השבוע מתארח בתכנית "בכיוון אחר" מפקד כלא מעשיהו לשעבר, יוסי בק. הוא נולד בשם יוספוס קורנליוס, לבית נוצרי-אתאיסטי בהולנד, ועד לא מזמן נשא בתפקיד בכיר בשירות השב"ס. בין שתי הזהויות האלה עבר עליו מסע מרתק לגילוי הזהות היהודית שלו.

"סיפורי התנ"ך היו זרים לי"

עוד כנער נמשך יוספוס ליהדות באופן בלתי מוסבר. אחרי שהוא גילה סוד מרתק מעברה הרחוק של אמו, הבין מה הכיוון האמיתי בחייו, וזכה להמשיך את מה שהנאצים רצו לגדוע לפני 70 שנה.

"גדלתי במשפחה קטנה, אני ואח. משפחה מאוד מגובשת", מספר בק. "הייתי הולנדי לכל דבר. הבית היה אתאיסטי, לא היה שום סממן של דת או אמונה. אבי הגדיר את עצמו כאתאיסט וסוציאליסט. בניגוד לילדים שגדלים בבית נוצרי, שידעו מי היו אברהם, יצחק, יעקב, דוד ושלמה, וגם פרעה - אני גדלתי מבלי שידעתי בכלל שום תוכן של ספר קודש כלשהו, ולכן עד גיל 14 לא שמעתי מעולם על ישראל, על יהודים וכו'. כל סיפורי התנ"ך היו זרים לי לחלוטין".

ואז הגיעה מלחמת ששת הימים, שבה אתה שומע בפעם הראשונה שיש דבר כזה שנקרא מדינת ישראל.
"כשפרצה המלחמה, באותם ימים הולנד היתה מאוד פרו-ישראלית. נזרק עיתון לתוך הבית, ואמי לקחה אותו, קראה ואמרה משהו כמו 'לא עוד פעם!'. לא חשבתי על למה היא אמרה את הדברים, אבל זה משך את תשומת לבי לעיתון".

היא אמרה את זה בבהלה?
"היתה איזו צעקה כזו, שמשכה את תשומת לבי, והבהירה לי שכנראה יש משהו מעניין בעיתון. לא חשבתי מה הקשר של אמי לעניין הזה. התחלתי לקרוא את העיתון - ילד בן 14, שדי משעמם לו בחיים כי הולנד היא מדינה שקטנה, ורואה פתאום טנקים, קרבות. לא היה לי מושג מה זו המלחמה הזאת, מה זה ישראל ומה זה הערבים. זה עניין אותי כאקשן. התחלתי לקרוא מאמרי מערכת בימי המלחמה, והבנתי שזו מדינת יהודים שהוקמה אחרי 2,000 שנות גלות. כל מיני מושגים שם נראו לי מוזרים. כנראה שהייתי ילד סקרן, וזה משך את תשומת לבי. אחרי שהמלחמה הסתיימה התחלתי להוציא ספרים בהולנדית מהספרייה על ישראל. קצת היסטוריה, שואה וכן הלאה".

למה ישראל עניינה אותך בכלל?
"היו פשוט כל כך הרבה דברים שהיו שונים מהעולם שלי, שזה משך את תשומת לבי. ככל שאתה קורא יותר על מה שעבר על העם היהודי במהלך ההיסטוריה, כך אתה רואה שזה סיפור מרתק. אצלי זה הפך להיות תחביב בשנתיים הראשונות. במקביל, התחלתי להתכתב עם בחורה מחיפה - לא היה אימייל באותם ימים. באיזה שלב היא אמרה שהשפה העברית הפוכה, ומתחילים ספרים מהצד האחורי. אמרתי 'אם ככה, אני חייב ללמוד את השפה הזו'. כך פיתחתי את התחביב. היו לי חברים שאספו בולים או קלפים של שחקני כדורגל, ולי היה תחביב אחר - ישראל".

בהמשך הראיון מספר בק על ההתמקדות שלו ביהדות ובישראל, על ההבנה שהמקור נמצא בתנ"ך, על קריעת דפי הברית החדשה מהתנ"ך באופן כביכול בלתי-מוסבר, על ההיכרות עם הנבואות שחזו כבר לפני שנים את גלות ישראל מארצו - וחזרתו אליה, ועל ביסוס האמונה בכח עליון. "האמנתי בבורא עולם שבחר בעם היהודי, וזה הביא אותי לתחושות דתיות", מספר בראיון.

בכיוון אחר: יוסי בק (תמונת AVI: mako)
עד גיל 14 לא שמעתי בכלל על יהודים. יוסי בק|תמונת AVI: mako
כשעמד להתגייס לצבא ההולנדי, והתבקש לציין בזהות את איש הדת שילווה אותו - כומר, שייח' או רב - בחר כמעט אינסטנקטיבית ברב. משם הלכה והתגבשה בו ההבנה שהוא עומד להתגייר, אבל הוא עדיין לא שיתף בכך את הוריו. "זה לא שפחדתי ממישהו, ידעתי שלאבי במיוחד קשה העניין הדתי".

וכשהפלת את הפצצה, "אני רוצה להתגייר", איך הם הגיבו?
"חודש לפני תהליך הגיור, כבר אי אפשר היה שלא לספר. ביקשתי מההורים שלי לשבת על הספה מולי, וסיפרתי להם על התהליך. אבא שלי ניסה להסביר לי למה הוא חושב שדת היא דבר לא טוב. אמא שלי שתקה לאורך כל השיחה, ובזה בעצם השיחה הסתיימה. הרגשתי שאמרתי את מה שהייתי צריך להגיד להם, וזהו. עברו עוד שבועיים, ישבתי בחדר שלי. אמא שלי נכנסה לחדר ואמרה 'יש לי משהו לספר לך'. לא ידעתי מה מחכה לי. ואז היא בעצם סיפרה לי את סיפור חייה, שהיא בעצם יהודייה שעד למלחמת העולם השנייה חיה אורח חיים אורתודוכסי. דתייה ממש. כך שהיא ידעה להגיד לי שמאחר שהיא יהודייה, גם אני יהודי ולכן איני צריך להתגייר".

מעוניינים לשמוע מדוע האמא הסתירה כל החיים את יהדותה, כיצד עלה יוסי בק לארץ ואילו מהפכות רוחניות חולל בכלא מעשיהו? צפו בתכנית המלאה, בראש העמוד.

התכנית "בכיוון אחר"  משודרת מדי יום שלישי ב-23:10 בערוץ הידברות (ערוץ 97 בהוט ויס) ובמקביל גם כאן ב-mako מדי סוף שבוע. בתכנית הבאה יתארחו קובי ואריאלה סביר, שיספרו על הזוגיות המופלאה שלהם, על היצירה ועל ההתמודדות עם העיוורון.

>> בתכנית הקודמת: העיתונאי אורי רווח על תהליך החזרה בתשובה

זמני כניסת ויציאת השבת