הדלאי לאמה, האחים נאודט
הדלאי לאמה עם האחים נאודט|צילום:

ספיישל תיעודי יוקרתי ששודר ברשתCBS הצליח לקבץ לראשונה 12 מנהיגים רוחניים מובילים בתכנית טלוויזיה אחת. את הפרויקט, שנקרא "בשם האל" (In God's name), יצרו האחים הצרפתים ג'ולס וגדעון נאודט, שחתומים גם על הסרט "9/11" שתיעד את אסון התאומים. "החוויה הנוראית הזאת הייתה הצעד הראשון במסע שלקח אותנו מסביב לעולם במטרה למצוא תובנות על משמעות החיים", מספר ג'ולס באתר התוכנית.

הסרט מבקש לחקור את האמונה באלוהים דרך עיניהם של אישים רמי מעמד מדתות שונות. רשימת המנהיגים הורכבה על ידי האחים בהתאם למספר המאמינים המיוצגים על ידי כל אחד מהם: "רצינו לחקור את הגיוון של עולם הרוח בעולמנו ולגלות את המשותף למאמינים בכל קצוות תבל". כל דת בתכנית מיוצגת על ידי מנהיג אחד ברשימה, כשהדת הפופולארית ביותר היא הנצרות הקתולית (כמיליארד איש ברחבי העולם) והקטנה ביותר היא היהדות (רק 14 מיליון). הספיישל בן השעתיים חושף כל מנהיג בנפרד, משקיף לתוך ביתו הפרטי, מלווה אותו במצבים אינטימיים ומביא את הגיגיו על החיים, אלוהים, אמונתו ודתו. הנה כמה פרטים מעניינים על המנהיגים הנבחרים, לפי סדר הופעתם במשדר:

1. אלכסיי ה-II - נציג הנצרות האורתודוכסית, 240 מיליון מאמינים ברחבי העולם.
באופן קצת מפתיע אוחז אלכסיי ה-II, 79, פטריארך מוסקבה וראש הכנסייה האורתודוכסית ברוסיה, בקורות חיים סוערים למדי: הוא התחתן בגיל 21 והתגרש תוך חודשים ספורים, עורר שערורייה כששימש פטרון לפעילה חברתית שהקימה קליניקות להפלות ונחשדה באיסוף לא חוקי של איברי עוברים, ולפי דיווחים שונים שירת במשך שנים רבות כמודיע חשאי של הק.ג.ב ואף הצטיין בתפקידו. לאחר מינויו לפטריארך יצא בחריפות נגד האנטישמיות ברוסיה. כמו כן, נודע בהשתלחויותיו הבוטות בהומוסקסואלים ("מדובר במחלה ועיוות של האישיות, כמו קלפטומניה").

אלכסיי
אלכסיי ה-2|צילום:

2. אמה (מאטה אמריטה אננדמאי) – נציגת ההינדואיזם, 900 מיליון מאמינים ברחבי העולם.
קדושה הינדית בת 55 שידועה בכינוי "אמה המחבקת" בשל מנהגה לחבק את המאמינים הפונים לעזרתה. לפי ההשערות חיבקה עד היום למעלה מ– 26 מיליון איש. בילדותה חוותה חזיונות רוחניים והתפרסמה כמי שמסוגלת לתקשר עם השכינה. עם השנים הפכה לגורו והקימה אשראם על אדמת משפחתה. המסרים המרכזיים שלה - מסירות ואהבה, מועברים בדרך של דוגמא אישית: היא הקימה בתי יתומים ומגורים למחוסרי דיור ברחבי הודו, פעלה למתן פנסיות לאלמנות ותרמה למערכת החינוך ולנפגעי הצונאמי.

3. האפיפיור בנדיקטוס ה- 16 – נציג הנצרות הקתולית, כמיליארד מאמינים ברחבי העולם.
יוזף רצינגר, 81, ראש הכנסייה הקתולית, נודע בעמדות שמרניות שבגינן אף זכה לכינוי "הרוטוויילר של אלוהים". רצינגר מתנגד נחרצות לביצוע הפלות, שימוש באמצעי מניעה, יחסים הומוסקסואליים ונישואי כמרים. בשנות כהונתו התבטא בחריפות נגד הבודהיזם וההינדואיזם, סירב לגנות פיגועי טרור בטענה שישראל מפרה זכויות אדם ותקף גם את האסלאם כ"רע, לא אנושי ואלים". אגב, הוא מיהר להתנצל לאחר שדבריו עוררו זעם מצד מנהיגים מוסלמים והביאו להתקפות אלימות על כנסיות.

4. הדלאי לאמה ה-14 – נציג הבודהיזם, כ– 376 מיליון מאמינים ברחבי העולם.
טנזין גיאטסו, 73, המנהיג הרוחני של הבודהיזם הטיבטי. גדל במנזר והפך לדלאי לאמה ה-14 בעקבות נבואה של נזיר בודהיסטי בכיר. גיאטסו הינו פציפיסט וליברל, פועל לקידום זכויות אדם, מוסר ודמוקרטיה. במהלך השנים הקים מערכות חינוך, סייע לפליטים ופעל להשכנת שלום ברחבי העולם. בניגוד לאנשי דת אחרים, הוא אינו מתנגד להומוסקסואליות והפלות ואף תומך בתיאוריה המדעית לגבי בריאת העולם. גיאטסו הנהיג מאבק לא אלים נגד השלטון הסיני בטיבט ואף זכה על כך בפרס נובל. הוא נמלט ממתנקשיו הסינים לצפון הודו, שם הוא חי עד היום ועומד בראש ממשלת טיבט הגולה.

5. אייתוללה מוחמד חוסיין פדלאללה – נציג האיסלאם השיעי, כ– 120 מיליון מאמינים ברחבי העולם.
בן 73, ממייסדי ארגון החיזבאללה והסמכות ההלכתית הרשמית שלו. הוציא עשרות ספרים וכתבים בנושאי דת ושירה, הקים מוסדות חינוך דתיים ופרסם פסקי הלכה. הוא שולל את קיומה של ישראל וקורא להשמדתה. על אף שהוא תומך בפיגועי התאבדות, הוא גינה את מתקפת הטרור של ה– 11 בספטמבר. בנושא מעמד האשה דעותיו ליברליות יחסית: הוא מאמין שנשים הינן שוות ערך לגברים ואף פרסם פסק הלכה התומך בזכותן של נשים להגן על עצמן מפני אלימות. חי בביירות ומדי יום ששי מעביר דרשה המונית בפני 20,000 מאמינים.

מישיהיסא קיטשרקוואה
קיטאשיראקאווה|צילום:

6. מישיהיסה קיטאשיראקאווה – נציג דת השינטו, כ– 106 מיליון מאמינים ברחבי העולם.
בן 71, נזיר עליון במקדש הגדול של השינטו, הדת הקדומה של יפן. למד כלכלה ופוליטיקה באוניברסיטה בטוקיו ועבד בחברת "טושיבה". למעמדו הרם הגיע בזכות היותו נצר לשושלת הקיסר היפני. השינטו סוגדת לאלים פשוטים, רוחות טבע או אפילו סתם "נוכחות רוחנית". היא מטיפה לחיים פשוטים והרמוניים עם הטבע ובני האדם ומקדשת את חיי המשפחה, אהבת הטבע והניקיון הפיזי. למרות שביפן ישנם מאות אלפי מקדשי שינטו, המקדש הגדול באיסה נחשב לקדוש ביותר, בין היתר משום שבו שוכנות, לפי המסורת, רוחות בני משפחת הקיסר.

7. בישוף מארק הנסון – נציג הנצרות הלותרנית-אוונגליסטית, כ– 65 מיליון מאמינים ברחבי העולם.
הבישוף המכהן של הכנסיה הלותרנית-אוונגליסטית באמריקה ונשיא הפדרציה הלותרנית העולמית. בן 62, נשוי ואב לששה. הלותרנים-אוונגליסטים דוגלים בערכי מוסר וחיי משפחה שמרניים, אך מבחינה חברתית נחשבים לליברלים יחסית: מאפשרים לנשים ולהומוסקסואלים לשמש ככמרים בכנסיות ומתירים ביצוע הפלות בתנאים מסוימים. הלותרנים-אוונגליסטים תורמים רבות לישראל מתוך אמונה שיש בכך כדי לזרז את הגאולה ואת שובו של ישו.

יונה מצגר
הרב יונה מצגר|צילום:

8. הרב יונה מצגר – נציג היהדות, כ– 14 מיליון מאמינים ברחבי העולם.
הרב האשכנזי הראשי של ישראל, 55, נשוי ואב לשישה. שירת כקצין בצה"ל ופרסם מספר ספרי הלכה. הרבנות הראשית שללה ממנו את תעודת הכושר לשמש כרב עיר בשל חשדות לעבירות כספים, אך החקירה נגדו הופסקה בתמורה להסרת מועמדותו למשרת רב העיר תל-אביב. ב- 2003 נבחר מצגר לרב האשכנזי הראשי של ישראל. במהלך כהונתו הציע להקים ארגון מגשר בין דתות שונות ברחבי העולם, בו ינסו נציגי הדתות להביא לפתרון מאבקים הנובעים מאמונה ודת.
ב- 2005, בעקבות חשדות לעבירות מרמה והפרת אמונים, השעה מצגר את עצמו מתפקידו כדיין בבית הדין הרבני הגדול, אך בשנת 2008 הוחזר לתפקיד ע"י הוועדה לבחירת דיינים, למרות חוות דעתו הקטגורית של היועמ"ש לממשלה. בהמשך השנה מונה מצגר לנשיא בית הדין הרבני הגדול.

9. ד"ר פרנק פייג' – נציג הנצרות הבפטיסטית, כ– 70 מיליון מאמינים ברחבי העולם.
נשיא הועידה הבפטיסטית הדרומית בארה"ב ודוקטור לאתיקה נוצרית. הועידה הבפטיסטית הדרומית התפלגה מתוך התנועה הבפטיסטית במאה ה– 19 כמחאה על האיסור להחזיק עבדים. הבפטיסטים הדרומיים דגלו לאורך השנים במדיניות גזענית כלפי השחורים והתנערו ממנה רק בסוף המאה ה– 20. השקפותיהם בנושא דת הינן שמרניות מאד: נשים נדרשות להיות צנועות וביתיות, יחסי מין מותרים אך ורק במסגרת הנישואים והומוסקסואליות נתפסת כצורת חיים לא לגיטימית.

מוחמד סייד טנטאווי
מוחמד סיד טנטאווי|צילום:

10. מוחמד סיד טנטאווי – נציג האיסלאם הסוני, כ– 940 מיליון מאמינים ברחבי העולם.
בן 80, המנהיג הרוחני הבכיר ביותר של האיסלאם הסוני, והשייח' של אל-אזהאר, קהיר. בעל תואר דוקטור לפילוסופיה ואיש אקדמיה מובהק. התפרסם בהתנגדותו לפיגועי התאבדות, גם כנגד ישראלים ("המתאבדים הם אויבי האסלאם") ולמילת נשים (הוא עצמו לא מל את בתו). בפסקי הלכה יוצאי דופן שהוציא, הוא התיר לנאנסות שהרו לבצע הפלה ולתלמידות מוסלמיות באירופה להסיר את כיסוי הראש בבית הספר. עם זאת, עמדותיו נחשבות לשמרניות בעולם המערבי, בשל התנגדותו לנשים המשמשות בתפקיד "אימאם" במסגדים ופסקי הלכה שהוציא האוסרים על נשים לשמש כפונדקאיות או להרות מזרע בעליהן שנפטרו.

11. ג'וגינדר סינג ודאנטי – נציג הסיקהיזם, כ– 23 מיליון מאמינים ברחבי העולם.
הסמכות הבכירה ביותר של הסיקים, מכהן במקדש הסיקי המוזהב ("ההארימנדיר סאהיב") בהודו. התפרסם בעיקר בזכות מאבקו למען שוויון זכויות לנשים בדת הסיקית. הסיקהיזם היא דת מונותיאיסטית שמשלבת אמונות הינדיות, מוסלמיות ואחרות. המאמינים מצטרפים לדת בגיל ההתבגרות, בטקס טבילה ומנהלים אורח חיים קהילתי, הכולל תפילה משותפת, שמירה על ערכי מוסר גבוהים, התאחדות עם האל והתבוננות פנימית. כל מאמין חייב לעבוד ולהתפרנס בכבוד בכוחות עצמו, להקים משפחה, לחיות חיי יושר ולעשות מעשים טובים. כמו כן מקובל להתנדב בקהילה. רוב הסיקים חיים בחבל הפנג'אב שבין הודו לפקיסטן.

ד
ד"ר רואן ויליאמס|צילום:

12. ד"ר רואן וויליאמס - נציג הכנסיה האנגליקנית, כ–73 מיליון מאמינים ברחבי העולם.
בן 58, הארכיבישוף של קנטרבורי וראש הכנסייה האנגליקנית. נחשב לאישיות השנייה בחשיבותה בבריטניה אחרי מלכת אנגליה. וויליאמס נודע כאשף השערוריות: הוא נעצר על ידי המשטרה במהלך הפגנה סוערת נגד החזקת נשק גרעיני בארה"ב; טען שארגון אל קעידה פעל ב– 11 בספטמבר למען מטרות מוסריות; הצהיר שאינו מאמין בסיפור לידת ישו והציע חוק מדינה שיעניש את מי שיתבטא בצורה פוגעת נגד הדת. וויליאמס אף התייצב בגלוי לצד הקהילה ההומולסבית, הזמין הומוסקסואלים להצטרף לכנסיה ותקף בחריפות את ההומופוביה.