חגי תשרי מאחורינו, ונדמה שאיתם חלפה לה גם תחושת החופש של השבועות האחרונים. הרי כבר מאז סוף הקיץ אנחנו מבטיחים לעשות את המטלות הגדולות "אחרי החגים", ועכשיו קורה הבלתי יאומן - אחרי החגים כבר כאן. עבור לא מעט אנשים החזרה לשגרה מלווה בתחושת דכדוך עמומה. בין הבניאס לגלבוע זו לא חוכמה לחשוב כמה החיים שלנו טובים. אבל בשבע בבוקר, בפקק בדרך לעבודה, קשה יותר לשמור על אופטימיות ושמחה.
"הדכדוך הזה של אחרי החופש מאד אופייני", אומר הפסיכיאטר ד"ר אילן טל, מנהל מרכז המומחים "ד"ר טל" לייעוץ בתחום בריאות הנפש. "לפני החגים, מתחרפנים החרדתיים שמודאגים מכל ההכנות. במהלך החגים אלה בעיקר הפסיכופתים, שהצפיפות של החגים מעיקה עליהם. כשנגמרים החגים, זו שעתם של הדיכאוניים - החזרה לשגרה, לחיים הרגילים, מלווה בסוג של באסה". אל תיבהלו: כשד"ר טל אומר "דיכאוניים" הוא לא מתכוון דווקא לאנשים הסובלים מדיכאון קליני, אלא לתחושה שמלווה רבים מאיתנו אחרי ימי החופש הארוכים.
איך נצא מהבאסה?
"אחרי החגים" זה זמן נהדר להתחיל להשקיע בשגרה שלנו. לשים לב למה תוקע אותנו, ולנסות להפוך אותה לכזו שיש בה מרווח נשימה ותחושה נעימה. לד"ר טל יש כמה טיפים בשבילכם: "דבר ראשון - לשים לב לזה ולא להזניח. לא כדאי שעוד שבועיים תיזכרו שכבר שבועיים מאז שנגמרו החגים אתם עצובים. זה מעצים תחושה של חוסר אונים וחוסר מודעות עצמית, שיכולה להימנע אם פשוט מקדישים לעניין תשומת לב ומודעים לקושי.
יש אנשים שאוהבים שיש להם מטרה שלקראתה הם הולכים. למשל - עוד חודשיים טיסה לחו"ל. אם עד עכשיו חיכיתם לחגים, אתם יכולים להציב לעצמכם מטרה אחרת לחכות לה. לחילופין,אפשר לשקוע במשהו שאנחנו מאד אוהבים בתוך העבודה. להתמקד בפרויקט מעניין שהוא חלק מהשגרה והעבודה, אבל שהוא יותר מתגמל עבורנו.
"כדאי למצוא דברים קטנים שעושים את היום אחרת. אם אני אוהב לבוא הביתה אחרי יום עבודה ולראות תוכנית אהובה, או לשבת עם בת זוג, אז לחכות לזה. מכל ההצעות האלה, הדבר שהכי טוב זה להיות מסוגל להגיד מה אנחנו אוהבים בשגרה שלנו. אני, למשל, נזכר שאני נורא אוהב את המטופלים שלי".
"ברמה הקוגניטיבית יותר, אם אתם מזהים שיש לכם מחשבות דיכאוניות - נסו לנטרל אותן. ממש תאמרו לעצמכם בראש שאתם לא רוצים לחשוב אותן. זה לא לחשוב חיובי", ד"ר טל מדגיש, "זה לא לחשוב שלילי. אם נחשוב 'נגמרו החגים, חזרתי לשגרה, יהיה לי יום מגעיל, מגעיל, מגעיל, מגעיל', אז סביר להניח שהוא יהיה מגעיל. ברגע שהמחשבה הזו עולה, אני צריך לנסות להסיח את עצמי. גם אם אני יודע שהיא תחזור שוב עוד מעט, לנסות לנטרל אותה כשהיא מגיעה. זה יחזיר לכם את תחושת היכולת והשליטה. גם אם זה משפר רק ב-10%, 20%, 30% - זה שווה את זה.
"כל זה ברמת הטריקים", מבקש ד"ר ט"ל להבהיר, "אבל אם מישהו קולט שזו כבר כרוניקה, רוטינה שעליה הוא חוזר מחג לחג, או בין אירוע שיא לאירוע שיא, ובין לבין הוא שרוי בדיכאון - אז כדאי ללכת לייעוץ וטיפול ולהתחיל תהליך רציני יותר של עבודה".
טיפים לשגרה של חיים טובים
בנוסף לדעתו המלומדת של הדוקטור, חשבנו גם אנחנו על טיפים פשוטים וקלים ליישום, שיהפכו את השגרה שלכם לנעימה יותר, ויעזרו לכם לעבור את היום בחיוך ואפילו בסיפוק.
1. השקיעו בקשרים
מחקרים מראים שמערכות יחסים הן חיוניות להשקפה חיובית על החיים. וזה הגיוני - יצירת קשר עם אחרים מזכירה לך שלא משנה כמה מבאס היה היום שלך, אתה לא לבד. נכון שאינטראקציה מלאכותית כמו צ'אט במחשב יכולה לגרום לך להרגיש שאתה שייך לקהילה אנושית, אבל קשרים אינטימיים הם אלה שעוזרים לנו להמשיך אפילו כשהימים קשים. שלחו מסרון לחבר טוב ושתפו אותו במחשבה טובה שחשבתם עליו, או התקשרו לבן הזוג רק כדי לומר "אני אוהב אותך".
2. הכירו תודה
כדאי לחזור על הכלל הזה שוב ושוב. אם רק תצליחו להאמין בזה, תבינו שלכל אחד מאיתנו יש כל כך הרבה על מה להודות. יש את הדברים הגדולים - כמו משפחה אוהבת והבריאות שלנו, אבל יש גם מיליון דברים קטנים. כשאתה הופך את הפרספקטיבה שלך לכזו שמכירה תודה על כל מה שיש לך, במקום להתבאס על כל מה שאין, אתה מתחיל מיד לחיות חיים חיוביים.
3. חיו את התשוקות שלכם
אפילו אם אתם מבלים שמונה שעות ביום במקום עבודה שלא בדיוק גורם לכם לקפוץ מהמיטה כל בוקר, אתם עדיין יכולים למצוא דרכים לעשות דברים שיגרמו לכם להרגיש חיים. בין אם זה לנגר מדף או להחליק ברולרבליידס, פעילויות שאתם אוהבים נותנות לחייכם תחושה של משמעות והנאה. היו יצירתיים בנוגע לדרך בה אתם הולכים להכניס את התשוקות שלכם לסדר היום - אולי אתם יכולים להתחיל לכתוב את הספר שתמיד חלמתם כל יום בהפסקת הצהריים שלכם?
4. תמצו את מה שיש לכם, במקום לקנות חדש
אנחנו חיים בתרבות שיש לה אובססיה לקניית חפצים, וכשאנחנו עצובים, רבים מאיתנו מתחילים לגהץ את כרטיס האשראי. העניין הוא שה'היי' הזה מחזיק מעמד זמן קצר, ומוביל אותנו לבזבז כסף שאין לנו, מה שגורם לנו לבסוף להרגיש רע כשחשבון האשראי מגיע. במקום לחפש בקניון את הדברים שאנחנו מקווים שיהפכו בבת אחת את חיינו לשמחים יותר (ואז לגלות שזה לא עובד), נסו להוציא כמה שאפשר ממה שכבר יש לכם. נסו "לעשות שופינג" בארון הפרטי שלכם - לבשו בגדים שקניתם בהתלהבות אבל נשכחו אי שם במעמקי הארון. אתם יכולים לתת בגדים ישנים יותר לניקוי יבש כדי להכניס בהם קצת חיים חדשים. אולי המטבח שלכם צריך רק שפשוף קצר - ולא מקרר חדש - כדי להיראות נוצץ מחדש? כל פעם שיש לכם את הדחף הזה לבזבז, עשו מאמץ להסתדר עם מה שכבר יש לכם.
5.תיהנו מהתענוגות הקטנים
הדברים הכי טובים בחיים לא עולים כסף. חשבו על צחוק של תינוקות במקום על מסך פלזמה. לכו לאיבוד בעקבות השביל שמשרטטת השמש שחודרת דרך החלון, אחרי החיוניות הצהובה של הימים הראשונים של האביב, או עם חתיכה מושלמת של טוסט זהוב. הפכו את זה לעיקרון - להביא אושר אל תוך החיים שלכם. פתאום תשימו לב שאתם מוקפים בהנאות קטנות.