בפרק 13 של התוכנית "רב אומן", יוצא הרב יצחק פנגר לפגוש במושג "ובחרת בחיים" באופן הכי מוחשי שיכול להיות. אנשים שמתוך מצוקה הגיעו להחלטה הכי אובדנית, והחליטו לשים קץ לחייהם. ואלו שניצלו מספרים מה עבר להם בראש בזמן הנפילה מגובה רב.
"לצערי אנחנו מדברים על 500 איש שמתאבדים כל שנה נכון לשנת 2012", אומר ד"ר גיל זלצמן, מנהל חטיבת הילדים והנוער במרכז לבריאות הנפש "גהה". "למעשה סיבת המוות מספר אחת באנשים צעירים עד גיל 24 כולל חיילים שמסכנים את עצמם בכל מני צורות, היא עדיין התאבדות. לא תמיד אנחנו מבינים את ההתאבדות, וכתוב 'במופלא ממך אל תחקור'. אנחנו מנסים להבין – אבל לא תמיד מבינים. המחקר המדעי מראה ש 90% מהאנשים ששמו קץ לחייהם סבלו מאיזושהי הפרעה נפשית".
ד"ר אבשלום אדרת, יו"ר עמותת "בשביל החיים": "העמותה הוקמה לסייע למשפחות שיקיריהם התאבדו, וכן למנוע את ההתאבדויות הבאות. הגעתי לעמותה בעקבות ההתאבדות של הבן שלי ז"ל. בצבא הוא נקלע למצוקה קשה ופעם ראשונה שיצא עם נשק הביתה, הוא שם קץ לחייו. אני בזמנו לא חשבתי שמקרה מצוקה קיצוני, עלול להוביל להתאבדות. היום, כשאני מדבר בהדרכות, אני אומר להורים בצורה מפורשת, שכשהם רואים את הילדים שלהם במצוקה מתמשכת, שקשה להם, שידעו שבהחלט יכול להיות שבראש של הילד עוברות מחשבות אובדניות. יש לקחת את הילד ולשאול אותו בצורה ישירה אם הוא חושב על מוות. לא לפחד. אם באמת יש לו, אז פתחתם לו פתח לדבר על המצוקה שלו, ולקחת אותו לטיפול. לרוב המצוקות יש היום ברפואה פיתרון. תרופתי, פסיכולוגי, הכל.
"ייתכן שאם יהיה מישהו יראה חבר במצוקה, ויצליח למנוע ממנו לעשות את זה על ידי דיבור או שכנוע, או על ידי עזרה ופיתרון של המצוקה שלו, הציל את חייו, כי בעוד שבוע הוא לא ירצה להתאבד. אדם שיכול לשמוע אותך, ספר לו על חברך שחושב על התאבדות. זה יכול להציל את החיים. לכן לא לשמור. זה לא סוד שצריך לשמור עליו. זו לא הלשנה, זו הצלת חיים. התאבדות היא פתרון סופי לבעיה זמנית".
>> בתכנית הקודמת: גנזך קידוש השם
הקטע המלא לצפייה למעלה
התכנית "רב אומן" משודרת בערוץ הידברות