שוב הגיע יום העצמאות, ושוב אנחנו חוגגים. אבל בין נפנוף המנגל לבין במות הבידור, ספק אם באמת נקדיש מחשבה נוספת, מקורית, לעצם עצמאותנו. מתי לאחרונה נזכרתם שאתם עצמאיים ונהנים מעצמאות?
למעשה, מרגע לידתנו אנו עצמאיים, שכן עם גזירתו של חבל הטבור אנו מתחילים לנשום בכוחות עצמנו. נכון שדאגו לנו והאכילו אותנו במהלך השנים הראשונות לחיינו, אך יחד עם זאת תמיד הבענו נוכחות עצמאית, וכבר מגיל צעיר השתמשנו בזכות הבחירה שלנו, דרכה הבענו את העדפותינו ביחס לדברים שונים.
אנשים רבים אינם רואים את עצמאותם ונוטים למדוד את מידת עצמאותם ביחס של הכול או כלום ושואלים את עצמם "האם אני עצמאי לגמרי או האם אני מרגיש תלותי?". אני מעדיף במקום זה להתייחס למושג "עצמאות יחסית". עצמאות יחסית מבטאת למעשה את העובדה שאין אנו חיים לבדנו בעולם הזה, וכל אחד מאיתנו משתייך לקהילה או למספר קהילות. בחירתנו להשתייך לקהילה זו או אחרת מציינת למעשה את נכונותנו לקבל על עצמנו את חוקי הקהילה ולחיות על פי כלליה. אם כך, אנו יכולים לבחון כל פעם מחדש את מידת העצמאות שלנו והתפתחותנו לצד החוקים הקיימים.
אנו מבססים את עצמאותנו על ערכים, חלומות, אידיאולוגיה והרצון לתרום ולהיתרם מהחברה בה אנו חיים. זה למעשה מה שהופך אותנו לנפרדים מהאחר וריבונים על עצמנו. מושג העצמאות של כל אחד מאיתנו בא לידי ביטוי באופן שונה במספר היבטים. בואו נתבונן איך העצמאות באה לידי ביטוי בכל תחום בחיינו.
עצמאות זוגית
זוגיות איננה חיבור של תאומים סיאמים (שגם להם למעשה יש עצמאות רגשית ומחשבתית ומידה מסוימת של עצמאות פיזית). עצמאותו של הפרט בזוגיות מתאפשרת הודות להכרה של האחד בצרכי השני ובקבלת האחר. יחד עם זאת, עם בחירתנו לחיות בזוגיות, עלינו לבחור ביחד עם בן או בת הזוג כללי משחק שיהיו מקובלים על שנינו, תוך הבהרה ותיאום ציפיות. החיים בזוגיות יצרו עבור בני הזוג את העצמאות היחסית של כל אחד, ואת העצמאות של שניהם כבני זוג מול זוגות אחרים ובמסגרות שונות.
ענה/י על השאלות הבאות ובחן/י את מידת העצמאות שלך בנושא הזוגיות:
1.אני נוהג להתייעץ עם בן/בת הזוג לפני שאני קונה דברים אישיים.
2.אני מודע לכך שזכותו/ה של בן/בת הזוג שלי להתעניין בתחומים שאינם מעניינים לי.
3.כאשר בן/בת הזוג שלי חושב/ת אחר/ת ממני אני משנה את דעתי בהתאם.
4.אני מרגיש/ה שאני תמיד מוותר/ת לבן/בת הזוג שלי.
5.אנו בוחנים ביחד נושאים החשובים לשנינו.
עצמאות בבחירת הקריירה ובמקום העבודה
בין אם אתם שכירים במקום עבודה ובין אם אתם בעלי עסק, עצמאותכם הינה עצמאות יחסית ומקיימת יחסי תלות עם הסביבה בה אתם פועלים. כשכירים, אתם מתבקשים לבצע עבודה ספציפית, כאשר חופש הפעולה שלכם מוגבל או מותנה באישור הממונים עליכם. כעצמאיים, אתם אמנם מקבלים החלטות לבד, אבל עליכם להתאים את המוצר או השרות אותו אתם מוכרים לקהל הלקוחות שלכם, שכן צמיחתכם ועצמאותכם מותנית בשיתוף הפעולה של האחר. לכן, מידת העצמאות היחסית שלכם מושתת על פתיחות, גמישות ודיאלוג עם סביבת העבודה שלכם.
ענה/י על השאלות הבאות ובחן/י את מידת העצמאות שלך בנושא הקריירה:
1.אני ממלא/ת אחר הוראות הממונים שלי מבלי לערער על כך.
2.יש לי גמישות במילוי תפקידי ואני קובע/ת את סדרי העדיפויות שלי במהלך היום.
3.אני מתאים/ה את עצמי לשוק ולביקוש גם כאשר אין אני שלם/ה עם זה.
4.אני מוצא/ת את עצמי מוותר/ת תמיד לטובת הממונה שלי או הלקוח/ה.
5.אני מרגיש מנוצל/ת במקום העבודה
עצמאות בין הורים לבין ילדים
מערכות היחסים בין הורים לבין ילדיהם אף היא מבוססת על רצונותיהם של ההורים להעניק לילדים ערכים ולהראות להם את הדרך, אשר לדעתם היא המתאימה ביותר עבורם. ניתן לראות שבתחילת הדרך ההורים הם עצמאיים בבחירתם בדרך עבור ילדיהם, וככל שהילדים גדלים, עצמאותם של ההורים הופכת לעצמאות יחסית ועצמאותם היחסית של הילדים הולכת וגדלה, ככל שהם עומדים יותר על דעתם ולא בהכרח מקבלים את דברי הוריהם.
ענה/י על השאלות הבאות ובחן/י את מידת העצמאות שלך בקשר עם ההורים/ילדים:
1.אני קובע/ת הכול עבור ילדיי/הוריי.
2.אני מקבל את דעותיהם של אחרים במשפחה.
3.אני מרגיש/ה מוגבל ביכולת שלי להשפיע על בני המשפחה.
4.יש לנו תוכנית משפחתית לחופשות ולזמן איכות.
5.נמאס לי שמחליטים בשבילי.
עצמאות כלכלית
לא אחת אנשים תוהים - האם הם משועבדים לכסף? האם הם עובדים את הכסף? והאם הם רודפים אחר החומר? כיצד, אם כן, באה לידי ביטוי עצמאותנו הכלכלית? בעולם המודרני, היכולת שלנו לבטא את עצמאותנו מוגבלת (במישור החומרי) ברמות השכר שלנו. גם כאן, נכון להשתמש במונח "עצמאות יחסית", כל עוד יש תג מחיר על המוצר אותו אנו מבקשים לרכוש לעצמנו. לעיתים עלינו לבחור בין מוצר זה לבין מוצר אחר, שכן אין לנו את העצמאות הכלכלית בכדי לממן את שני המוצרים בעת ובעונה אחת.
ענה/י על השאלות הבאות ובחן/י את מידת העצמאות שלך בקשר שלך עם הכסף:
1.הכסף מאפשר לי לעמוד בתחרות מול השכנים שלי.
2.אני מצליח/ה לנהל את הכסף שלי לפי צרכי האמיתיים.
3.הכסף עבורי הוא אמצעי ולא מטרה.
4.אני עבד של הכסף.
5.אף פעם לא מספיק לי.
לסיכום, עצמאותנו היחסית ניתנת לשינוי בכל עת תוך מחשבה ויישום המחשבה בחיי היום יום. בכדי להעצים את עצמאותנו, אנו יכולים לבחון מחדש את ערכינו ואת דרישותינו על מנת להרגיש עצמאיים. ניתן להתאים את עצמנו מחדש לקהילות בהן נרגיש מידה גדולה יותר של עצמאות ושותפות תוך בחירה מחדש. בדקו כיצד עניתם על השאלות בכל סעיף וסעיף, ובחנו דרך עצמאית חדשה ליצירת השינוי בו תבחרו.
איציק בן הוא מנכ"ל "אימון ישראל Coach Israel" ומחבר הספר "דרך האימון
>> כסף לא יעשה אתכם מאושר - זה בדוק
העדכונים הכי חמים ישירות לנייד:
שלחו את המילה "מבזק" למספר 5000 ותתחילו להתעדכן