"כשמתרחש שינוי בחייכם, שנו את הכל: את כל חוויות החיים שלכם, את ההבנה שלכם את עצמכם ואת ההבנה שלכם את אלוהים. בזמנים כאלה אני מציע לעשות אוברול כללי ולנטוש את הסיפור התרבותי שממנו צמחתם", מציע הסופר והמנטור האמריקאי, ניל דונלד וולש, מחבר סדרת רבי המכר "שיחות עם אלוהים", שתורגמו ל-37 שפות ונגעו בחייהם של מיליוני אנשים ברחבי העולם. וולש התראיין לרגל התרגום לעברית של ספרו החדש, "כשהכל משתנה", שיצא לאור בארץ בהוצאת אופוס.
אם אתם חווים ברגע זה משבר או שינוי דרמטי בחייכם, בעיקר במה שוולש מכנה "שלושת הגדולים" - מערכות יחסים, כסף ובריאות (גירושין, מוות של אדם אהוב, מחלה קשה, נפילה כלכלית, פיטורים), הספר הזה נועד עבורכם.
"שינויים מטלטלים עלולים לגרום לאנשים לחוש מאוימים, לאבד את תחושת הביטחון, לחוות נטישה, אכזבה, חוסר אונים, מרירות ועצב, ומעל הכל מרחפת המחשבה שחייכם לא ישובו להיות כפי שהיו לפני המשבר", אומר וולש, והוא יודע על מה הוא מדבר. במקרה האישי שלו, במהלך שבועיים, חייו התנפצו לרסיסים. הוא עבר תאונת דרכים קשה שבה שבר חוליות בצוואר (בריאות) ונאלץ להפסיק לעבוד במשך חודשי השיקום הארוכים, תוך מאבקים עם חברת הביטוח שהקשתה עליו בנושא הפיצויים (כסף), כשבמקביל הוא התאבל וכאב את הפרידה משותפתו לחיים ואם ילדיו (מערכות יחסים).
"אני מכיר את תחושת האיום ואת אובדן תחושת הביטחון", הוא מבהיר. מהר מאוד הוא מצא את עצמו נזרק לרחוב והפך לחסר בית למשך שנה, כשהוא נאלץ להסתובב ברחובות, לקבץ נדבות ולאסוף פחיות שתייה כדי לקנות אוכל.
בספר "כשהכל משתנה", הוא מביא את כל התובנות שאימץ מאז ועד היום. מסקנתו המרכזית הרדיקלית היא כי כשחל שינוי משמעותי כל כך בחיים, לעתים הדבר הטוב ביותר לעשות הוא לשנות את הכל. הוא מטיף לא רק לעשות שינויים ברובד החיים הפיזי, אלא לעשות מהפך ברגשות, במחשבות ובאמיתות הבסיסיות. "מהפך שלם - מלמעלה ומלמטה, מבפנים ומבחוץ", הוא מדגיש. "ממילא חייכם התהפכו כמעט לגמרי, אז למה לא להשלים את המהלך? רק שעכשיו תרגישו שהשינוי הוא פרי בחירה ולא אילוץ של אירועים שנכפו עליכם", אומר וולש.
עד עכשיו לא הקשבנו
המסר המרכזי בספר הוא שנקודת המבט היא הכל. אם אנו רוצים לשנות את האופן שבו אנחנו חווים שינוי בחיינו, אנו צריכים להבין איך אנחנו יוצרים בעצמנו את נקודת המבט שלנו כדי שנוכל לשנות אותה. תחילת התהליך היא בחקירת המכניקה של התודעה, והמשכו בהתבוננות עמוקה במערכת הנשמה כדי להבין את מסע החיים. וולש ממליץ לנו לאמץ גישה אינטגרטיבית לחיים. צריך להבין ולתפקד מתוך ההבנה שהרטט, התובנה והחוויה הרוחנית שלנו אינם חשובים פחות מביטוי החיים שלנו כאן ועכשיו על הקרקע.
הם אינם נפרדים באמת, אלא פועלים במשותף, כישות שלמה, שהיא מי שאנו. הסיבה היחידה שאיננו חווים זאת כך עדיין, היא שאיננו יודעים על כך דבר, משום שמעולם לא לימדו אותנו או שלא הקשבנו. כעת, כשאירועי חיינו משתנים, אנו נדרשים פשוט להיות בהקשבה.
מה התשוקה שלך? מה מניע אותך?
"התשוקה שלי היא להחזיר את האנשים בחזרה לעצמם, כדי שידרשו מחדש את המורשת שלהם ויפסיקו לחיות בזהות בדויה. לצערי, רוב האנשים אינם יודעים מי הם, מה הם עושים פה ולאיזה תפקיד נועדו. אני מלמד את האנשים להוליד מחדש את עצמם ולהיזכר במה שתמיד ידענו כילדים. כל מה שאנו צריכים זה להיזכר מי אנחנו ולחזור אל עצמנו. אילו אנשים היו יודעים את התשובות האלו, היו הרבה פחות בני אדם עצובים. מה שמניע אותי הוא ניסיון החיים שלי והחוויה שלי את החיים".
יש הרבה ספרי מודעות ועזרה עצמית כיום על מדף הספרים. מה הייחוד שאתה מביא בספריך שהופך אותם לרבי מכר בכל העולם?
"בהירות. אני כותב בבהירות. זו המתנה שאני מביא, וזו לא הבהירות שלי אלא של אלוהים, כי הספרים באים דרכי מאלוהים. לכן אפשר לתרגם אותם ולהבין אותם בכל שפה. היופי של השיחות עם אלוהים הוא שאתה לא צריך להיות ברמת מודעות כלשהי כדי לאמץ את המסרים. הקורא צריך רק פתיחות ומוכנות, והספר כבר ייקח אותו למודעות גבוהה יותר".
רבים קוראים ספרים, הולכים לסדנאות ועוברים אימון אישי, אך אינם מצליחים לעשות את השינוי הרצוי. מדוע זה קורה לדעתך?
"אני מסכים איתך. האתגר הוא להתגבר על הפחד מהלא נודע ולהתעלם מהסיפור התרבותי שאנו מספרים לעצמנו לאורך כל השנים. כשמסיימים סדנה חוזרים לקהילה, לבית ולסיפור הישן שלנו, שאינם בהכרח תומכים במה ששמענו בסדנה. אנחנו מקבלים השראה בסדנה, אך בחוץ התנאים והמצב אינם תואמים למה ששמענו. יש הרבה עוני, סבל ואלימות, ולכן הרבה פעמים חוזרים שוב לאוטומטים ולסיפור הישן".
ובכל זאת, בשנים האחרונות יש יותר פתיחות למסרים המועברים על ידי אנשי רוח ומאסטרים שונים בכל רחבי העולם וממסורות תרבותיות שונות.
"עושי השינוי פועלים משני מניעים חזקים: או שהם מיואשים מאוד או שהם מחויבים מאוד. אני מבטיח לך שאם חלליות מכוכב אחר היו נוחתות במקביל בכל עיר גדולה בעולם, הייאוש העולמי היה מאחד את כל העולם נגד הסכנה מבחוץ. גם במקרה שלי הייאוש היה הכוח המניע".
הכתבה המלאה התפרסמה במגזין חיים אחרים, דצמבר 2010
לקבלת גליון של חיים אחרים במתנה לחץ כאן