המוח שלנו מוצף במידע – הטלוויזיה, העיתונים וכמובן האינטרנט מתקיפים אותנו מכל עבר. תוסיפו לזה את שלל המשימות שאנו צריכים לטפל בהן, המידע שעלינו לדעת בעבודה, ולא לשכוח כמובן את תאריך יום ההולדת של החברה. במילים אחרות, המאמץ לזכור את כל מה שעלינו לדעת הוא לכל הדעות בלתי אפשרי.

אישה אוכלת תפוח (צילום: Iryna Kurhan, Istock)
איך נותנים למוח את הסוכרים שהוא צריך?|צילום: Iryna Kurhan, Istock

לשמחתנו, יש מה לעשות כדי לשפר את המצב. לא, לא להתנתק מהאינטרנט ולהפסיק לעבוד (למרות שזו פנטזיה שלעיתים אנחנו משתעשעים בה), אבל כן לאכול דברים מסוימים שישפרו את פעילות המוח. במקום לקחת ריטאלין כדי לשפר את יכולת הריכוז או ציפרלקס בשביל לצאת מהדיכאון, אפשר לאכול מאכלים שישפרו את איכות המוח – ואת איכות החיים שלנו.

אומגה 3

חומצת השומן (DHA) אומגה 3 היא רכיב חיוני עיקרי במבנה המוח. הוכח כי לצריכת DHA בהריון ובהנקה חשיבות מכרעת להתפתחות מוחו של העובר והילוד - מחקרים הראו שילדים בני חמש שהאמהות שלהם קיבלו תוספת DHA במהלך ארבעה חודשי ההנקה הראשונים, הראו יכולת קשב מתמשך טובה יותר. אבל גם אם אימא שלכם לא שתתה שמן דגים בהיריון - לא הכל אבוד. הוספה של אומגה 3 לתפריט יכולה לעזור לשיפור תפקוד המוח גם בבגרות.
מזונות המכילים כמות גבוהה של אומגה 3 הם: פשתן (הזרעים והשמן), אצות, מרווה, תרד, שמן קנולה, רגלת הגינה, אגוזי מלך וכמובן דגי ים. שימו - לב דגים מסוימים מכילים רמות גבוהות של כספית, עקב זיהום מסיבי של רוב הימים, לכן מומלץ לצרוך דגי ים צפוני, ממים עמוקים וקרים, המכילים כמות קטנה יותר של כספית.

חלבונים

עם כל אהבתנו לבשר אדום, כדאי לדעת כי במחקרים חדשים נמצא קשר בין צריכת בשר אדום ובשר מעובד לבין סיכון מוגבר לאירוע מוחי. לעומת זאת, החוקרים לא מצאו סיכון מוגבר לאירועים מוחיים בעקבות צריכת עופות או דגים. במילים אחרות, הנה לכם עוד סיבה להוסיף דגים לתפריט.

פחמימות

הסוכר הוא הדלק של המוח, ולכן המוח חייב לקבל מדי יום כמות מסוימת של סוכר כדי לתפקד, אחרת הוא מתחיל לזייף. אנו נחוש עייפות, עצבנות, רעב, תשוקה לפחמימות ולמתוקים, ירידה בריכוז ובזיכרון, מצב רוח ירוד ודיכאון. במקרים של חסר חמור בסוכר, המוח יכול להיכנס למצב של קומה ואף למוות.
לכן מומלץ לאכול ארוחת בוקר המשלבת פחמימות ביחד עם שאר אבות המזון, כמו קורנפלקס, כריך או חטיף אנרגיה.

פחמימות וסרוטונין

הסרוטונין הוא נוירוטרנסמיטר במוח בעל השפעה מרגיעה. ירידה ברמת הסרוטונין מביאה לתופעות כמו מצב רוח ירוד, דיכאון, כאבי ראש, חוסר שקט, ירידה בזיכרון וביכולת הריכוז, שנת לילה לא טובה ועייפות בשעות היום ותשוקה לפחמימות ולמתוקים. צריכה מעטה מדי של פחמימות עלולה לגרום לירידה ברמות הסוכר בדם ולירידה ברמות הסרוטונין, ולשתי תופעות אלה השפעה על מצב הרוח.
הפחמימות המומלצות כדי להעלות את רמות הסרוטונין הינן פחמימות מלאות בסיבים תזונתיים, כגון דגנים מלאים, קמח מלא, שיבולת שועל, קטניות וכדומה.

ומה לגבי צמחונים?

מי שלא אוכל בשר, עוף ודגים, צריך לשים דגש על צריכת כמות מספקת של ברזל וויטמין B12, החשובים לרמה תקינה של ברזל בדם, לתפקוד מערכת עצבים ומוח תקינים, ולמניעת אנמיה מחוסר ברזל ו-B12.
ברזל וויטמין B12 יכולים להגיע מביצים, דגים (סלמון, סול, טונה, הרינג), קטניות (אפונה, עדשים, שעועית, חומוס) ואגוזים (קשיו, מלך, פקאן, בוטנים).

עזרו בהכנת הכתבה: ליז רובין, דיאטנית קלינית, מנהלת מרכז להרזיה מואצת בפ"ת ובבני ברק; לולי גת פיניש, נטורופתית

>> עכשיו שאכלתם, בואו לאמן את המוח
איך תעלו את החשק המיני?