לפעמים גם כשאנחנו יודעים מה אנחנו רוצים להשיג ואיך אנחנו אמורים לעשות את זה, זה לא קורה. אתם מכירים את זה – יש עבודה שצריך ללכת אליה, צריך לנקות את הבית, לראות טלוויזיה, לעלות ולרדת לאורך הפיד בפייסבוק, ו... אופס! פספסנו את מה שרצינו. אל תרגישו חריגים - הנטייה הטבעית שלנו היא לדחות את המעשים הנכונים.
אז איך נוכל להניע את עצמנו? הנעה עצמית, מוטיבציה, מתרחשת כשיש לנו רצון ונכונות לעשות משהו, והרצון הזה משמש לנו כמנוע פנימי. הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לייצר ולשמור על מוטיבציה גבוהה:
1.קבעו מטרות ספציפיות וברורות
האם אתם יכולים להניע את עצמכם אם אתם לא יודעים מה אתם רוצים להשיג? התשובה היא, כמובן, לא. הציבו לעצמכם מטרות ברורות, ספציפיות ומציאותיות, שיעמדו תמיד מול עיניכם.
2.נתחו למה אתם רוצים להשיג את המטרות שקבעתם
ערכו רשימה של כל הסיבות למה אתם רוצים להשיג את המטרה שבחרתם. אולי אתם רוצים להיות עשירים, אולי אתם מחפשים יציבות וביטחון, אולי אתם רוצים לעזור למשפחה או לחבר קרוב או אולי דווקא אתם רוצים לעזור לילדים להגשים חלומות. כל סיבה שתתנו היא לגיטימית, אבל חשוב שתדעו למה אתם רוצים את מה שאתם רוצים.
3.זהו את הצורך ואת המשמעות
כל דבר שאתם עושים עונה על צורך כזה או אחר שיש לכם. מצד שני, קשה מאוד לשמור על מוטיבציה לדבר שלא מוצאים בו משמעות. לכן, זהו את הצורך ואת המשמעות של מה שאתם עושים. אם למה שאתם עושים אין משמעות אישית עבורכם, למה אתם עושים אותו?
4.הכינו תוכנית מפורטת למטרות שלכם
מטרות ומשמעות מהוות את הבסיס, אבל חסר עוד שלב חשוב בדרך לפעולה: פרקו את המטרות שקבעתם לצעדים קטנים יותר (תתי מטרות), והחליטו כיצד אתם מתכוונים לבצע כל אחד מהם. אם לא יודעים איך להשיג משהו, קשה מאוד לעשות את זה.
5.התמקדו בתוצאות הסופיות
אמצו לעצמכם הרגל: דמיינו את התוצאה הסופית של מה שאתם עושים, את המקום אליו אתם חותרים. מהר מאוד תגלו שההרגל הזה מגביר את המוטיבציה הפנימית שלכם. לדמיין כל יום 15-20 דקות את התוצאה הסופית של מה שאתם עושים יביא אתכם לתוצאות מדהימות. אם קשה לכם לדמיין, השתמשו בתמונות וסיסמאות שיזכירו לכם (אם למשל החלטתם לפצוח בדיאטה לקראת הקיץ, תלו על המקרר תמונה או פתק שיזכירו לכם).
6.עקבו אחרי ההתקדמות שלכם
שמרו יומן או מחברת (או קובץ ממוחשב) בו תכתבו את תכנית הפעולה שלכם ועיקבו אחרי ההתקדמות. כך גם תדעו כל הזמן היכן אתם עומדים, מה כבר עשיתם ומה עוד נשאר לפניכם. כשתסתכלו על היומן, זה יעודד אתכם להמשיך להתקדם.
7.הזכירו לעצמכם מדוע אתם עושים זאת
לפעמים אנחנו שוכחים מה ולמה החלטנו לעשות משהו. תזכורת קטנה כזו היא כל מה שאנחנו צריכים כדי לקבל כוחות מחודשים ולהמשיך. אם תזכירו לעצמכם שאתם רוצים להיות בריאים יותר, להתקדם בעבודה או סתם להיות טובים יותר, זה יבסס מחדש את הסיבה שבגללה אתם עושים מה שאתם עושים.
8.שמרו על גישה חיובית והיו אופטימיים
בכל דרך יש נפילות ומהמורות, וזה יכול בהחלט להתיש אותנו. לכן האמינו בעצמכם, במה שאתם עושים ובמה שאתם יכולים לעשות. אמרו לעצמכם שאתם יכולים להשיג את המטרה שהצבתם לעצמכם. גישות כמו "כן, אני יכול לעשות את זה" או "אני שווה את זה ואני אשיג את זה" עוזרות לנו להמשיך לפעול ולנוע קדימה.
אור יניר הוא דוקטורנט לפסיכותרפיה