* השבוע (וליתר דיוק ב-21.3) חוגגים חמשת מיליוני המאמינים של הדת הבהאית את ראש השנה שלהם, הקרוי נאהרוז. משמעות השם בפרסית הוא יום חדש, ויום זה מציין גם את סופו של חודש הצום הבהאי, חודש אלא.
* הדת הבהאית היא דת מונותאיסטית שנוצרה בפרס בשנת 1844. סוחר מהעיר שיראז בשם מירזא עלי מוחמד החליט בגיל 25 כי הוא הוא המשיח המובטח לפי המסורת המוסלמית. הוא לקח על עצמו את התואר באב, כלומר שער בפרסית. אבל כעבור שש שנים בלבד הוא הוצא להורג על ידי אנשי השלטון והדת בפרס, שחששו מכוחו העולה.
* הכתבים הקדושים של הדת הבהאית נכתבו על ידי מירזא חוסיין עלי, אחד מ-18 התלמידים הראשונים של הבאב. הוא טען שהבאב הכין את דרכו והוא עצמו הנביא הגדול שבא לעולם, ולקח על עצמו את הכינוי בהאא אוללה (זוהר האל). כמו הבאב, גם הוא נרדף ונכלא, אם כי לא הוצא להורג. את סוף ימיו העביר בעכו.
* על פי האמונה הבהאית, ישנו אל אחד וכל הדתות מגיעות מאותו המוצא, כאשר משה, בודהה, מוחמד, ישו, קרישנה, זרתוסטרא והבאב הם שליחי האל לאורך הדורות.
* בין העקרונות של הדת הבהאית אפשר למנות איסור לחימה ונשיאת כלי נשק, איסור על אפליה מכל סוג, מונוגמיה, ביטול תפילה ציבורית, מקומות פולחן וכלי קודש, חובה על עבודה ככל האפשר, הימנעות ממעורבות פוליטית או צבאית במדינות בהם חיים המאמינים, חופש לאכול כל מאכל שאינו מזיק לגוף, ושימוש באנגלית כשפת הדת.
* למספר 19 משמעות סמלית והיסטורית עבור הבהאים. מספר זה מציין את סכום אותיות המילה ואחד בערבית (אחדות בעברית), שהוא העיקרון המרכזי של הדת בהאית, וגם מסמל את הנביא המייסד של הדת הבהאית, הבאב, ו- 18 המאמינים הראשונים שלו. לפיכך, לוח השנה הבהאי בנוי מ-19 חודשים בני 19 ימים כל אחד.
* למרות שהדת הבהאית מקורה באסלאם, מעטים המוסלמים המאמינים בדת זו. באיראן של היום היא כצפוי נרדפת קשות. באסיה ובמערב היא פופולרית יותר. ההערכות הן שהקהילה הגדולה ביותר – יותר מ-2 מיליון מאמינים – נמצאת בהודו.
* העיר הקדושה ביותר לבהאים היא עכו, ומרכז חשוב לא פחות שוכן בחיפה, שם נקברו שרידיו של הבאב. מסביב למוזוליאום עם כיפת הנחושת בחיפה נבנו הגנים הבהאים, וגנים מרהיבים לא פחות קיימים גם בעכו, סביב המקום בו חי בהאא אוללה. זאת, כחלק מהתפיסה האסתטית המנחה את מאמיניה. גנים אלה קיבלו מעמד של אתר מורשת עולמי מאונסק"ו בשנת 2008.
* בכל רחבי העולם הקימו מאמיני הבהאים מרכזים בהם יכולים המאמינים להתפלל ולמדוט. מרכזים אלה קיימים בעכו, שיקגו, ניו דלהי, פנמה סיטי, סידני, פרנקפורט, קמפלה (אוגנדה) ואפייה (סמואה). בחיפה מתוכנן לקום מרכז דומה.
* רוצים להפוך לבהאים? זה לא כזה פשוט. הבהאא אוללה החליט כי באזור שבו התגורר בסוף ימיו – ארץ ישראל – לא תקום קהילת מאמינים, ועל כן ישראלים אינם יכולים להצטרף לדת הבהאית. בשאר העולם יכול כל אחד שנחשף לעקרונות הדת לכתוב מכתב לקהילה המקומית, ולהצהיר על רצון להצטרף לדת. הוא יתבקש לענות על שאלון הבוחן את אישיותו ואם הכל עובר בשלום, הוא יקבל תשובה חיובית.