יש דברים שכולנו יודעים על שוק ההייטק בישראל: הוא צומח בקצב מרשים, מעורר הדים בכל העולם ומשמש כמנוע צמיחה למשק. בנוסף, כנראה שמשתלם לעבוד בו ויש תאגידי ענק שמחליטים לפתוח מרכזי מו"פ (מחקר ופיתוח) דווקא בהרצליה, תל אביב, יקנעם ועוד.

אבל מה קורה מאחורי הקלעים? הנה 5 עובדות מפתיעות שאולי לא הכרתם על שוק ההייטק בישראל ואפילו יוכלו לעזור לכם להשתלב בתחום:

1. רוב העובדים משקיעים כשנה כדי למצוא את העבודה הראשונה שלהם

אחת הסיבות לשכר הגבוה של עובדי הייטק היא לכאורה הקושי בגיוס כוח אדם מתאים. אבל אם מסתכלים על הנתונים, רואים שמקור הבעיה הוא לא בהכרח העובדים עצמם. 

לפי נתוני אתר דרושים IL למשל, מעל 44% ממחפשי העבודה בהייטק מעידים שהם היו צריכים להשקיע לפחות שנה בחיפוש אחר המשרה הראשונה שלהם. כ-30% הצליחו לעשות את זה תוך 6-12 חודשים, 20% השקיעו בזה כ-3-6 חודשים ורק 10% הספיקו להשתלב תוך 3 חודשים.

מבוהלים? רגע, אולי יש לזה פתרון.

2. אפשר להיכנס להייטק דרך משרות טכנולוגיות בחברות אחרות

עבודה בהייטק מעניקה יציבות, תנאים נוחים ושכר גבוה. אבל מה שהרבה אנשים לא יודעים זה שאפשר להיכנס להייטק גם דרך משרות טכנולוגיות בחברות שהן לא חברות הייטק. למעשה, אותן חברות גדולות מציעות תנאים עוד יותר טובים – כי הן מתחרות עם חברות ההייטק בדיוק על אותם כישורים ושירותים שלכם.

אתר דרושים IL מציע משרות הייטק בשפע, שרובן לא דורש ניסיון קודם. אז אם עד היום חשבתם שדלת הכניסה להייטק חסומה בפניכם בגלל שלא הייתם ב-8200 או שאין לכם חברת הייטק מוכרת בקורות החיים, כדאי שתנסו שוב.

אישה עובדת עם לפטופ (צילום: shutterstock by fizkes)
אם יש משהו שצריך לשנות זה את מספר הנשים בתעשיית ההייטק המקומית|צילום: shutterstock by fizkes

3. השכר הממוצע הוא 26.5 אלף ש"ח ברוטו

מצד אחד, יש המון פרסומים בתקשורת על עובדי הייטק שמקבלים משכורות של מאות אלפי שקלים בחודש. מצד שני, נתוני הלמ"ס מראים שהשכר הממוצע (נכון למאי 2021) היה 26.5 אלף ש"ח ברוטו.

לשם השוואה, לפי הלמ"ס, השכר הממוצע ברוטו למשרת שכיר של עובדים ישראלים בחודש יולי 2021 עמד על כ-11.7 אלף ש"ח. אז אמנם לא מדובר בפער מבוטל, אבל הוא כנראה פחות משמעותי ממה שחשבתם.

4. נשים הן רק שליש מכלל העובדים בתעשייה

זו לא עובדה שאמורה להדהים את מי שעוקבים אחרי שוק העבודה, אבל היא מפתיעה לאור זה שאנחנו כבר ב-2021 – אולם שיעור הנשים בהייטק הוא רק כשליש מכלל השכירים בתעשייה (לפי נתוני רשות החדשנות).

למעשה, לא הרבה השתנה ב-7 השנים האחרונות: ב-2014 עמד שיעור העובדים בהייטק על כ-165 אלף גברים לעומת 83 אלף נשים, בעוד את 2020 סגרנו עם 113 אלף שכירות לעומת 220 אלף שכירים. אז הנה משהו שכדאי לאומת הסייבר להתחיל לעבוד עליו.

5. בישראל יש עלייה שנתית של כ-5% במספר הסטארט-אפים

חברות סטארט-אפ, או בעברית הזנק, הן חלק בלתי נפרד מהשוק הישראלי. אבל האם ידעתם שזו לא מגמה חדשה, אלא המשך ישיר לתהליך שהחל כבר ב-2011?

לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, קיימת עלייה ממוצעת של כ-5% במספר חברות ההייטק שנפתחות בישראל מדי שנה. אישית עבורכם, זו אולי הזדמנות מעולה להצטרף להצלחה – בין אם בחברות הייטק "מובהקות" ובין אם בחברות גדולות אחרות שמחכות שתפנו אליהן.