הכותרת של יתד נאמן
הכותרת של יתד נאמן מהבוקר, משמאל הטור של הרב אהרון שטיינמן שמסרב לכל פשרה
בתקשורת החרדית נשמעו היום קולות של הקלה. פירוקה של ועדת פלסנר, ועדה שנתפסה על-ידי הציבור החרדי ככזאת שתהווה מכשול להמשך אורח חייהם, הוריד מהם הרבה לחץ. גורמים בעיתונות החרדית מסבירים כי פלסנר נתפס מבחינתם כ"צורר" מרגע הקמת הועדה ולכן כלי התקשורת במגזר עסקו בעיקר בחידוד העמדה הבלתי מתפשרת כלפי גיוס תלמידי ישיבות בניגוד לרצונם.  

כך למשל עיתון "המבשר" מציג היום טור אישי של חבר הכנסת לשעבר מיהדות התורה מאיר פורוש שכותרתו: "ועדת פלסנר הצטיינה בזריזותה לפגוע במעמד בני הישיבות וטוב שבוטלה". ב"יתד נאמן", המזוהה עם מפלגת יהדות התורה, פרסמו הבוקר את מכתבו של המנהיג הרוחני של הזרם הליטאי, הרב אהרן שטיינמן. במכתב, המתפרסם בעמוד השער של העיתון, צמוד לידיעה על פירוק הוועדה, מדגיש שטיינמן את סירובו הנחרץ לכל פשרה בנושא גיוס החרדים. במאמר המערכת של העיתון, שמתבסס על מכתבו שטיינמן ומחזק את דבריו, מציבים את הכדור בידיו של בנימין נתניהו. "ראש הממשלה נתניהו יצטרך לקבל החלטה בנושא זה, והוא לא יוכל להסתתר מאחורי החלטות ועדה שאינה קיימת עוד", נכתב שם. עורך העיתון מבקר את התבטאותו של נתניהו לפיה אם לא יתקבל חוק חדש שיחליף את חוק טל עד תאריך פקיעתו (ב-1 באוגוסט) יאלצו תלמידי הישיבות להתגייס, ומכנה אותה "הצהרה חמורה ביותר". "יש לקוות כי נתניהו התבטא מבלי לחשוב על משמעות דבריו", נכתב שם.

"הציבור החרדי חש במגננה ולכן יש אחדות מאוד גדולה בקרב התקשורת", אומר ישראל כהן, עיתונאי באתר החרדי "כיכר השבת", "כולם מישרים קו ודואגים לאינטרסים של הציבור החרדי, כי למעשה מדובר פה במלחמה על הבית". כהן מסביר כי לצד ההקלה מפירוק ועדת פלסנר קיימת חוסר ודאות בקרב הציבור החרדי לגבי השלכותיו, אבל הקונצנזוס הוא שגיוס חרדים בניגוד לרצונם הוא לא משהו ריאלי בתקופה הזאת. "העובדה שוועדת פלסנר פורקה מראה שהצעות כאלה, כמו סנקציות אישיות וניסיון לגייס בכוח תלמידי ישיבות, לא באמת יכולות לעבור", אומר מנחם כהן, עורך האתר. כהן מסביר כי הציבור החרדי מלכתחילה לא האמין שיאמצו החלטות של הוועדה ומביע ביטחון במעמדם של תלמידי הישיבות. "הוועדה הזאת היא סוג של עבודה בעיניים", הוא אומר, "גם אם פעילותה הייתה ממשיכה, גיוס ממשי בפועל לא היה קורה. הממשלה יכולה להציע כמה סנקציות שתרצה ולהקים ועדות, זה רק יגרום לציבור החרדי להתלכד יותר".

חה
פורוש כתב ב"המבשר": "ועדת פלסנר הצטיינה בזריזותה לפגוע בבני הישיבות"|יח``צ: אתר הכנסת
ב"כיכר השבת" מסקרים את הסערה הפוליטית שבעקבות פירוק ועדת פלסנר והחיפוש אחר תחליף לחוק טל, אך לא מפרסמים עמדה נחרצת בנושא. כהן מסביר שהנחת היסוד שעומדת מאחורי הכותרות היא כי לצעיר החרדי אין סיבה לדאגה והוא ימשיך ללמוד תורה כמנהגו. "אני יוצא מנקודת הנחה שלא יהיה אף חרדי שיצטרך להתגייס נגד רצונו", הוא מדגיש, "אין רב חרדי אחד שיאשר מצב כזה. ראשי המדינה יודעים שגיוס בכוח לא יעבוד ולכן הוועדה פורקה. כלי התקשורת במגזר תמימי דעים בסירובם להטלת סנקציות אישיות והחשש היחיד שכרגע קיים בקרב ראשי הישיבות וראשי הכוללים הוא מסנקציות כלכליות. במצב כזה התורמים מחו"ל פשוט יצטרכו לפתוח את הכיס ולתרום יותר".

גם ששמעון בריטקופף מהעיתון החרדי הפופולרי "משפחה" (לשעבר עורך אתר חדרי חרדים) מביע ביטחון בכך שלא יוכלו לגייס חרדים בכוח ובסיקור הנושא הוא מפנה את הלחצים אל עבר נתניהו. "ח"כים: ראש הממשלה מפקיר את הציבור החרדי", מדגישים באחת מכותרות העיתון. בריטקופף מסביר כי העיתון משקף את המצב בקרב הציבור החרדי, אשר עדיין לא מבין לגמרי את משמעות ביטול ועדת פלסנר. "היום כולם כבר מבינים שגיוס חובה לתלמידי הישיבות אינו עומד על הפרק. אני לא חושב שהחשש הוא מהפגיעה בתקציב הישיבות, אלא דווקא מהעצמת הקיטוב בחברה הישראלית והשנאה שמלבה התקשורת החילונית", הוא מסביר, "ההתבטאויות החריפות שנשמעות בקרב המגזר החילוני מחייבות את החרדים לצאת במתקפה נגד מול מתקפות חוזרות ונשנות, דבר שאם ימשך יכול להביא גם למלחמת אחים".

אבל לא כולם מיישרים קו. בשבועון החרדי "יום ליום" המזוהה עם תנועת ש"ס למשל הציגו בשבוע שעבר עמדה מתונה יותר המתנגדת כמובן להטלת סנקציות אישיות, אך מותירה הרחבת מסגרות השירות הקיימות, כמו הנח"ל החרדי. באתר של "ערוץ 7" המייצג את המגזר הדתי-לאומי, מוצגת היום בטור דיעה עמדה מעניינת. כותב הטור "גיוס חרדים? רק בלי טובות", שלמה פיוטורקובסקי, מכנה שם את התנאים המשתלמים שמקבלים החרדים בגיוסם לצבא "שוחד" ומפרט: "מובטח למתגייסים שיעור תורה יומי, וסביבה נקייה מנוכחות נשית. אולם מי שיבדוק יגלה, כי לתנאים הבסיסיים הללו מתווספים גם הבטחה לפטור מוחלט משמירות, יציאה לחופשות בכל השבתות והחגים, ואף פטור מתורנויות שונות. כאן מדובר בתנאים עליהם יכול רק לחלום החייל הרגיל בצה"ל". פיוטורקובסקי ומסביר כי מאות חרדים לומדים מקצוע על חשבון מדינת ישראל, "דבר לגיטימי כשלעצמו", הוא כותב ומדגיש כי הבעיה היא שהם "מופיעים כ'משרתים', למרות שבשירותם הם משרתים בעיקר את עצמם".