לא רק צביקה פיק יודע לעשות קאמבק: עכשיו גם התנ"ך, הכוזרי וש"י עגנון חוזרים בסערה ללב הקהל הישראלי. פרויקט "עם הספר" מבית ידיעות ספרים - ניסיון ראשון ושאפתני לבנות קאנון יהודי מסודר, כולל 24 יצירות וביניהן סידור התפילה, ששת סדרי המשנה, ספר האגדה, חיבורי הרמב"ם, ספר הזוהר, יצירת ביאליק, שלום עליכם ו"אלטנוילנד" של הרצל.
יוזמי הפרויקט מדברים על שליחות קהילתית ועל רצון להחזיר את העם היהודי אל המקורות שלו במחיר עלות (רק 35 ש"ח לספר), ואפשר להבין אותם. הרי הישראלי הממוצע בקיא להפליא בעלילות פאריס הילטון, אבל יחוויר כשישאלו אותו כמה חלקים יש ל"שולחן ערוך" (רמז: 4).
מסע יחסי הציבור האגרסיבי בהשתתפות יאיר לפיד מנסה לשכנע אותנו שאין שום סיבה טובה לוותר על "עם הספר", ובאמת, מתי הזדמן לכם לרכוש נכסי צאן ברזל עבריים במחיר של סרט קולנוע? ובכל זאת, לפני שאתם שולפים ארנקים ומסתערים, הנה עוד כמה שיקולים שכדאי לקחת בחשבון:
1. מצעד הגאווה זה כאן
לא ברור מה עבר למעצבי הפרויקט בראש כשצבעו את סדרת "עם הספר" בגוונים של דגל הגאווה. מרחוק זה נראה כמו אנציקלופדיית "אביב" משנת 80', מקרוב זה לא פחות צעקני וגרוטסקי. עם כל הכבוד לשיקולים שיווקיים, הקנון העברי לדורותיו ראוי להתייחסות מכבדת יותר. ארון הספרים היהודי לא אמור להיראות כמו קשת בענן, ואין אף בנאדם שפוי שיגיע לבית הכנסת ביום כיפור עם מחזור בצבע כתום מזעזע. אפילו לא יאיר לפיד.
2. אשכנזים זה שם
"החלטנו להסתפק במחזורים לימים הנוראים בלבד", מסבירה רותי בן-ארי מהוצאת "ידיעות ספרים", "מכיוון שסדר התפילה במחזור שלשת הרגלים דומה למדי לסדר התפילה של תפילת שבת רגילה, עם תוספות ושינויים קלים, שרובם ככולם מופיעים בכל סידור תפילה סטנדרטי. לעומת זאת, במחזורי ראש השנה ויום הכיפורים סדרי התפילה שונים בצורה משמעותית. עם זאת, בהתחשב בשאלת הנוסח, ייתכן שבסופו של דבר לא יופיעו המחזורים במסגרת עשרים וארבעה הספרים הראשונים של הסדרה".
3. ומה עם פירושים?
אבל הבעיה המרכזית בסדרה הזאת היא שרבים מהספרים הנכללים בה אינם ניתנים להבנה ללא פירוש. ולפני שאתם מחליטים להיעלב, חכו רגע: גם אנשים אינטליגנטים ומשכילים מתקשים להבין חיבור פילוסופי קשה כמו "ספר הכוזרי". כנ"ל לגבי ששת סדרי המשנה, השולחן ערוך, מורה נבוכים ומשנה תורה לרמב"ם. כל אלה תמיד מגיעים עם פירושים, מכיוון שאפילו בסיוע הפרשנים הטקסטים עדיין קשים להבנה.
זו גם הסיבה שיצירות כמו ששה סדרי משנה ושולחן ערוך נפרשים בדרך כלל על פני כמה וכמה כרכים. בפרויקט "עם הספר" רצו לחסוך וקיצצו את היריעה לכרך אחד בלבד לכל יצירה. זה אולי חוסך לכם כמה שקלים, אבל בטח לא עוזר להבנה של הטקסטים.
גם ספרים אחרים בסדרה קשים מאד לעיון (ספר הזוהר, ספרות המוסר, תורת החסידות) אבל כאן אין לבוא בטענות ל"עם הספר", שכן גם בהוצאות אחרות אין תמיד פירושים צמודים לטקסט אלא בנפרד, בספרי פרשנים. אם אתם מתכוונים להתעמק בטקסטים, קחו בחשבון את עלות ספרי הפרשנים, אשר אינם מסובסדים על ידי ידיעות.
תגובת "ידיעות ספרים": "ככלל, קיבלנו החלטה מערכתית בסדרה הזו שלא לצרף פירושים לטקסטים המתפרסמים. כל פירוש, מטבעו, הוא פירוש בעל אג'נדה מסוימת והיה גורר לבטים, שאלות והתחבטויות שהיו מונעים מאיתנו להתקדם עם המפעל השאפתני והתובעני הזה. על כן, שני הטקסטים היחידים שמתלווה אליהם ביאור הם התלמוד הבבלי (מסכת ברכות) והמעשים המלוקטים מספר הזוהר. שני הטקסטים הללו, מלבד היותם קשים, גם כתובים בארמית בדרך כלל, ועל כן, בתלמוד הבבלי צירפנו את ביאורו של הרב שטיינזלץ, ובספר הזוהר סידרנו מחדש את החומר המלוקט".
4. לקנות או לא לקנות – זאת השאלה
ובכן, זה תלוי בתשובה לשאלה אחרת: עם יד על הלב, מה אתם מתכוונים לעשות עם הספרים? אם מה שמעניין אתכם זה שואו-אוף תרבותי, שווה לכם לקנות את הסדרה במלואה ולהעמיד את הספרים בשורה על מדף מאיקאה. כך גם תרוויחו מבצע חד-פעמי, גם תסחטו מהאורחים קריאות התפעלות וגם תרגישו נורא אינטליגנטים כי יש לכם רמח"ל בבית. עם זאת, אם אתם באמת רוצים להתעמק בספרים ולצלול אל תכניהם הכה ייחודיים, עדיף שתקנו אותם במקום אחר, כשהם מתורגמים ומפורשים, מותאמים לנוסח העדה שלכם ונעימים לשימוש, מבפנים ומבחוץ.
זה לא אומר שאין ל"עם הספר" מה להציע: במחיר כה אטרקטיבי חבל לוותר על יצירות שלום עליכם, ביאליק, ר' נחמן מברסלב, הרצל ועגנון. כל היצירות הללו ניתנות להבנה גם ללא פירושים, אינן זקוקות לנוסח מיוחד ויתקבלו בסלחנות גם בצבעים עזים. כך גם לגבי הקובץ "ציונות" ואפילו "ספר האגדה", שמכיל כמה טקסטים קשים בארמית, אבל גם לא מעט אוצרות תרבות קלים יותר לעיכול.