות לא מבוטל.

שווה לעבוד בזה?

את התשובה לשאלה הזאת נפרק לכמה קטגוריות:

שביעות רצון: מידת שביעות הרצון שניתנה למשרה הזו על ידי גולשי MyRole היא 9 מתוך 10, בין הציונים הגבוהים בהשוואה לדירוגי מקצועות אחרים. לא מפתיע שמי שחובב ספורט וכושר וגם מתפרנס מזה יביע סיפוק. עם זאת, נצנן את ההתלהבות ונציין שמרבית המשיבים שדירגו את המקצוע ברמת שביעות רצון מאוד גבוהה, עוסקים במקצוע שנים מועטות.

שכר: מדריך כושר מתחיל מרוויח בחדר כושר שכר שעתי נמוך יחסית (שכר מינימום או טיפה מעל), אך השכר הכולל תלוי במספר השעות והמשמרות כמובן. מדריכי כושר מתחילים שעובדים בחדר כושר, מרוויחים בין 30 ש"ח ל-35 ש"ח לשעה, ומדריכי כושר ותיקים מרוויחים סכומים גבוהים יותר עבור שעת עבודה בחדר הכושר, בזכות דרישה גבוהה יותר מצד המתאמנים לאימונים אישיים.

טווח השכר משתנה מאוד בהתאם למדיניות של חדר הכושר הספציפי ולדרישת הלקוחות, אך הממוצע נע סביב 120 ש"ח לשעה, שירוויח מאמן אישי בעל ותק במסגרת אימונים שהוא מספק בחדר הכושר. כמובן יש לקחת בחשבון שמדובר בשכר בחדרי כושר בלבד, לא כולל אימונים פרטיים במסגרת עצמאית.

מדריך כושר שעובד באופן עצמאי גובה מלקוחותיו סכום משתנה, בהתאם לרמת הניסיון והמסוגלות שלו בשוק. בממוצע הגולשים מדברים על 140 ש"ח עד 250 ש"ח לאימון, טווח רחב לכל הדעות - כצפוי בשוק החופשי.

רמת הביקוש: לפי נתוני הגולשים, רמת הביקוש בשוק לעובדים שכירים בתחום היא 8 מתוך 10.

גיוון לעומת שחיקה: גולשי MyRole נתנו לתפקיד ציון 3 מתוך 5 ברמת הדינמיות והגיוון, וציון 2 מתוך 5 ברמת השחיקה. כלומר מרבית העוסקים במקצוע מגלים בו עניין גם לאורך זמן, אך לא בהכרח גיוון.

עומס בעבודהמרבית הגולשים הגדירו את רמת העומס כנמוכה והעניקו במדד זה ציון 2 מתוך 5.

למי מתאים התפקיד?

שאלנו מאמני כושר מה הן התכונות הכי חיוניות לתפקיד. צמד המילים "אוהב ספורט" חזר על עצמו במרבית התשובות, וגם המילים "לקוחות" או "מתאמנים" הופיעו כמעט בכל התשובות. מתוך מכלול התכונות שצוינו, "סבלנות" היא התכונה שחזרה על עצמה הכי הרבה פעמים, ואחריה חזרה המילה "מוטיבציה". המסר הכללי מהגולשים מכוון לכך שמדריכי כושר חייבים להגיע עם עניין פנימי לתחום וזיקה לספורט, כדי שיוכלו להצליח לייצר מוטיבציה בקרב לקוחות מגוונים. עוד נושא שעלה מחוות דעת הגולשים עוסק בהיבט המנטלי, והכוונה היא לדגש על המחויבות המנטלית בהשגת תוצאות בתהליך האימון הגופני.

המילה "השתלמויות" חזרה גם היא כנושא מרכזי, שמבטא את החשיבות שבהתעדכנות בטרנדים חדשים, כך שהעוסקים בתחום צריכים להיות מוכנים לעדכונים תכופים ולשינויים מהירים בטרנדים. רק כדאי לקחת בחשבון שהשתלמויות שלא במסגרת חדר הכושר הן על חשבונכם.

מה התפקיד הכי בכיר בתחום?

בגזרה השכירה – מנהלי מכונים ומנהלי בתי ספר להכשרת מאמנים (מדריכים).

עם זאת, המקצוע הספציפי הזה כולל הרבה עצמאיים, ואלו המצליחים להתקיים ממנו לאורך זמן הם אנשים בעלי ניסיון וותק רב בתחום. כך ניתן למצוא מדריכי כושר אישיים בעלי מוניטין, בעלי מכון כושר ו/או סטודיו.

תכל'ס – אפשר להתפרנס מהתחום לאורך שנים ולהרוויח יפה?

הרבה אנשים בוחרים לעבוד בתחום כעבודה סטודנטיאלית. אלו שמפתחים את התחום לקריירה, משתלבים כאמור במשרות ניהול בכירות במכון או מקימים עסק עצמאי כמאמנים פרטיים, או בעלי מכונים – יזמות לכל דבר ועניין. יש ביניהם כמה אנשי מקצוע מצליחים מאוד שמשתכרים בהתאם להצלחתם, אך כמו בכל מיזם – יש גם הרבה שלא מצליחים להתרומם.

מהי המגמה הכללית של המקצוע?

בשנים האחרונות המודעות לבריאות וכושר גוברת ולכן גם הביקוש למאמני כושר. עם זאת, גם היצע מאמני הכושר גדל עם הזמן. אחד הדברים הכי בולטים בשנים האחרונות הוא התפוצה של הפרסומים בפייסבוק ובאינסטגרם שמשמשים כערוץ שיווקי מרכזי, ואצל חלק מהמאמנים אפילו מרכזי ביותר.

קולות מהשטח: ומה אומרים מי שעוסקים בתחום בפועל?

רועי, סטודנט שעובד כמאמן כושר ברשת מכונים גדולה במקביל ללימודים, מספר שמבחינתו זו עבודה זמנית מצוינת לשלב הלימודים האקדמיים, אבל שלהערכתו קשה לייצר מזה עיסוק בלעדי לאורך זמן. "לשלב הזה של החיים זה מאוד מתאים לי, אני אוהב את זה".

יעל סלבין שעובדת כמאמנת כושר עצמאית במסגרת קריירה שניה, מדגישה שחשוב לדאוג להתפתחות מקצועית לאורך זמן כדי לייצר תמהיל מקצועי נכון.  "מאמנים עצמאיים עובדים בשעות הבוקר המוקדמות (החל משש) ובשעות אחה"צ והערב, לכן מהלך היום יחסית פנוי, כך שניתן לשלב את העבודה עם עיסוקים נוספים או קריירות נוספות".

יתרונות המקצוע: גמישות, עיסוק במשהו שאוהבים, עבודה עם אנשים. "הסיפוק הוא לקחת אנשים מנקודה אחת לאחרת ולעזור להם להרגיש טוב יותר עם עצמם."

חסרונות המקצוע: כמו בכל מקצוע עצמאי, שיווק ושימור לקוחות.

שורה תחתונה, מרוצה מהתחום?

מאוד נהנית מהעבודה.

*הנתונים עדכניים נכון למרץ 2019

הכותבת היא מייסדת אתר MyRole.co.il