על פי תוצאות מחקר חדש שפורסם לאחרונה בארצות הברית, פטריות הזיה יכולות לגרום לשינוי חיובי ומתמשך באישיותם של משתמשים. החוקרים נתנו ל-51 נסיינים מנה בודדת של פסילוציבין, החומר הפעיל בפטריות הזיה, במינון בינוני עד גבוה. אל דאגה, הם לא שלחו אותם אל האחו והשמיעו להם טראנס, אלא ערכו את הניסוי בסביבה מבוקרת. בבדיקה מאוחרת, הם מצאו שתחושת הפתיחות של הנסיינים עלתה, לא רק מיד לאחר הניסוי אלא שנה ואף יותר לאחר מכן.
המחקר התפרסם השבוע במגזין האמריקאי לפסיכו-פרמקולוגיה. "אלה ממצאים מדהימים", הסביר עורך המחקר, רולנד גריפית מבית הספר לרפואה באוניברסיטת בולטימור, "כי תכונות אישיות נחשבות למאפיינים קבועים בפסיכולוגיה של בני אדם. עד כה נטען שהן לא משתנות לאורך החיים. אבל באופן מפתיע, המחקר שלנו הראה שפסילוציבין משנה תחום אישיות שקשור לתכונות כמו דמיון, רגשות, רעיונות מופשטים וחוש אסתטיקה, שנחשבים כבסיס ליצירתיות. בנוסף, השינויים נראים ארוכי טווח".
לדברי גריפית, יתכן שלחומר יימצא שימוש רפואי. גריפית בודק כעת אם החומר יכול לעזור לחולי סרטן להתמודד עם הדיכאון והחרדה שכרוכים במחלה, או לעזור למעשנים להיגמל.
אל תנסו את זה בבית
גם אם המחקר נשמע מבטיח, אל תזדרזו לקנות פטריות הזיה באמסטרדם. "אנחנו רוצים להדגיש שאין לנסות את זה באופן עצמאי", הזהיר גריפית. "ראשית, מדובר בשינויי אישיות. כרגע השינויים נראים חיוביים, אבל יש צורך במחקר נוסף בנושא.
"שנית, המחקר נעשה בתנאים מבוקרים, אחרי שסיננו נחקרים שעשויים להיות רגישים להשפעות שליליות. הסם ניתן בבית חולים תחת השגחה שהנחקרים לא יעשו שום דבר מסוכן. אנחנו יודעים שאנשים שנוטלים פטריות הזיה לעיתים נפגעים בתאונות או מתדרדרים להתנהגות אלימה ואפילו התאבדות".