גבר מחזיק את הראש (צילום: jupiter images)
"דיכאון - משהו שאינו ניתן לתיאור"|צילום: jupiter images

השבוע מצוין בישראל שבוע המודעות לבריאות הנפש, במהלכו יתקיימו מספר אירועים מיוחדים שמטרתם לחשוף את הקשיים והבעיות אותן חווים פגועי נפש בישראל, להקל על השתלבותם בחברה ולעזור לנו להבין אותם טוב יותר. אמנות, כידוע, היא דרך ביטוי חופשית ומשחררת והמילה הכתובה מסוגלת הרבה פעמים לבטא את קולה השפוי של הנפש הצועקת מבפנים. הנה, למשל, ארבע המלצות על ספרים שיאפשרו לכם הצצה אל עולמם הלא נורמטיבי. נסו לפתוח את הראש ולהרגיש.

נערה, מופרעת / סוזנה קייסן
"אנשים שואלים, איך הגעת לשם? מה שהם באמת רוצים לדעת זה אם יש סיכוי שגם הם יגיעו לשם בסוף. אני לא יכולה לענות על השאלה האמיתית. אני יכולה רק להגיד להם שזה קל".

אחרי כמה דלוזיות, ניסיון אובדני ורבע שעה אצל הפסיכיאטר נשלחה סוזנה קייסן, בת השמונה עשרה לאשפוז בבית חולים פסיכיאטרי. היא נשארה שם שנתיים ואובחנה כסובלת מהפרעת אישיות גבולית. עשרים וחמש שנים לאחר שהשתחררה, פרסמה ספר אוטוביוגרפי על החיים במחלקה. על בסיס ספרה של קייסן בוים הסרט "נערה בהפרעה" בכיכובה של וינונה ריידר. בפרקים קצרים ומדויקים ובכתיבה מושחזת, ומלאת הומור שחור משרטטת קייסן את שגרת החיים במחלקה לנערות מתבגרות. הספר מאפשר הצצה נדירה למערכות היחסים הנרקמות בין המאושפזות ולמחשבות הנרקמות במוחה הקודח של בחורה מבריקה אחת שגורמת לקורא לתהות לרגע ,ברעדה, מי לעזאזל מחליט מי כאן המשוגע?

עקלקלות – אונתולוגיה בהוצאת אנוש (העמותה הישראלית לבריאות הנפש)
"מבחינתם, הבהירו ק. והסופרת, חד ערכית, שיגעון זה שחור, זה אומר טרחה להרבה אנשים, טרחה לעצמם, עייפות, הצטמצמות, חוסר שינה, התפרצויות, שתיקות, מועקות...".

25 הסיפורים ב"עקלקלות" חושפים טפח מעולמם המורכב של פגועי הנפש כשהם נעים על הציר שבין הטירוף הקונקרטי – סיפורים ישירים ורגישים על ההתמודדות עם המחלה – לבין בחינת מושג השיגעון תוך הליכה על הקו הדק שבין דמיון למציאות. סופרים מוכרים תרמו מסיפוריהם ולקחו חלק בתיאור עדין וחד כאחד של הצדדים הפחות מוארים של הנפש האנושית. א.ב יהושע מבכה יחסי אב משורר מיוסר ובן תימהוני, דליה רביקוביץ' (בסיפור מעיזבונה) מספרת על חוויות אחרונות מבית חולים פסיכיאטרי, אמיר גויטפרוינד כותב על טראומות בין דוריות של שואה והרשימה עוד ארוכה. לצידם אפשר למצוא שלושה סיפורים של סופרים המתמודדים בעצמם עם פגיעת נפש - בוגרי הסדנה לכתיבה ספרותית של עמותת אנוש.

יורם יובל (צילום: עדי רם)
ד"ר יורם יובל. מחדש גם בקריאה חמישית|צילום: עדי רם

סערת נפש / ד"ר יורם יובל
"בשיחות בינינו עלה נושא חופש הבחירה בכל חריפותו והביא אותנו לדיונים מרתקים על קו התפר שבין דת, פילוסופיה ורפואה. מאר שמצבי הרוח של הרב אלתר הושפעו מן ההפרעה הדו-קוטבית שלו מצד אחד ומן התרופות מצד אחר, היכן נמצא חופש הבחירה שלו?"

אין יותר מדי צורך להציג את הקלאסיקה הפסיכו-מדעית, העלילתית-עיונית, הרגשית- אינפורמטיבית הזו. ד"ר יורם יובל מגיש לקורא המתעניין חבילה ארוזה היטב של טעימות קטנות ומגוונות מהפרעות ומחלות שונות,(תעוקה פוסט טראומטית, הפרעות אכילה, חרדה, הפרעה דו קוטבית, סכיזופרניה ועוד מיני מתיקה) הכוללות תאור אמפתי של מקרה אמיתי, הסבר מדעי על התופעה והגיגים של מטפל מנוסה. הספר מחדש ומרגש גם בקריאה חמישית.

חשיכה נראית, זיכרון של שיגעון / וילייאם סטיירון
"דיכאון הוא הפרעה של מצב הרוח, הפרעה כה מכאיבה וכה חמקנית מבחינת הדרך שבה היא נהיית ידועה לאדם עצמו – לשכל המתווך – עד שאפשר לומר שהיא ממש קרובה למשהו שאינו ניתן לתיאור".

זו לא תהיה הגזמה להגדיר את הספר הזה כתנ"ך של המדוכאים. כשהיה בשיא הצלחתו הספרותית, לקה סטיירון, סופר אמריקאי מפורסם ועטור שבחים בהתקף חמור של מחלת הדיכאון. התקף זה הביא לכתיבת מסמך ספרותי אוטוביוגרפי מרתק בו הוא מנצל את כישרונו כדי לנסות לתאר לקוראים את התחושות העומדות מאחורי הדיאגנוזה היבשה שנקראת "דיכאון קליני". בין השורות, הוא גם מנסה להפריך סטיגמות על המחלה ועל החולים בה. אמנם בהתאם לנסיבות עומדים לרשותו בעיקר שחור וגווני אפור אבל סטיירון מצליח לצבוע בצבעים חיים את המגפה של שנות האלפיים.