כולם יודעים כמה חשוב לצחוק - הצחוק משחרר הורמונים המשפרים את מצב הרוח, מחזקים את המערכת החיסונית ועוזרים להתמודד טוב יותר עם אתגרים שונים בחיים. אבל במציאות בה אנו חיים, הצחוק הוא לרוב על חשבוננו, ואנחנו מוצאים את עצמנו בוכים ונאנקים תחת עול החיים במדינה שלנו.
כל זה לא ממש מעניין את נילי דור האלה, המגדירה את עצמה כ"מומחית מס' 1 לתרפיה ואימון צחוק". מזה מספר שנים היא מלמדת כיצד לצחוק, ובימים אלה עובדת על הקמתו של בית ספר לתרפיית צחוק בישראל. יש לה משנה סדורה בכל הנוגע לחשיבות הצחוק, וזה הרבה יותר רציני ממה שנדמה לכם.
"כשהגענו לעולם, לפני שלמדנו להיות ורבאליים, היינו בעיקר חוויה רגשית. תינוקות מבטאים את הרגשות שלהם דרך שלושה מנגנונים עיקריים - צעקה, צחוק ובכי - וכל אחד מהם נועד לטפל ברגשות שונים. כשאנו גדלים ומתחילים להיות ורבאליים, הסביבה מלמדת אותנו לשלוט ברגשות שלנו, למרות שהם חלק אינטגרלי מהמהות האנושית שלנו.
"כל רגש שאנו חווים בגוף בא לידי ביטוי בשינויים ביו-כימיים ופיזיולוגיים. אם לא מאפשרים למנגנונים האלה להיות פעילים, אנו משאירים בגוף פסולת ביו-כימית. ברמה הרגשית הם הופכים לרגשות כלואים, ההופכים אותנו לאנשים מאוד כועסים או מאוד עצובים. תסתכלו על ילדים - רגע שמחים, רגע עצובים, רגע חוששים, הם כל הזמן בזרימה רגשית. אנו כבני אדם מבוגרים לא מרשים לעצמנו להרגיש, לשחרר ולהמשיך הלאה".
באופן לא מפתיע, דור האלה פוגשת לא פעם אנשים היודעים לדבר על רגשות אבל לא מרשים לעצמם לחוות וללכת איתם עד הסוף. "אנשים מפחדים לאבד שליטה - מה יקרה אם ארגיש? אני אוהבת את החשיבה החיובית שאומרת 'אני בוחרת להיות שמחה כל בוקר'. הבחירה האמיתית היא האם להרגיש, ואם אני מסכימה להרגיש, אני ארגיש כל רגש, לא רק שמחה".
אז איך עושים את זה?
הכלי העיקרי עליו שמה דור האלה את הדגש הוא על הצחוק, כאמצעי עיקרי להתמודד ולשחרר את ארבעת הרגשות הדומיננטיים בחיינו - פחד, כאב, כעס ושעמום. מדוע? משום שהם לדבריה המפתח להצלחה. "הרגשות הם המניע שלנו, והם גם מה שמעכב אותנו בעשייה לעבר ההצלחה שאנו רוצים להגיע אליה, בין אם ליצור זוגיות, ליצור חיים בריאים או להרוויח יותר כסף. אם הרגשות לא נמצאים בתנועה, אנחנו נתקעים".
לדבריה, צחוק הוא אמצעי לחולל את ההנעה הרגשית – בהנאה. "היופי בעבודה הזו - לעומת הרבה מאוד תהליכים טיפוליים - שהצחוק מפרק מטענים מהעבר מבלי שצריך לדבר אותם כמו גם דברים שמצטברים עכשיו".
רוצים ללמוד לצחוק, להרגיש טוב יותר ולהצליח בחיים? לדור האלה כמה הצעות.
•קודם כל, להסכים לצחוק. "אנשים רבים חושבים שלצחוק זה לא רציני, וייצור להם תדמית של משוגעים. לכן חשוב להסכים. קחו בחשבון שהחיבור לצחוק יפתח גם בכי וכעס, אבל בצורה שלא תפרק אתכם ואת הסביבה שלכם".
•המפתח הוא החיוך. "הדבר הראשון הוא להלביש חיוך על הפנים, כי אי אפשר לצחוק בפנים רציניות".
•להתחיל עם צחוק מזויף. "עבור מי שלא צחק הרבה שנים, הצחוק המכאני, המזויף, הוא הסטרטר. נסו לשחק עם צלילים וקולות של צחוק, להיזכר בצחוק מהעבר ולנסות להדגים איך זה נשמע".
•קל יותר לצחוק ביחד. "כשאנשים צוחקים, בעיקר ילדים שאצלם מנגנון הצחוק פתוח, הצטרפו אליהם".
•לא להשתמש בבדיחות. "בהומור ובדיחות יש הרבה דברים לא בריאים ופוגעים, מה עוד שלא לכל אחד יש חוש הומור מפותח ואין קונצנזוס על מה שמצחיק. במקום זה, התחברו למקום הילדי והטהור שלא תלוי בגירוי חיצוני, בדיחה או אירוע מצחיק. אני מסייגת כי לפעמים בדיחות זה בסדר, וכחלק מהמאמץ להחזיר את הצחוק, אפשר להיעזר בהומור".
•מותר לבכות. "אם עולות דמעות או רצון לבכות, תנו לזה להשתחרר. אם צוחקים עד הסוף הרבה פעמים הצחוק מתחלף בבכי, ולהיפך".
•התחברו לרגשות. "אנשים לא מצליחים לצחוק באופן אותנטי כי הם מנותקים מהרגשות שלהם. כשאתם מזהים פחד, בהלה, בעתה, תסכול, כעס, שנאה, שעמום או כאב, אפשר לתרגל צחוק".
•לצחוק ולמצוא פתרונות. "נסו לזהות אירועים שלא מצחיקים בהכרח אבל מעוררים רגשות שגורמים לאי נחת. במצבים האלה אפשר לצחוק ולשחרר את הרגשות, ואז לטפל בסוגיה או באתגר. הצחוק מחבר לצד הימני של המוח, האחראי על היצירתיות, וכך אפשר לבוא עם פתרונות יצירתיים לבעיות ולאתגרים".
רוצים ללמוד עוד? דור האלה מציעה קורס חינם לחיבור לשמחה.