כשאומרים לכם משפטים כמו "יהיה בסדר" ו"תחשבו חיובי" - אתם נוטים להאמין להם? כשמרעיפים עליכם קלישאות של "מחר הוא יום חדש" או "יש עוד הרבה דגים בים", זה מדבר אליכם? זה עוזר? ומה לגבי ההורים? לא, אנחנו לא סתם מחטטים. פסיכולוגים מאוניברסיטת "אסקס" הבריטית גילו לאחרונה שתפיסת העולם האופטימית או הפסימית בה אנחנו מחזיקים היא לא בהכרח עניין של בחירה אישית או סגנון חיים - אלא תלויה בתורשה, כך מפרסם האינטרנט "טלגרף”. ובמילים אחרות, מסתבר שאופטימיות ופסימיות הן תכונות מולדות, ולא בטוח שדקלום עיקש של מנטרות רוחניות או סיסמאות יבשות יוכל לשנות את הדרך בה אתם מתנהלים. אכן, מדכא ופסימי.
החוקרים מצאו שגרסאות שונות של הגן הקשור בהובלת הסרוטונין, האחראי למצבי הרוח, משפיע על המשיכה שלנו לצדדים החיובים או השליליים של העולם. לפי המחקר, אנשים בעלי הגרסה הארוכה של הגן נוטים להיות בעלי אופי שמח המתמקדים בצדדים החיוביים של החיים וממעיטים במכוון בערכם של צדדים השליליים, ואלו עם הגרסה הקצרה של הגן מתנהלים בדיוק ההפך.
ככה זה עבד: במחקר השתתפו 97 מתנדבים, להם הראו תמונות המציגות דימויים חיוביים ושליליים. התמונות הוצגו למשתתפים בזוגות, מתוכן 20 הוגדרו כנחמדות, 20 דוחות וכ-40 נייטרליות, כדי לשפוט מי מהן מושכת את תשומת ליבם. בעלי הגרסה הארוכה של הגן התמקדו בדימויים החיוביים, כמו קינוחים, בזמן שהאחרים נטו להסתכל על התמונות השליליות, כמו עכבישים.
זה נכון שכולנו בעצם בוחרים אם לשים לב לאירועים טובים או רעים, טוענים הפרופסורים, והנטיות שלנו משחקות תפקיד חשוב בתגובה הכללית שלנו ללחץ. אבל התגלית הגדולה של המחקר מוכיחה דפוס גנטי שכיח שמונח ביסוד נטיות אלו. "אנשים בעלי סוג אחד של גן מוביל סרטונין נטו להביט בצד הטוב של החיים ונמנעו באופן סלקטיבי מהצדדים השליליים", אומרת פרופסור אליין פוקס מאוניברסיטת "אסקס, "ואילו בעלי הגרסה האחרת הראו העדר מוחלט של נטייה הגנתית זו".
הפסיכולוגים מאמינים שהממצאים החדשים יוכלו לעזור בפיתוח טיפולים חדשים לחרדה ודיכאון, כיוון שהם קשורים לדרגות שונות של רגישות ויכולת התאוששות מהפרעות במצב הרוח, כולל דיכאון וחרדה. עיבוד סלקטיבי של מידע רגשי חיובי, לדוגמא, מקושר לחברותיות ותחושה טובה מוגברת, בעוד נטייה למידע שלילי קשור לנוירוטיות וחרדה.
וזה לא נגמר כאן. גישת העולם החיובית או השלילית שלנו יכולה גם לקבוע את האטרקטיביות שלנו בעיני בן / בת הזוג. ה"טלגרף" מזכיר מחקר נוסף בו 52 אחוזים מהנשאלים טענו שהם מוצאים אנשים אופטימיים מושכים יותר מאנשים פסימים. אז בפעם הבאה כשיציקו לכם בארוחות משפחתיות לגבי זוגיות, חתונה וילדים - פשוט תפנו חזרה אצבע מאשימה ופתחו פה על מאגר הגנים המשפחתי.