פרשת "ויגש" נחשבת לאחת הפרשות המרגשות בתורה. יוסף ואחיו נפגשים אחרי נתק של שנים, ומצליחים להגיע לפיוס. מה המסר לימינו? מוזמנים להקשיב לשיעור השבועי של סיון רהב-מאיר.

  1. אנחנו בפוסט-חנוכה. ביום חמישי ("זאת חנוכה") מסתיימים ימי החנוכה, ישר אל תוך ההכנות לשבת. יש פרשנים שכותבים על "הנר התשיעי", על היום שאחרי חנוכה. האור לא סתם כבה. אנחנו מוזמנים לחשוב מה ניקח מהחג הזה ואיזה אור ואמונה נוסיף מכאן לחיינו, לכל השנה.

  2. פרשת השבוע, פרשת ויגש, היא הפרשה ה-11 מתוך 12 בספר בראשית. החומש הראשון של התורה עומד להסתיים. שימו לב שהתורה תיארה את כל בריאת העולם בכמה עשרות פסוקים, אבל כבר ארבע פרשות ארוכות, מאות פסוקים, מוקדשים למערכת היחסים בתוך המשפחה של יעקב אבינו. זו המשפחה שתקים את עם ישראל, וכאן צריך לעצור, להתבונן וללמוד מסרים לימים שלנו.

  3. אחרי שנים של מריבה, בפרשה הזו יוסף מזדהה ומתגלה בפני האחים שלו ("אני יוסף") אחרי רגעים של מתח וחרדה. המפגש המרגש והטעון ביניהם מסתיים במסר של אחדות ופיוס. יוסף רואה שהם מצטערים, שהם תיקנו את דרכיהם, ואז מגיע המפגש המרגש הבא.

  4. גם יעקב אבינו מגיע למצרים ופוגש אחרי כל השנים את הבן שלו יוסף. יעקב אבינו שומע כבר בארץ ישראל שיוסף חי, אבל הוא רוצה לדעת איך הוא חי מבחינה רוחנית: האם הוא מחובר למורשת של בית-אבא, האם הוא התבולל במצרים או שהוא ממשיך את הדרך. הוא מגלה שיוסף לא שכח מי הוא כל השנים, ורק התעלה ובנה את עצמו.

  5. לא מעט דמעות ובכי מופיעים בפרשה. יוסף בוכה. ויש בפרשה גם פרשנות מדהימה של יוסף על כל האירועים המאתגרים שעברו עליו. "כי למחיה שלחני אלוקים", הוא אומר. אחרי הכול, אלוקים גלגל כך את האירועים כדי שאני אפעל ואהיה שליח טוב, בכל מקום שאליו אגיע. זו פרשנות שאפשר לקרוא לה "מיסגור מחדש". יוסף הצדיק מלמד אותנו על הכוחלספר לעצמנו את הסיפור באופן אחר, חיובי ומשמעותי יותר.
    שבת שלום.