אהוד אלחנתי (צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי)
לקח לו כמה שנים לעשות את השינוי|צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי
מי אני: אהוד אלחנתי ,בן 46 מתל אביב

מקצוע קודם: שף במסעדות

מקצוע נוכחי: אינסטלטור

 למה החלפתי מקצוע? עבדתי במסעדות 20 שנה ואני מאמין שכשעושים משהו עושים אותו מכל הלב ועם הזמן ראיתי שאני מתחיל להישחק כי העבודה במטבח שוחקת: עובדים בשבתות, בחגים, עד מאוחר ויש בה גם המון לחץ. לפעמים את מגיעה הביתה ויש מקרה חירום ואת צריכה לחזור למסעדה ובנוסף, את נעולה כל היום בין ארבעה קירות. ברגע שהבנתי שאני כבר לא עובד במטבח בלב שלם התחלתי לחשוב על שינוי שיחזיר אותי למסלול של עשייה ויצירה, בשינוי מקצוע.

 מתי נפלה ההחלטה לעשות שינוי? כשראיתי שהעבודה גובה ממני מחיר אישי כבד. כל החברים שלי כבר התחתנו והביאו ילדים ועזבי את החברים: כל האחיינים שלי כבר הביאו ילדים ואני הייתי עדיין במסעדות... יצאתי לדייטים עם בחורות ופתאום יש בעיה במסעדה ואני צריך לחזור לעבודה – אי אפשר באמת לנהל ככה מערכת יחסים. התחלתי להבין שזה גובה ממני מחיר גדול מדי בגלל רמת המסירות שלי למקצוע. הייתי שם בכל כולי.

 כמה זמן לקח לעשות את השינוי? לקח לי כמה שנים לעשות את השינוי. עשיתי הרבה דברים בחיים שלי, ידעתי שדייקנות, יכולת טכנית וטביעת עין הן תכונות שיש לי וחיפשתי משהו בו לא אהיה מקובע, בו אוכל לנסוע, להיות באינטראקציה עם אנשים, להפעיל את הראש אחרי שנים של בישול על אוטומט, חישוב כמויות ושגרה. חיפשתי תחום שיעניין אותי אבל לא מצאתי, אז סיגלתי מנהג במסגרתו כשפגשתי אנשים שיתפתי אותם בהתלבטות שלי. באחד הימים הגיע טכנאי מקררים כדי לטפל במקרר שלי בבית. עזרתי לו קצת והוא שם לב שיש לי יכולות טכניות ושאל אותי מה אני עושה. סיפקתי לו שאני שף ושאני לא יודע מה אני רוצה לעשות. הוא הציע לי מיד להיות אינסטלטור, אמר שיש לי את הלוק, אבל אני פסלתי אותו מיד ואמרתי לו שאני מאכיל אנשים ולא מתעסק עם התוצאות של האוכל. לקח לי שנה עד שהתחלתי באמת לחשוב בכיוון הזה. לפני שהחלטתי לעבור למקצוע הצטרפתי קצת לאינסטלטורים כדי לראות את העבודות וראיתי שזה מוצא חן בעיני. עברתי קורס של משרד התמ"ת, 10 חודשים של 8 שעות לימוד בכל יום ושם התחוור לי שזה תחום עוד יותר רחב ממה שחשבתי, עוד יותר מעמיק – וזה ממש תפס אותי. סיימתי את הלימודים, התחלתי לאט לאט לקבל עבודות והיום יש לי חברה משלי.

 מה הדבר שאני הכי אוהב במקצוע החדש: את העובדה שאני בחוץ, הולך בכל פעם לֹמקום אחר, נתקל בכל פעם באתגר אחר, פוגש אנשים ומדבר איתם, נוסע ובעיקר: זה שאני חי! פשוט חי!

 מה הדבר במקצוע הישן שאני הכי מתגעגעת אליו במקצוע החדש? לא מתגעגע לכלום, מיציתי את זה.

 מה גילית על המקצוע שלא ידעת: לא ידעתי שזה כזה כיף.  כלומר, מה ידעתי על אינסטלטור? חשבתי שזה איש שמסתובב עם דלי ושובר דברים, אבל גיליתי שיש בזה אתגרים מחשבתיים. למשל היום תיקנתי בעיה שאנשי מקצוע אחרים אמרו לי לעזוב. עבדתי על זה יום שלם ועכשיו למדתי מזה – בפעם הבאה זה ייקח לי חצי שעה. יש הרבה מה ללמוד בתחום הרחב הזה. עם הידע, ובעיקר אחרי הקורס – גיליתי גם שיש הרבה אנשים בתחום הזה שלא למדו או שלא עושים דברים לפי הספר. כיון שלמדתי מהנדסאים ומאנשי מקצוע מהשורה הראשונה, אני מגלה שיש אנשים שעובדים אחרת וזה מעציב. למען האמת, אחרי שלמדתי גיליתי שאפילו בבית שלי יש עבודות שנעשו באופן לא נכון...

 מה השינוי הכי גדול באורח החיים? העובדה שיש לי פתאום שליטה על החיים שלי. כשהייתי שף לא טיילתי שנים כי תמיד אי היה אפשר וגם כשכבר היה אפשר הכל היה בלחץ ובחששות ו"איך יסתדרו בלעדי?”. היום אני אחראי על לוח הזמנים שלי ואני יכול לתכנן אותו כך שיהיה לי זמן לטייל. יש ספונטאניות בחיים שלי ויותר מהכל: אין את הלחץ שיש במטבח. גם הלחץ שיש בשיווק, בזה שידעו שאתה קיים ושאתה טוב - לא משתווה ללחץ של המסעדה.

 תגובות של הסביבה? בת הזוג שלי בזמנו קיבלה את זה יפה אבל במשפחה הרימו גבה. אותי, בכל מקרה, לא עניין מה אחרים אומרים אלא מה אני מרגיש. זה אתגר לעשות שינוי באמצע החיים, לעזוב הכל ולהתחיל משהו שונה אבל לא רציתי להיות אדם ממורמר שלא רוצה ללכת לעבודה, רציתי ללכת בכיף ולעשות את הדברים בכיף. 

 מה הדבר הכי גדול שהשינוי דרש ממך? לעזוב מקום עבודה ומקצוע שפרנס אותי שנים רבות וללכת ללמוד עשרה חודשים בלי הכנסה בזמן הזה – כי למדתי עד חמש ומעסיקים מבקשים שתעבוד כל היום, לא רק בערב. נוסף לזה השקעתי בציוד ובחברה אז זה שינוי גדול. גם ויתרתי על מוניטין וקשרים של עשרים שנים בתחום המסעדנות. אם שם הייתי יכול למצוא עבודה חדשה בשני טלפונים – פה הגעתי לתחום בו הייתי צריך לבנות את עצמי מחדש וללמוד מחדש את כל סודות המקצוע.

מילה למתלבטים: אין מה להתלבט. אדם צריך לחיות עם עצמו ואם מה שאתה עושה היום לא מתאים לך – עשה שינוי. אני אומר את זה, אבל כמובן שכל אחד חי את חייו ומחליט את החלטותיו.

 גם אתם זקוקים להכוונה מקצועית חינם? 

>> עזב קריירה צבאית בסיירת והפך למחנך