חנוכה זה אחלה תירוץ, אבל האמת היא ששמנים אתריים נמצאים בסביבה כבר אלפי שנים, בערך מאז שהאדם גילה שאפשר לנצל צמחים גם לריפוי ולשיפור ההרגשה, ולא רק לאכילה. בשנים האחרונות המודעות ליכולותיה של הארומתרפיה הולכת וגדלה, אבל למי שלא בעניינים - מדובר בשיטת טיפול שעושה שימוש בשמנים אתריים, כלומר חומרים כימיים נדיפים בעלי מסיסות נמוכה במים, שמופקים מצמחים. השמנים יוצרים תגובות מיידיות באמצעות הרחה או מריחה ישירות על העור.
ביקשנו מרות בקיש, נטורופתית, מטפלת בכירה בארומתרפיה ומרצה לרפואה משלימה, לבחור את עשרת השמנים האתריים שכדאי להחזיק בכל בית. על כל צרה שלא תבוא.
1. לבנדר – מרגיע ומשכך כאבים
השמן המפורסם ביותר. מופק מפרחיו הסגולים של צמח הלבנדר (אזוביון, בעברית), וראוי אולי לתואר "מלך השמנים". זה השמן שחייבים להחזיק בכל בית, יחד עם המלחייה על השולחן או במגרת הסכום.
הילד הגיע הביתה עם שריטה, דפקתם את הרגל בשולחן, נכוויתם מסיר רותח או כמעט חטפתם התקף לב בגלל נהג פסיכי בכביש? אם צריך להרגיע חלק דואב כלשהו בגוף או בנפש – זה השמן בשבילכם.
במקרה של חבלה פיזית - לטפטף כמה טיפות ישירות על המקום הכואב.
לטיפול בכאב ראש - למרוח כמה טיפות על הרקות.
כדי להירגע - לחמם 5-6 טיפות במבער שמנים.
2. קינמון – שלא תקבלו לנו רגליים קרות
הצמח הזה, שריחו מתוק אך טעמו חריף, משמש להנעת מחזור הדם שלנו. אם אתם סובלים מכפות רגליים קרות, כדאי לכם לטפטף 2-3 טיפות שמן קינמון לתוך הנעל כדי להגביר את זרימת הדם ולעזור בחימום. הערה חשובה: השימוש אסור לסובלים מלחץ דם גבוה.
הקינמון גורם להזעה, טוב בזמן התקררות ומצוין לכאבי שרירים. מומלץ להוסיף 2 טיפות קינמון ו-2 טיפות לבנדר לכף שמן שקדים ולעסות מקומות כואבים.
כדי ליצור תחושה ביתית וחמימה כדאי להדיף 5-6 טיפות במבער שמנים.
שמן טוב לעיסוי חורפי אפשר ליצור מתערובת לבנדר, קינמון, וניל, פטשולי, תפוז ולימון. התערובת מחממת, מפיגה דיכאון ומשרה נינוחות.
3. קורנית (תימוס) – תחליק לכם את הגרון
שמן יעיל נגד וירוסים וחיידקים שתוקפים את מערכת הנשימה וגורמים לליחה ושיעול. שמן הקורנית מונע הידבקויות ולכן כדאי לטפטף כ-4 טיפות על דש הבגד לפני ששולחים את הילדים לגן. אם כבר מאוחר, והליחה כבר כאן, רצוי למהול 3 טיפות לתוך חצי כוס מים פושרים ולגרגר.
השמן מפרק ליחה ומחטא את האוויר שכן הוא מסוגל לקטול בקטריות, ולכן כדאי להבעיר אותו בקרבת חולים מצוננים. הקורנית מצוינת גם לטיפול בצרידות ובעומס על מיתרי הקול, וגם למשתעלים מעישון.
מתכון למקוררים: לערבב כף שמן שקדים עם טיפות בודדות של שמני אקליפטוס, לבנדר, כוסברה וקורנית ולמרוח על הגרון.
4. אקליפטוס – יפתח לכם את האף
שמן אתרי ממריץ שפותח את דרכי הנשימה כשאנחנו מנוזלים. רצוי לערבב 6 טיפות אקליפטוס בתוך כף שמן שקדים ולמרוח על בית החזה, להדיף במפזר אדים 5-6 טיפות או פשוט לטפטף לתוך סיר מים רותחים ולשאוף את האדים.
מתכון נוסף למקוררים: לערבב יחד עם כף שמן שקדים שמני אקליפטוס, קינמון לבנדר וקורנית (2 טיפות מכל אחד) ולמרוח על בית החזה והגב כמה פעמים ביום.
5. מיורם מתוק - נגד לחצים ודאגות
מפיג מתחים, מאפשר למידה, ממתן היפראקטיביות ומרגיע פחדים לפני אירועים מלחיצים כמו מבחנים. מרחו על הבטן התחתונה 4 טיפות מיורם ו-2 טיפות לבנדר מהולות בכף שמן שקדים.
כדי למתן כאבי מחזור הוסיפו 4 טיפות שמן מיורם לכף שמן שקדים ומרחו על הבטן התחתונה.
6. מנטה חריפה – ימנע מכם להשתחרר יותר מדי
אכלתם יותר מדי צ'ולנט בשבת? אל דאגה, המנטה מצוינת לכאבי בטן, קשיים במערכת העיכול והרגעת גזים. השמן גם יכול למתן העברת מידע מקצות העצבים אל המוח ולכן מקטין כאבי שרירים, פרקים וראש.
כדי להקל על כאב ראש יש לטפטף טיפת שמן מנטה וטיפת שמן לבנדר בכפית דבש ולבלוע, או למרוח ישירות על העור 2 טיפות מנטה ולבנדר.
לכאב בטן, טפטפו טיפת מנטה על הלשון ותבלעו.
אם מציק לכם שריר תפוס, מרחו על האזור 15 מ"ל שמן שקדים יחד עם שמני מנטה, מוסקט, לבנדר ואקליפטוס (10 טיפות במצטבר).
7. אילנג אילנג – יעורר בכם את התשוקה
שמן אקזוטי מהמזרח עם ריח מתוק שמזכיר את היסמין. השמן מעורר תשוקה, גורם לאופוריה ועוזר לבעיות של חוסר חשק מיני ואין אונות. מומלץ להדיף במבער 5-6 טיפות בחדר השינה.
אם תרצו עיסוי מרגיע ומרדים אחרי כל האקשן, ערבבו יחד לבנדר, ברגמוט ואילנג אילנג (6 טיפות מכל אחד), עם כף שמן שקדים.
8. סנדלווד – להורדת נפיחות וטיפול בצלקות
שמן נוסף שמעורר מינית, שמומלץ לערבב עם אילנג אילנג, לבנדר, גרניום ופטשולי (טיפה מכל אחד בתוך כף שמן שקדים). הסנדלווד ניחן גם בסגולות ריפוי, שכן הוא שמן אנטי דלקתי נפלא, שמוריד נפיחויות ומעדן צלקות.
לשימוש על פציעה מודלקת או חתך של ניתוח יש למרוח תערובת של 2 טיפות סנדלווד ו-2 טיפות לבנדר בכף שמן שקדים.
במקרה של נקע יש למרוח את הלבנדר והסנדלווד ישירות על העור כדי להוריד את הנפיחות ולהפחית את הכאב.
9. שמן רוזמרין – ישכיח מכם את טרדות היומיום
שמן שפעולתו מצוינת לאחר יום עבודה ארוך וקשה להקלה על כאבי רגליים, המרצת מחזור הדם והורדת נפיחות. כדאי לטבול את הרגליים באמבט או גיגית מים פושרים ולהוסיף 5 טיפות רוזמרין.
הרוזמרין מצוין גם לטיפול בשיער שמן, נושר, או מוכה כינים. שפכו 10 מ"ל שמן רוזמרין לתוך בקבוק השמפו בו אתם משתמשים.
הרוזמרין טוב גם לעיסוי ממריץ כשהוא מעורבב עם שמן אקליפטוס, שמן לימון ושמן קינמון (4 טיפות מכל אחד) וכף שמן שקדים. הערה חשובה: תערובת זו אסורה לבעלי בעיות לב ולחץ דם גבוה.
10. שמן שקדים – למסאז'ים מפנקים במיוחד
אם אתם רוצים לפנק מישהו אהוב במסאז' שימריץ אותו ויעשה לו טוב, ערבבו שמן לבנדר, שמן לימון, שמן גרניום, שמן אקליפטוס ושמן אגוז מוסקט (4 טיפות מכל שמן) עם כף שמן שקדים. אפשר להכפיל את הכמויות, אך הקפידו לשמור על יחס שווה.
כמה דגשים לזאטוטים
כל השמנים והתערובות הנ"ל מיועדים למבוגרים, אבל גם ילדים יכולים להשתמש בהם. כשמדובר בתינוקות, הנה כמה טיפים:
אם התינוק שלכם סובל מכאבי בטן וגזים, השתמשו בתערובת של כף שמן שקדים עם לבנדר, קמומיל ורוז (טיפה אחת מכל אחד). אחרי האמבטיה, עסו את התערובת על גוף התינוק והקרקפת.
אם הוא מצונן, מומלץ להשתמש בשמן הדס, שדומה בתכונותיו לשמן האקליפטוס אך עדין ממנו בהרבה. ערבבו 2 טיפות שמן הדס עם כף שמן שקדים ועסו את התינוק בגב, בבטן ובכפות הרגליים.
מה חשוב לדעת לפני שמתחילים?
חוץ מלבנדר ושמנים בודדים אחרים, לא מומלץ להביא שמנים אתריים במגע ישיר עם העור, אלא כשהם מעורבבים בשמן המכונה "שמן נשא". דוגמאות נפוצות לשמנים נשאים: שמן שקדים ושמן זרעי ענבים, שניהם ניטרליים בריחם ובאופיים, שמן השומשום המחמם ושמן זרעי פשתן שמתאים לטיפול בהתקררויות וכאבי פרקים.
שמנים אתריים ניתן לקנות אצל משווקים מורשים, מטפלים בארומתרפיה, חנויות ובתי טבע. המחירים נעים בטווח שבין 20 שקלים לשמן אקליפטוס, 40 שקלים לשמן הלבנדר, ועד 250 שקלים לשמן הסנדלווד. השמנים האיכותיים נמכרים בבקבוקי זכוכית בלבד שצבעם כהה, והם מכילים 10 מ"ל.