לא הסתדר עם הבחור החדש? לא נורא, הכל לטובה. פיטרו אותך מהעבודה, אפילו שיש לך שני ילדים בבית ועוד אחד בדרך? תסתכלי על הצד החיובי – עכשיו יהיה לך יותר זמן בשבילם. "מכל רע יוצא טוב", "קיבלתם לימון – תכינו לימונדה" ועוד שפע אמרות מציקות מהסוג הזה מלוות אותנו כל החיים, לוחשות לנו באוזן שאם נקפיד לחשוב על דברים טובים, הכל יהיה בסדר.
אמריקה, מהבחינה הזו, היא אם כל חטאת. האומה האמריקאית אימצה לעצמה הלך רוח מתקתק ואופטימי להכעיס, משהו בסגנון הילדה פוליאנה או מרי פופינס, והיא מפזרת לכל עבר חיוכי "אולווייז לוק און דה ברייט סייד אוף לייף". המסר הוא שגם בעולם חולה ועמוס במלחמות, רעב, אחמדינג'אד וסרטים של ג'ניפר לופז אפשר למצוא דברים חיוביים.
אופטימיות מובילה לכישלון
אז זהו, שלא. ספר שיצא לאחרונה בארה"ב מעז לקרוא תיגר על התפיסה המעצבנת הזו, של אופטימיות בכל מחיר. המחברת, סוציולוגית בשם ברברה ארנריך, טוענת שלא רק שחשיבה חיובית איננה מועילה במאום – היא אפילו מזיקה. למה? כי אנחנו משכנעים את עצמנו שלמחשבות יש כוח לעצב את העתיד בדמותן, ובכך מייצרים אובססיה מסוכנת, שבמקום לגרום לנו לאושר ולסיפוק מביאה אותנו לאכזבה ולכישלון.
שמו של הספר המהפכני הוא Bright-sided: How the Relentless Promotion of Positive Thinking Has Undermined America , וארנריך מעיזה להעלות בו את האפשרות שהחשיבה החיובית הייתה אחד מהגורמים למשבר הכלכלי בארה"ב. עד כדי כך. האובססיה לאופטימיות ולמחשבות חיוביות באמריקה חזקה כל כך, היא טוענת, עד שהיא לא משאירה מקום להססנות זהירה. לכן אסור, למשל, להרגיש חוסר ביטחון לגבי הדרך שבה הולכים, וחייבים תמיד להמשיך לצעוד בביטחון קדימה. האמת, כשמנסחים את זה ככה זה באמת נשמע קצת לא אחראי.
עוד דוגמה טובה מאותו בית יוצר: הרבה חולי סרטן מכריזים שהם ייאבקו במחלה וינצחו אותה. הסוציולוגית הפסימיסטית לא מבינה איזה קשר יש בין מאבק להחלמה. לפי התיאוריה שלה, לחשיבה חיובית אין שום מסוגלות לגבור על כאב או על חולי, בטח ובטח כשמדובר במחלות סופניות. הגורואים הרוחניים כנראה לא יסכימו, אבל לדעתה ממש לא יעזור אם נעביר ימים כלילות בדמיון מודרך, שבמסגרתו נשחט את כל תאי הסרטן המרושעים. והנה גם ההוכחה: אם חשיבה חיובית מונעת מחלות, מדוע גם אנשים שמחים חולים? ואם לחשיבה חיובית יש את הכוח להחזיק אותנו בחיים, איך זה שזקנים בסוף ימיהם מבקשים למות, אבל המחשבות השליליות לא ממש עוזרות להם להיפרד בכבוד מהחיים בסבל?
תהיו ריאליים
אין מה לעשות, לא מכל אסון צומח משהו טוב, ויש דברים שהם פשוט, איך לומר, רעים. לכן יש להבדיל בין אופטימיות טבעית – האמונה שיהיה בסדר – לבין מחשבה כפויה שיהיה טוב, גם כשברור שממש לא. החוכמה היא, כך לפי הספר, להיות ריאלי ורציונלי ולהתמודד עם מה שבא בדרך הטובה ביותר. לשקר לעצמנו ולחזור על מנטרות כמו "אני מאושר" או "אני עשיר" לא ממש יעשה את העבודה.
לא הסתדר עם הבחור החדש? פיטרו אותך מהעבודה, אפילו שיש לך שני ילדים בבית ועוד אחד בדרך? כנראה שזה לא יעזור אם תחייכי למראה ותגידי "אני אישה חזקה ומדהימה והכל יהיה בסדר". זכרי שאת אישה חזקה ומדהימה, אבל זכרי גם שהבחור הלך, וגם העבודה – ועכשיו לכי תתמודדי עם זה.
ואיך תדעו אם אתם מאושרים?
בריאות, אהבה, מזל, ילדים, עבודה, כסף: מה מהדברים האלה עושים אתכם מאושרים? כנסו למבחן האושר של ישראל, ותראו איך אתם יכולים להיות יותר מבסוטים.