למרות שמכל עבר כולם שרים "פטיש, מסמר, ניקח מהר" - אתם יכולים להיות רגועים. היום כבר לא צריך דיפלומה בנגרות או ידיים מוכשרות כדי לבנות סוכה. תודה לאל, בסוכות של שלהי 2019 יש כבר אינסוף שיטות וטכנולוגיות שיעזרו לכם לקיים את מצוות החג עוד לפני שתספיקו להגיד "ג'ק רובינסון".
ועדיין, גם עם כל הקידמה והפטנטים - מצווה זו מצווה, וכמו תמיד גם בבניית סוכה חשוב להיצמד להלכות ולכללים שעברו במסורת ישראל מדור לדור (ותשאלו את שלומית). אז רגע לפני שאתם מוציאים את ארגז הכלים - קבלו כמה עובדות והלכות שלא ידעתם על בניית הסוכה:
כמה דפנות ובאיזה גודל?
טוב, תתכוננו לגלות משהו שישנה לכם את החיים לגמרי. במילה סוכה יש למעשה רמז וסימנים לצורת הסוכות הכשרות על פי ההלכה היהודית. האות ס' מסמלת סוכה עם ארבע דפנות, האות כ' מסמלת סוכה עם שלוש דפנות ואילו האות ה' מסמלת סוכה עם שתיים וחצי דפנות. שלוש הצורות הן האלה הן הסוכות הכשרות על פי ההלכה, וככל שיש יותר דפנות - כך הסוכה יותר מהודרת. כל אחת מהדפנות השלמות צריכה להיות באורך של 7 טפחים ובגובה של 10 טפחים.
ממה עשויות דפנות הסוכה?
למרות שאנחנו רגילים לראות היום הרבה סוכות שהדפנות שלהן עשויות מסדינים או מבדים - דפנות שעשויות רק מבד אינן כשרות. הקריטריון לדופן הוא - כל דבר שעומד בפני רוח מצויה. גם קירות של בית יכולים לשמש כדופן של סוכה ובלבד שהסכך כשר ולא תקרת קבע. בנוסף, אם הדפנות עשויות מסדינים יש לחזק אותן עם קרשים או מוטות עד גובה 80 ס"מ מה שנקרא לפי ההלכה - לבוד.
מה זה סכך?
סכך הוא החלק העליון שמונח על הדפנות. על הסכך להיות מן הצומח, אך תלוש מן האדמה (לא עץ צומח). אסור גם שהסכך יוכל לקבל טומעה ולכן לרוב אנשים מסוככים בענפים (ענפי דקל רחבים לרוב) וכן בסכך נצח שהוא למעשה סכך קנים. את הסכך יש לסוכך רק אחרי שהמוטות כבר מורכבים והדפנות עשויות. את הסכך יש להניח עד שהצל יהיה מרובה מהשמש. אם השמש מרובה מהצל הסוכה פסולה מהתורה. כמו כן, יש לראות את הכוכבים מבעד לסכך בשעות הלילה.
מה לגבי קישוטים לסוכה?
קישוט הסוכה נחשב להידור מצווה, ונוהגים לקשט את הסוכה בשרשראות, ניירות צבעוניים ושלטים של רבנים, שבעת המינים והאושפיזין. יחד עם זאת, אם הקישוטים נפלו על הרצפה הם אסורים בהנאה ולכן אסור לטלטל אותם בשבת וביום טוב מכיוון שהם נחשבים מוקצה. מהסיבה הזאת כדאי לתלות אותם גבוה כדי שהילדים הקטנים לא יוכלו לחבל בהם.
מי חייב במצוות סוכה?
למעשה כל אדם יהודי חייב במצוות סוכה. נשים פטורות מכיוון שמדובר ב-"מצווה שהזמן גרמה" (מצווה שתלויה בזמן מסוים בלוח השנה ולא תקפה לכל ימות השנה), אך אם הן מקיימות את המצווה מדובר בזכות גדולה. קיום המצווה כולל אכילה ושתייה בסוכה, שינה, לימוד בסוכה, דיור ושהות כללית בסוכה. המצווה חלה מכניסת חג הסוכות, בכל שבעת ימי חג הסוכות, כולל שבת חול המועד ולכן ככל שאדם שוהה יותר בסוכה הוא מהדר במצווה.
ומי פטור ממצוות סוכה?
לא כולם חייבים במצוות סוכה. ילדים פטורים מן המצווה וגם חולים, מצטערים ושומרים פטורים באופן חלקית. הכוונה היא שכשמסתיימת סיבת הפטור הם חייבים שוב במצווה. מי שסובל מקור ומפחד לחלות - נחשב כמצטער ופטור ממצוות הסוכה. גם קטן בגיל חינוך שקשה לו השהות בסוכה - פטור מן המצווה.
חג סוכות שמח!