יורם אברג'יל (צילום: Matanya, ויקיפדיה)
הרב יורם אברג'ל. היורש של עובדיה?|צילום: Matanya, ויקיפדיה

זה קרה לפני כשלושה שבועות. הרב יורם אברג'ל הוזמן להעניק דרשה באחד הכוללים הגדולים בירושלים. מאות התלמידים שגדשו כל פינה בכולל גמאו בצמא את דבריו. "אדם שעלה למטוס", סיפר הרב לאברכים, "הוא שילם על הכרטיס בכספו. אבל כשהגיעה שעת הטיסה, עלו למטוס והורידו אותו. מתברר שהיה לו צו עיקול עקב חוב.  הבושה – גדולה. זה אדם שעשה מצוות והגיע לשמיים, אבל עכשיו, כדי להגיע לקדוש ברוך הוא, הוא יצטרך להיכנס אליו מלמטה".

הרב יורם אברג'ל, אחד הרבנים החשובים בישראל, שאפילו יריביו המושבעים משוכנעים שהוא היורש האמיתי של הרב עובדיה יוסף המנוח, לא האמין שהסיפור הזה יהיה בבחינת נבואה שהגשימה את עצמה: במוצאי שבת האחרון הוא נעצר אברג'ל בנמל התעופה "בן גוריון" על ידי חוקרי יחידת "לה"ב 433" של משטרת ישראל,  דקות ספורות לפני שעלה על טיסה לסין, כדי לגייס כספים לכולל שלו בנתיבות.

"הגענו במוצאי שבת לשדה התעופה, הרב ואני והנכדה שלנו בת העשר", משחזרת הרבנית גאולה אברג'ל בראיון בלעדי ל-m. "הקהילה היהודית ובית חב"ד בסין הזמינו את הרב לבקר ולתת דרשות במטרה לגייס כספים לתשלום משכורות האברכים בכולל. הרב היה בחדר המנוחה בנמל התעופה, נמנם לפני הטיסה. פתאום הגיעו ארבעה בחורים עם בגדים שחורים ושאלו איפה הוא, ביקשו שיזדהה. הרב חשב שמדובר בביקורת דרכונים, דבר שבשגרה. אחרי כמה שניות הם הכריזו: 'אתה עצור, אתה לא יכול לעלות על המטוס'. הרב היה בהלם. הנכדה שלנו נלחצה. בעלי הוא אדם ישר, אנחנו ביחד 40 שנה, את כל כולו הקריב למען התורה והאברכים שלו. את הבית שלנו הוא משכן לטובת הלוואה מהבנק. את הבית של ההורים שלו הוא מכר. הכל כדי לשלם לאברכים. הוא אדם צדיק, עדין נפש, האחרון על פני האדמה שצריך לעצור. המשטרה חיפשה לעשות כותרות על חשבונו. השוטרים התנהגו אליו בגסות, כמו  לראש ארגון פשע. מהשמיים ישלמו למי שפגע בו. עשו לו עוול גדול".

מעצרו של הרב אברג'ל היכה בתדהמה את הרחוב החרדי וגם את זה החילוני. העילה למעצר, לטענת המשטרה, היא שכמה ימים לפני הבחירות המקומיות אברג'ל שיתף פעולה עם ראש ארגון הפשע שלום דומראני, בניסיון להטות את תוצאות הבחירות המקומיות בנתיבות לטובתו של ראש המועצה המכהן, יחיאל זוהר.

אלא שהמועמד השני בבחירות, אייל מסיקה, זכה לתמיכה של יריבו המושבע של אברג'ל – הרב יעקב איפרגן, הידוע בכינויו "הרנטגן". הרב אברג'ל פנה לשלום דומראני בבקשה שישכנע את הרנטגן שלא לתמוך במסיקה. דומראני, על פי החשד, אכן נפגש עם הרנטגן ואיים עליו שלא יתמוך במסיקה. במשטרה טוענים כי יירטו שיחת טלפון שבמהלכה שוחח אחד מעוזרי הרב אברג'ל עם דומראני, ובה הועבר המסר לאיים על איפרגן בעניין.

כשנעצרו השניים הכחישו אברג'ל ודומראני מכל וכל שאיימו או ניסו לסחוט את הרנטגן. "שלום דומראני בא אליי כדי לקבל ברכה, כמו כל אחד אחר מעם ישראל", אמר השבוע אברג'ל למקורביו, "אני לא עושה הפרדה בין האנשים שבאים אליי, כולם מקבלים את אותו היחס. אצלי אין שרים, ראשי חברות, קונצרנים, ראשי ממשלות או קציני משטרה בכירים. אליי באים עמך ישראל, האנשים הפשוטים שבפשוטים, חילונים ודתיים כאחד".

יורם אברג'יל - החסידים בכניסה לכולל (צילום:  שמעון איפרגן)
החסידים בכניסה לכולל, השבוע. גאון צנוע ונעים הליכות?|צילום: שמעון איפרגן

לאחר חמישה ימי מעצר החליט שופט בית משפט השלום בראשון לציון לשחרר את הרב אברג'ל למעצר בית של שמונה ימים, כשהוא דוחה על הסף את בקשת המשטרה להאריך את מעצרו בטענה שאם ישוחרר ישבש את החקירה. המשטרה הגישה ערעור לבית המשפט המחוזי בלוד – וזכתה. אברג'ל נותר עצור, ומעצרו הוארך בארבעה ימים נוספים. כמה עשרות מחסידיו התקבצו וחסמו את הכניסה לנתיבות. הם הבעירו צמיגים ונשאו שלטים בזכות הרב, במחאה על מה שהם רואים כהתנכלות. כוחות משטרה וכיבוי הוזעקו למקום.

ישן שעתיים בלילה ואוכל בצמצום

אברג'ל, 56, אב לשישה, מחזיק ברשת מוסדות לימוד נרחבת בשם "רב פעלים", בה לומדים למעלה מ-2000 אברכים המכתירים אותו לממשיך דרכו של הרב עובדיה יוסף. איך צמח למעמד כזה וכיצד נוצר הקשר בינו לבין שלום דומראני?

יורם מיכאל אברג'ל נולד במושב ברוש שבנגב, להורים קשי יום שעלו ממרוקו. המשפחה (12 אחים ואחיות) התגוררה בבית קטן וצפוף והייתה אז בין העניות במושב. אברג'ל נשלח לבית הספר הדתי של חב"ד, "אוהלי יוסף ויצחק", ומיד בלט. "הוא היה עילוי, גאון, התלמיד הכי טוב בכיתה", קובע אריק ג'רבי, תושב העיר, שלמד באותה כיתה עם אברג'ל. "מהבודדים שהצליחו לעבור בציונים גבוהים את מבחני משרד החינוך השנתיים. היה לו ידע עצום בכל התחומים, בתורה ובגמרא הוא היה אלוף העולם, במיוחד בגימטריה, אבל הוא יכול היה להיות גם מדען מבריק. כשכולם שיחקו כדורגל הוא קרא המון ספרים. כשהמורה לא הגיע בגלל מחלה, הרב יורם היה קם ומעביר את השיעורים במקומו, ובצורה מדהימה".

יורם אברג'יל - האישה גאולה (צילום:  שמעון איפרגן)
גאולה אברג'ל. הוא העמך של העמך|צילום: שמעון איפרגן

"תמיד אמרנו עליו שהוא יהיה או רב גדול או מדען גדול", מחדד איציק ג'רבי, אחיו של אריק, שאף הוא למד עם אברג'ל, "גם המורים וגם התלמידים היו נשארים פעורי פה מהידע שלו. אני מדבר איתך על ילד בן 11. הוא היה מטאור גם בתורה וגם במדעים. הוא ידע את כל ספר התניא (ספר היסוד של חסידות חב"ד, ושל החסידות בכלל, הכולל הנחיות לדרך חיים ולעבודת הבורא – ש.א.) בעל פה. תבין שהוא חי בתנאים לא קלים, אבל דווקא העובדה שהמשפחה שלו היתה מעוטת אמצעים רק חישלה אותו".

הוא עבר לישיבה התיכונית של בני עקיבא, "בית יהודה" שבכפר מימון. משם המשיך לישיבת "חברון" ולישיבת הנגב, שבראשן עמד אז הרב יששכר מאיר, מגדולי הרבנים בישראל. לפני כ-35 שנה נישא לגאולה והשניים עברו להתגורר בנתיבות. הם השתכנו בדירת שלושה חדרים קטנה הממוקמת בבניין מגורים ישן מאוד בעיירה, וגרים בה עד היום עם ששת ילדיהם.

כשהגיע לנתיבות פגש אברג'ל הצעיר את הרב ישראל אבוחצירא, ה"באבא סאלי", וכמה שנים שימש אחד מעוזריו, עד לפטירתו. "הבאבא סאלי היה מודל לחיקוי עבורו", מספר אחד מחבריו הקרובים של הרב, "הוא למד ממנו המון, בעיקר את מידות הצניעות, הסגפנות, הענווה. לדבר בשקט ובנחת, לחיות בצמצום ולהקריב את עצמו למען התורה ולמען עם ישראל".

בראשית שנות ה-90 הקים אברג'ל את הכולל שלו, ברחוב בן איש חי בנתיבות. בתחילת הדרך הכולל, "קול רינה – רב פעלים" שמו, היה ממוקם בתוך מקלט, שבצמוד אליו הוצב קרוואן קטן. אברג'ל החל לקבץ סביבו מאות חסידים, ביניהם חוזרים בתשובה רבים. שמו של הרב, שזכה לתואר "הבאבא יורם", התפרסם ברחבי הארץ כמי שמסייע לאנשים ומחולל ניסים ונפלאות. עם השנים המקום גדל והתרחב, וכיום מדובר בבניין בן שלוש קומות ושני מחסנים המאחסנים ירקות, פירות ומצרכי מזון שונים, המחולקים למאות משפחות נזקקות.

מקורביו של אברג'ל מספרים על רב שמבלה את שעותיו בנסיעות לאורכה ולרוחבה של הארץ, מלמד תורה ומקבל אלפי פניות וביקורים מדי יום, מכל מי שמבקש. הוא זמין למאמיניו במשך 22 שעות ביממה, ישן בקושי שעתיים מדי לילה ואוכל בצמצום.

"הוא בקושי בבית, כל הזמן רץ מעיר לעיר, מכפר לכפר", מספרת גאולה אברג'ל, "והכל בנחת רוח, בנועם, לא בכפייה. הוא הביא את עם ישראל אליו הביתה כי הוא העמך של העמך. אנשים התאהבו בפשטות שלו והולכים אחריו באש ובמים, חילונים ודתיים כאחד. הוא תמיד מגיע לכל מקום שמזמינים אותו, כשהחסידים מסיעים אותו במכוניות 'טרנטה'. הוא יודע לגעת בלב של כל אחד".

"לא תמצאו אצלו טייקונים, הוא סולד מזה"

עלייתו המטאורית של אברג'ל ואלפי החסידים שהצטופפו סביבו משכו את תשומת ליבם של הרבנים הוותיקים בנתיבות, ובראשם הרב ברוך אבוחצירא, בנו של הבאבא סאלי, המכונה גם ה"באבא ברוך". אבוחצירא ראה באברג'ל אויב מר, שעלול לפגוע בהכנסותיו.

"כשהרב יורם פתח את החצר שלו, זה לא עבר חלק", נזכר איציק ג'רבי. "השמיצו אותו, ניסו לחפש עליו חומרים 'מפלילים'. הוא היה אנטי תזה לרבנים אחרים כמו הרנטגן. הוא משדר עממיות, והחצר שלו פתוחה לכולם: אסירים משוקמים, אזרחים פשוטים שרצו ברכה ועצה. הוא הרב של כולם. אצלו לא תמצא טייקונים, שרים, מפכ"לים. הוא סולד מזה, בורח כמו מאש. רוב הרבנים חיים בטירות, באחוזות פאר, נוסעים במכוניות יוקרה, מעסיקים יחצ"נים ודוברים. הוא חי באותה דירה קטנה, ונוסע במכונית ישנה. הוא מעולם לא התחנף לאיש".

יורם אברג'יל - הכסא במשרד (צילום:  שמעון איפרגן)
הכסא הריק במשרד. שוויו מוערך בלא פחות מ-35 מליון שקלים|צילום: שמעון איפרגן

סדר היום של אברג'ל מתחיל בארבע בבוקר. הוא מגיע לכולל לתפילת שחרית ומתפלל עם מאות מתלמידיו. בשמונה וחצי, כשהתפילה מסתיימת, הוא מלמד שיעור בנוגע לפרשת השבוע. כשעה לאחר מכן הוא מתחיל לקבל את זרם המבקרים מכל רחבי הארץ. כל אחד נכנס פנימה, עוצר ליד אחד מעוזריו, מגיש להם מעטפה עם שאלה כתובה – בקשה להחלמה, לברכה, לזיווג מוצלח. הרב מאבחן את הבעיה, נותן פתרון וממשיך לאדם הבא. רוב מבקשי הברכה והעצה מגיעים עם מעטפות כסף ומשלשלים אותן לתיבת עץ ייעודית. בשעות הצהריים הרב מתחיל לנסוע ברחבי הארץ. לעיתים לאירוע שבו הוא משמש סנדק או מנהל חופה; לפעמים הוא חונך חנות חדשה או בודק מזוזה. משם הוא ימשיך לשיעורים ליליים בכל מיני ישיבות ובתי כנסת בדרום או בצפון.

עם התרחבות הכולל, הקים הרב ב-2009 את רשת החינוך "באר מים חיים", הכוללת מעונות יום, בתי ספר יסודיים וגני ילדים ופועלת באופקים, נתיבות ויישובים נוספים בנגב ובצפון הארץ. על אף אורח חייו המסוגף, חסידיו של הרב מעתירים עליו תרומות במליונים, והוא צבר עם השנים רכוש עצום. בשנת 2012 העריך המגזין פורבס את כלל נכסי ומוסדות הרב אברג'ל בלא פחות מ-35 מליון שקלים. מקורביו טוענים שהנכסים והמוסדות כולם משועבדים וממשוכנים לטובת הלוואות, שנועדו להפעילם ולשלם לעובדים את משכורתם.

"את אבא שלי לא מעניין כמה כסף תרמו", טוען חיים יוסף אברג'ל, בנו הבכור של הרב, "הוא מברך את כולם ועוזר לכל מי שפונה אליו גם אם לא תרם שקל. במשך שנים הוא נסע בטרמפים כדי לתת שיעורים. אחד החסידים שלו נתן לו פעם מרצדס – הוא ישר מכר אותה כדי לשלם את המשכורות של האברכים".

הצלחתו הגדולה של אברג'ל יצרה ברית חדשה: אחרי שנים שלא דיברו ביניהם, היריבות בין הרנטגן והבאבא ברוך הפכה להיסטוריה. השניים התפייסו והפכו לבעלי ברית קרובים, עם אוייב חדש – הרב אברג'ל. התחרות על האברכים, תלמידי הצהרונים והכסף הגדול של התורמים המאמינים, יצרה מתיחות עצומה בין החצרות בנתיבות. המתיחות הלכה וגברה ככל שהתקרבו הבחירות המקומיות.   

הרב אברג'ל תמך בגלוי בראש העיר המכהן, יחיאל זוהר. אבל הרנטגן והבאבא ברוך החליטו לתמוך במועמד השני, אייל מסיקה. בבחירות הקודמות היה ההפרש בין השניים פחות מארבעה אחוז לטובת זוהר, אך הפעם זה הסתיים בתבוסה צורבת של כמעט 20 אחוז לטובת זוהר.

שלום דומראני. היה בא ושוטח את בעיותיו|צילום: חדשות 2

בחצרות של הרנטגן והבאבא ברוך התמלאו חשש שהתמיכה במסיקה תתנקם בהם ותפגע במימון שהם מקבלים למוסדותיהם מהרשות המקומית. הם החליטו להקדים תרופה למכה: ימים ספורים אחרי הבחירות נפוצו בנתיבות שמועות לפיהן אנשיו של דומראני עמדו בכניסה לקלפיות ואיימו על מצביעים שלא להצביע למסיקה (העניין לא הוכח עד היום – ש.א.). חקירת המשטרה שנפתחה רק הבעירה את הרחובות, ומעצרו של הרב אברג'ל הכתה את העיירה בהלם מוחלט.

"מי שתפר לו תיק – הגלגל יתהפך עליו"

הקשר בין הרב אברג'ל לדומראני החל לפני כמה שנים, כשכמה מ"חייליו" של דומראני החלו להגיע לחצרו של הרב כדי לקבל ממנו ברכות ועצות. לפני כחמש שנים החליט גם דומראני לפגוש את הרב המהולל, והקשר בין השניים התהדק. דומראני נהג מעת לעת לפקוד את חצרו של אברג'ל ולבקש את ברכתו.

"דומראני הוא אדם שמאמין ברבנים, והוא ישר התחבר אליו", מספר אחד ממקורבי הרב, "הרב אף פעם לא התעניין במעשיו של דומראני. מבחינתו הוא היה כמו כולם. הוא היה מגיע יושב, שוטח בפניו את הבעיות שיש לו בחיים, מתייעץ איתו. הוא החזיק מאוד מהרב. לא זז בלעדיו לשום מקום. גם ההחלטה של דומראני לעזוב את הארץ למרוקו לתקופה הייתה בעצת הרב".

אברג'ל מעולם לא התייחס לדומראני כאל פושע. "בעלי הוא צדיק יסוד עולם", אומרת גאולה אברג'ל, "לא מעניין אותו הרקע של האדם. אם אדם מבקש עזרה, הרב עוזר לו. הוא קרב אנשים לדת, גם עבריינים וגם אזרחים מהשורה, הכולל שלו פתוח לכולם. למשטרה אין שום הוכחות לכלום. אני מאמינה שהכל משמיים, אבל להפוך את בעלי לעבריין? מישהו במשטרה ירד מהפסים. אני לא אשתוק להם".

לדברי הבן חיים יוסף, אביו לא שונה מרבנים אחרים ברחבי הארץ, ובכלל זה בנתיבות, שעבריינים פוקדים את חצרותיהם ותורמים כספים. "מרבית חצרות הרבנים בארץ מעורבבים עם עבריינים, ולא ראיתי שהמשטרה חקרה מאיפה יש להם מאות מיליוני שקלים בשחור", הוא אומר. "אבא שלי לא חבר של דומראני ולא של עבריינים. הוא מכיר אותו בדיוק כמו שהוא מכיר את 'איקס' מחולון, מחדרה או מערד שמגיע אליו. דומראני מעריך ומכבד את אבי כמו שאר האנשים שבאים אליו. יש אנשים שפוחדים שהוא עלול לרשת את המר"ן הרב עובדיה יוסף, ומעלילים עליו עלילות שווא. יש רבנים שמקנאים בו והם מחוברים לקציני משטרה בכירים, ויעשו הכל כדי להתנכל ולפגוע באבי".

יורם אברג'יל - הכניסה לכולל (צילום:  שמעון איפרגן)
בכולל. הפגנות תמיכה המוניות|צילום: שמעון איפרגן

בחצרו של הרב אברג'ל הייתה השבוע אווירת נכאים. "יש פה כאב עצום", סיפר אחד החסידים, "הבאבא ברוך והרנטגן ראו איך אנשים מכל הארץ מגיעים אליו וזה הכניס אותם לפאניקה. אנחנו מאמינים שמי שתפר לו את התיק שלא היה ולא נברא – בקרוב הגלגל יתהפך עליו".

בשנה האחרונה, עקב קיצוצים בתקציב האברכים והישיבות, נאלץ אברג'ל לחפש דרכים אלטרנטיביות כדי לתחזק את מוסדותיו ולשלם את משכורות האברכים. במסגרת הנסיעה לסין תכנן הרב להיפגש עם הקהילה היהודית במקום ולגייס תרומות למוסדותיו. המעצר שיבש את התכניות. "אני מאמינה שהכל לטובה, ושהרב ייצא מחוזק מכל הפרשה ההזויה הזו", אומרת גאולה, "כולם יבינו מהר מאוד שכל המעצר הזה היה לחינם".

 בימים האחרונים הופצו אלפי כרוזים ומודעות תמיכה באברג'ל ברחבי נתיבות, ערד, ירושלים, חולון וישובים נוספים. אלפים מחסידיו הדביקו כרוזים על שמשות מכוניות ולוחות המודעות. באחת הכרזות נכתב: 'יורם אברג'ל, אנחנו אוהבים אותך'. "הוא רב של כולם, לא רק של דומראני", סיכם אחד מחסידיו את מסע התמיכה הזה, שנדמה שרק מתחיל. 

 תגובת משטרת ישראל:

דוברות המשטרה מפנה להחלטת בית המשפט להאריך את מעצר הרב, בתגובה לטענות בני משפחתו כי קיבל יחס משפיל מהמשטרה: "די אם נפנה להחלטת בית המשפט להאריך את מעצרו של החשוד בארבעה ימים נוספים ולדברי כבוד השופטת בהחלטתה, שקבעה כי 'רמת החשוד הסביר לא פחתה,  והיחידה החוקרת פועלת במלוא המרץ לקידומה. דין הערר להתקבל. פעולת החקירה מחייבת את המשך המעצר ולא ניתן לעת הזו להורות על שחרורו לחלופה שפגיעה בחירותו תהא פחותה'".

 >> לכל כתבות המגזין