פינת ספרי העידן החדש בחנויות הספרים היא כבר מזמן לא פינה מבויישת ונבוכה מעצמה שמאכלסת רק ווירדו'ז ועקרות בית נואשות. על גבי המדפים הרוחניים אפשר למצוא היום ספרים שעוסקים בפילוסופיות איזוטריות, התפתחות רוחנית, אימון אישי ודומיהם, שפולשים לאט לאט גם לאגפים אחרים כמו בריאות, פסיכולוגיה ואפילו ספרות. זו ממש לא בושה לפנות לכתבים סיניים עתיקים ולחפש כוחות נפשיים בתוך דבריהם של מורי רוח ופילוסופים. תחת מעטה סיני עתיק וכביכול לא נגיש, אפשר למצוא ברובם צורת חשיבה חדה ומפתיעה ברעננות וברלוונטיות נצחית.
לא הכל שאנטי שאנטי. בתוך ההיצע הניו אייג'י תמצאו גם תרגומים מודרניים ליצירות מופת עתיקות שישעממו, ירתיעו, יעציבו ויאכזבו אתכם, ממש כמו אנשים בעולם האמיתי. מצד שני, יש ביניהם גם יצירות שירוממו אתכם, יסייעו לכם לצמוח ויעניקו לכם כיוון ומשמעות והשראה. אז איך מוצאים את הידיים והרגליים בכל הבלאגן הרוחני הזה? מהבסיס, לאט ובסבלנות. קחו נשימה עמוקה, פתחו את הראש ותנו לנו לספר לכם, בתור התחלה, על עשרה ספרים שהם בגדר חובה עצמית. אין ספק שהצ'י שלכם יודה לנו.
1. טאו טה צ'ינג / לאו טסה, הוצאת מוסד ביאליק, ירושלים
פשוט מאוד - זהו הספר הראשון והאחרון, התנ"ך של הרוחניות האוריינטלית. טאו הוא מושג מופשט בחשיבה הסינית, מופשט כל כך שהספר עצמו נפתח בהבהרה שהטאו האמיתי הוא בכלל בלתי ניתן להגדרה ברורה. הטאו טה צ'ינג הוא ספר המתאר את התפיסה הטאואיסטית שדוגלת בהתבוננות והכרת התהליכים הטבעיים של החיים, מינימום התערבות בהם, ושאיפה להתמזג עמם באופן הרמוני. אני מדבר אתכם על הדבר האמיתי - הטאו טה צ'ינג נכתב לפני למעלה מאלפיים שנה והלשון שלו ציורית ולא תמיד נהירה בקריאה ראשונה. יחד עם זאת הוא בהחלט אנטי-תזה לכל מני ספרי רוחניות אמריקאיים נוצצים. זהו ספר של חוכמה צרופה שכדאי לעברו עליו שוב ושוב ושוב ולדלות אינסוף ידע, תבונה והשראה מחמשת אלפים המילים שלו (זה כלום, כמעט ספרון).
משפטי מחץ רלוונטיים מיצירת המופת הזו:
1. "טפל בקשה בעודו קל" (עם דוגמאות שונות המתארות איך כל דבר מסובך מתחיל מדבר פשוט, כל דבר גדול מתחיל מדבר קטן וכו'. שאלו את עצמכם אם זה לא המוטו האולטימטיבי לחיים)
2. "היודע אחרים פיקח, היודע עצמו נאור / הכובש אחרים חזק, הכובש את עצמו גיבור".
לטאו טה צ'ינג מספר גרסאות בעברית. תרגומם של יורי גראוזה וחנוך קלעי הוא החביב עלי ביותר, אבל אתם יכולים לבדוק גם את גרסת הקומיקס בהוצאת פראג; את 'ספר הטאו' בתרגומו המחורז של ניסים אמון; את גרסתו החופשית של טימותי פריק, את הגרסא המכונה טאו האי צ'ינג בתרגומו של בן מרדכי אלישע.
2. קולות האדמה / בעריכת פרופסור יואל הופמן, הוצאת מסדה
"קולות האדמה" הוא המשכו הטבעי של הטאו טה-צ'ינג, והוא למעשה אסופת כתבים של צ'ואנג טסה, עם ביאוריו הצנועים ומאירי העיניים של פרופסור הופמן. המסר העיקרי של טסה הוא שהטאו, אותו עיקרון מיסטי נעלה, דואג לצרכיו של האדם המזהה אותו וזורם עמו. נטייתה של האנושות 'לעשות', 'ליצור', 'לשנות', 'לכבוש' וכו' נתפסת כהליכה נגד הטאו, פעולה שמובילה בסופו של דבר לסבל אישי וכללי. סיפוריו מלאים דוגמאות בשבחי הזרימה עם המציאות, למשל אדם שקופץ למפל סוער ויוצא ללא פגע כיוון שאינו נאבק במערבולת, או שיכור שנופל מכרכרה ולא נפגע דווקא מכיוון שלא ניסה להתנגד.
המסר של צ'ואנג טסה חתרני אבל לא אנרכיסטי. מי שיורד לסוף דעתו מגלה עולם הרמוני הממתין לחבק אותו אם רק יפסיק לנסות לשנות אותו. יש משהו מקסים, פראי ומשחרר בקריאתו של טסה לקץ המאבק בתהליכי החיים הטבעיים כמו הזדקנות ומוות, בהתרחקותו מעמדות של כוח ושררה ובהומור הקורץ שבו הוא מתבל את דבריו החכמים.
3. אמנות המלחמה וכיצד להימנע ממנה / סון טסה, הוצאת אופוס
גם את סון טסה אפשר לתאר כ'חכם סיני זקן' בעל יחוס היסטורי-אגדי לא ברור. אבל את ספרו הייחודי "אמנות המלחמה" אפשר לתאר בגדול כדיון אסטרטגי טהור באמצעות חוכמתו הצבאית (או, סביר להניח, של שושלות מצביאים קדומים שלמות). אבל הסון טסה משמש כיום לא רק קציני צבא בכירים אלא גם מדינאים, אנשי עסקים, יועצים ומטפלים, משום שהוא עוסק במהותו של עימות - כל עימות. העקרונות שמציב הספר למלחמות, קרבות ומאזני אימה הולמים גם ויכוח על מקום חניה, התכתבות מול הרשויות, חוסר הסכמה בין בני זוג וכן הלאה. הספר אינו מלמד, חלילה, כיצד לתקוף או להכות, נהפוך הוא. גדולתו של הסון טסה היא שהוא מציג כאידאל את הניצחון ללא קרב: "מאה ניצחונות במאה קרבות אינם הטוב שבטוב; הכנעת צבא האויב ללא קרב היא הטוב שבטוב".
הספר המפוכח משמש גם כמדריך רוחני ליצירת מציאות ולקבלת העובדה שהכל בראש. במקומות שונים בספר מצויות אנקדוטות כגון: "הצבא המנצח מנצח תחילה – ורק אז יוצא לקרב; הצבא המפסיד מפסיד תחילה – ורק אז יוצא לקרב", כש'קרב' יכול להיות ראיון עבודה, דייט, הרצאה חשובה. אם ננצח תחילה בראשנו, או נפסיד, יהיו לכך השלכות במציאות המיידית. הקלאסיקה הזו קיימת כבר שנים רבות במספר הוצאות ותרגומים שאינם עושים עמה חסד ועכשיו, מקץ 2300 שנה, היא זוכה לתרגום מקורי, עדכני ואנין במהדורה המצויינת של אופוס.
4. אי צ'ינג - ספר התמורות
האי צ'ינג הוא ספר סיני מוזר, מלא חוכמה וכמעט מפחיד. כהמשך לעקרונות האמונה הסינית (אותה אנו פוגשים בהרחבה ב"טאו טה צ'ינג", ב"קולות האדמה" וב"אומנות המלחמה") שיש לחבור לשטף השינויים ולתהליכים האוניברסלים, החל האי צ'ינג לשמש כמדריך להבנת החיים וחוקיותם וכיועץ המנבא את העתיד וממליץ על דרך הפעולה המתאימה ביותר. הניבוי עצמו מתבצע באמצעות הטלת מטבעות או זריית מקלונים היוצרים סימן בן 6 קוים (משושון) מתוך היצע של 64 משושונים. בספר 64 פרקים, פרק לכל משושון, וכולם מכילים באופן קבוע משפט ביאור ואת פירושי קווי הסמל. שיטת הניבוי דורשת מעט תרגול אבל אינה מסובכת מדי ומציעה התנסות מעניינת ביותר, בלשון המעטה.
שתי גרסאות עבריות לאי צ'ינג מומלצות במיוחד הן זו שתרגם ניצן ויסמן וזו שתורגמה על ידי יורי גראוזה, אשר צופנת הקדמה מרתקת מעת קרל ג. יונג בכבודו ובעצמו שכתב: "מדוע לא נקיים דו שיח עם ספר עתיק המעיד על עצמו שיש בו רוח חיים?". גרסאות מעניינות נוספות לאי צ'ינג הן 'אי צ'ינג חזותי - גישה חדשה אל האורקל הסיני' ו-'אי צ'ינג ספר עבודה' של ר.ל וינג, שיתרונו בהסבר מאיר העיניים לגבי שיטת הניבוי הלכה למעשה.
5. זן סקס / פיליפ טושיו סודו, הוצאת יבנה
כולם מכירים את הקאמה סוטרה ההודית, את הטנטרה הטיבטית ושאר תיאוריות פיקנטיות שעוסקות בסקס אחר ומגניב. גם למסורת הסינית והיפנית יש מה להציע בעניין: קיימים לא מעט ספרים ראויים המתורגמים לעברית ועוסקים בהיבטים אוריינטליים ואקזוטיים של המין. 'זן סקס' שונה מכולם באווירה הנינוחה, ובכך שהוא לא לוקח את עצמו ברצינות רבה מדי. פיליפ טושיו סודו מוליך אותנו בדרך המהנה של עשיית אהבה רוחנית ובין לבין מקפיד לשבץ ארוטיקה מעודנת בדמות קטעי שירה, תמונות וסיפורים בנות מאות שנים. מעבר לזה, סודו עוסק פה בהיבטים היותר מלבבים של המין ופורק אותו מכל המטענים הכבדים שלו כמו פוליטיקה, בידור, סנסציה ואפילו איידס. "בים ההבלים הזה", הוא טוען, "הולכת לאיבוד האמת הפשוטה: הסקס הוא מקודש".
6. שיחות מטורפות - מעשי זן / יעקוב רז
בשנת 1995 פירסם פרופסור יעקוב רז, מרצה לזן בודהיזם ולתרבות יפן, ספר כאוטי ופורץ דרך בשם "שיחות מטורפות". מדובר בספר ה'זני' ביותר שיש, והחתול המטורף המחייך על כריכתו מזמין אותנו לזנק על הקרוסלה המנטלית ולהיחשף להמוני פתגמי זן, שירי הייקו, סיפורים, משלים, איורים, פירושים והתפלספויות. הטקסטים מאתגרים, בין היתר בגלל שלא ברור אם מישהו בכלל ערך אותם, וגם העימוד, גודל הפונט, העיצוב וסידור הטקסט משתנים כל הזמן ומשרים דריכות מהולה בבלבול. את "שיחות מטורפות" לא צריך לקרוא כמו ספר רגיל. אין לו התחלה אמצע וסוף, אלא מיליון שערים להארה, ונחמד סתם לפתוח אותו באופן אקראי ולגלות משפט, שיר או סיפור זן שתמיד קולע למצב. הוא שונה בתכלית השינוי מספרים אקדמאים או מסורתיים ברוחם העוסקים בזן, ובפנייה הישירה והכמעט חצופה שלו אל הקורא. הוא אפילו מתעלה עליהם.
7. רק הפחד מת / בארי לונג, הוצאת מדף
בארי לונג הוא דוגמא לזן מיוחד של מורים רוחניים: הוא אינו רך וחומל כמו מורים-סופרים אחרים ולמען האמת, האוסטרלי הקשיש הזה הוא אולי אחד הנוקבים והתובעניים שבאנשי הרוח. המפגש עם בארי לונג יוצר תחושה מעורבת של כבוד, אימה, התנגדות והכרה בכך שדבריו הם מן הסתם האמת העירומה בכבודה ובעצמה. הפנייה הישירה וחסרת הרחמים שלו אל הקורא, שלעיתים נדמה שיש בה אפילו עקבות של לעג, יוצרת טלטלה מנטלית משמעותית. הוא מזכיר בכך מאסטרים זורי אימה ופחד מן העבר, כמו בודהידהארמה חמור הסבר, וזהו רק סימן נוסף לכך שהטקטיקה שלו עובדה, מה שהופך את הקריאה בספרו למהפנטת.
בארי לונג מדבר איתנו על הסבל בחיינו, על המשמעות שלו ועל האופן בו אנחנו מקפידים לטפח ולשמר אותו בגלל חינוך לקוי, תפיסות מעוותות ואנשים הסובבים אותנו שסובלים בדיוק כמונו. בקטע נהדר מתוך הספר הוא מלמד שלב אחרי שלב כיצד למנוע מאירועים מעוררי-סבל (כמו למשל התנגשות במכוניתך, פרידה מאהוב לב, פיטורים מעבודתך וכן הלאה) לשקוע בתוך הגוף.
8. דרך הלב / ג'ק קורנפילד, הוצאת מודן
אחד המושגים השגורים והשגויים ביותר בפיו של כל שוחר ניו אייג' הוא מדיטציה. בקרב קהל לא מקצועי נתפסת המדיטציה כמאמץ לעצור את המחשבות ולזכות בשלווה מוחלטת. שזה נחמד ורומנטי, אבל לא מציאותי בעליל. חוסר ההבנה לגבי אופייה ומהותה של המדיטציה גובל אפילו בסוג של בורות - מרגע שהעיניים נעצמות ותשומת הלב מופנית אל המרכז, המחשבות נוטות להאיץ במקום להאט ובוודאי שאינן נעצרות, וכך התחושה המתקבלת היא רעש פנימי ולא שקט פנימי. ברור מאליו שאדם שינסה לתרגל מדיטציה מתוך תפיסה מוקדמת שכזאת, יחליט מהר מאוד שזה לא בשבילו.
מה עושים? אין ספק שמורה מנוסה בדרכי המדיטציה הוא הכתובת הנכונה ביותר עבור מי שמתכוון להתנסות בטכניקה - שלא לומר התנהלות יומיומית - חשובה זו. ספרו של ג'ק קורנפילד, "דרך הלב", הוא המדריך המדויק והאינטימי ביותר שאני מכיר למדיטציית הויפאסנה - מדיטציית תשומת הלב הבודהיסטית שמיוחסת לבודהה עצמו. הספר הנפלא הזה מלא בהנחיות, תרגולים ותובנות נהדרות, וכל מי שיקרא אותו ויתנסה בתרגולים המוצעים בו יחווה תמורה משמעותית בחייו. הספר מלמד אותנו כיצד לצאת למסע מופלא פנימה לאורך התפתחותה של הנשמה, ולהכיל בו את כל היבטי אישיותנו וגם את 'השליליים' שבהם כגון כעס, קנאה או יצרים מיניים. לא התנגדות אלא קשב מואר, זהו הנתיב לפיתרון המצוקות הנפשיות והגופניות שאנו חווים בחיינו.
9. הסוד / רונדה ביירן
"הסוד", למקרה שלא ידעתם, התחיל כלחישה סודית באתרי אינטרנט ליודעי דבר, שוחרר לרשת כסרט ולאחר מכן תומלל מא' ועד ת' והופץ כספר רב המכר. וכמה רעש שעשה רב המכר הזה. אבל בזמן שרבבות ממנו נמכרו וסביר שגם אתם הנחתם עליו את ידכם, הופנתה כלפיו ביקורת לא מועטה. רבים ראו בו צעצוע רוחני נטול עומק, והאשימו אותו בעידוד לתאוות בצע ובעובדה שהוא נודף קפיטליזם ואגואיזם. אין ספק שהספר אכן מצועצע משהו במראהו - עם דפיו דמויי הקלף, דוגמת חותמת השעווה האדומה שלו והאייקונים המרובים השזורים בין דפיו. גם העובדה שהוא נכתב בניצוחה של אוסטרלית מחומצנת ומלאת משברים, ולא על ידי לאמה מרוכז וטהור מידות, מפריעה לרבים מאתנו.
הסוד' מספר לנו שתודעתו יוצרת מציאות. הוא לא באמת מגלה לנו את אמריקה, רבים מאתנו נחשפו לידע הזה מכתביהם והוראתם של מורים קדומים יותר. אז במה הוא תורם לנו? הוא מדרבן אותנו להשתמש בידע. ליישם אותו. וזה הסוד האמיתי: אל תגידו סתם "כן אני יודע" או "כן אני יכול". 'הסוד', ממש כמו הסלוגן האלמותי של נייק, פשוט אומר לנו 'Just Do It' בהמוני אופנים משכנעים, ובזה כוחו.
10. הכוח טמון בתוכך / לואיז ל. היי, הוצאת עם עובד
ספרים כדוגמת "הסוד" לא מכינים אותנו למכשול העיקש ביותר בדרך - אנחנו. כאן נכנסים דבריה של המורה הרוחנית לואיז ל. היי, שספריה הם מהוותיקים שמעטרים כל מדף ניו אייג'. בכולם משתרע אותו מצע של פסיכולוגיה בסיסית: אנחנו סובלים מחוסר אהבה עצמית (מסיבות מעניינות המפורטות בספר) ומכשילים את עצמנו בדרכנו להשגת אושר. מדוע? חינוך, פרדיגמות שהשתרשו ובעיקר בורותם של הורינו ומחנכינו, היא שהובילה אותנו למצב המוזר בו גם כשאנחנו מגלים את הדרך להשגת יעדינו - אנחנו בוחרים שלא לעשות בה שימוש.
מדובר בספר נפלא ומומלץ לכל מי שמחפש פתרונות לשאלות כמו "למה קשה לי?", "למה זה קורה דווקא לי?" וכן הלאה. השם שלו אומר הכל והוא כתוב באופן כן, פשוט ומלא אהבה. הוא משמש כמסמך משלים והכרחי לכל מי משנסה ליישם את עקרונות "הסוד" ודומיו, ונדמה שללא הבנת התכנים המצויים בו, נידונים רבים מהמתנסים לכישלון. אם כי התנאי הבסיסי לכל צמיחה ולכל טוּב הוא אהבה עצמית במובן העמוק והמלא של המילה וזה, בעצם, מה שלואיז ל. היי באה ללמד אותנו.