דתיים רבים מכירים את הסיטואציה הבאה: אחרי שכבר סוגרים טיול בחו"ל, מתחילים לשנות את התוכניות והמסלולים עקב בעיות אוכל, צניעות, כשרות, מקוואות ומניינים. אז הנה עשרה טיפים שחובה לקרוא וליישם לפני שסוגרים טיול ובטח שלפני הצ'ק אין:
1. השתמשו באינטרנט כמקור ידע ראשי
האינטרנט שופע בכמות אינפורמציה אדירה לגבי הטיול הכשר הבא שלכם – החל ממלונות ומסעדות כשרים ועד מקוואות, בתי כנסת וסיורים מודרכים. הרשמו לפורומים הנכונים (כמו זה למשל), תשאלו חברים בעלי נסיון ותוכלו לדלות המון מידע. בדקו ביקורות של מבקרים שכבר היו במקום (אתר מומלץ) וזכרו - כמה שתעשו יותר "גוגל" תהיו יותר מוכנים ויותר בקיאים בהיצע היעד אליו תסעו.
>> לעמוד הפייסבוק mako רוח כבר עשיתם לייק?
2. הכן עצמך לנופש
העולם מציע אינספור מסעדות מפתות ומגרות, אך פחות מאלפית מהן כשרות. עוד לפני הטיול הכינו רשימה מסודרת, על פי המקומות בהם תבקרו, של המסעדות, החנויות והמאפיות. אל תבנו על כך שהתושבים בבולגריה באמת יודעים מה זה Kosher.
עוד כתבות בערוץ הרוח:
- להורוסקופ השבועי שלכם
- מה משמעות השם שלכם?
- לכל מחשבוני האסטרולוגיה והנומרולגיה של mako
- כניסת שבת והדלקת נרות
3. בדקו כדאיות
חברות רבות בענף התיירות מציעות טיולים מאורגנים כשרים ואף כשרים למהדרין ברחבי העולם, והמשתתפים מגיעים כתיירים תרתי משמע, אך טיול כזה עלול לעלות יקר ואף יקר מאוד, שכן בדרך כלל מלונות כשרים גובים סכום גבוה יותר מרמת הסטנדרט שהם מציעים. לכן, במידה ובחרתם בטיול עצמאי, בדקו אפשרות להתאכסן במלונות טובים ואף זולים יותר בקרבת מקום, ונצלו את האפשרות להזמין ארוחות מסודרות מהמלון הכשר.
4. חסכו במשקל המזוודה
5. עדכון זמנים
זמני תפילות, זמני מקווה לנשים ובכלל, כל מה שסובב את זמני היום (זריחה, שקיעה) הוא גורם שיכול להשפיע על הטיול שלכם. כך למשל, אם תכננתם להתפלל במניין, ללכת למקווה או לעשות קידוש תצטרכו מבעוד מועד לקחת בחשבון את זמני היום ביעד הרצוי. יש מדינות קיצוניות כמו צפון גרינלנד, נורבגיה ואיסלנד בהן היום והלילה משתגעים לגמרי, אך גם במדינות אירופה בתקופת הקיץ למשל השקיעה הינה רק בשעה 21:00, ולכן אם אתם תלויים בזמן תצטרכו להתחשב בלו"ז השמש והירח.
6. אל תוותרו על טיולים באזורי מורשת יהודים
לעיתים חושבים כי לא כדאי לשלב את טיול האגמים בצפון איטליה עם סיור ב"גטו היהודי" שבוונציה, במוזיאון התלמוד או בבית כנסת נטוש. אך דווקא שם הלב היהודי נפתח וההתחברות לשורשים העתיקים מקלפים את קליפות השגרה. מלבד זאת, מה שתראו שם, לא תוכלו לראות בארץ, שכן סגנונות הבנייה, האזורים המיוחדים והסיפורים המרגשים שייכים למקומות האלה בלבד. אז נכון, לא תמיד כיף להיזכר בשואה בדרך להרי הדולומיטים, אך בכל זאת אם כבר הקלתם על המחלוקת של יציאה לחו"ל, לפחות עשו עם זה משהו טוב.
7. בית חב"ד
לא כולם מתלהבים ללכת לבתי חב"ד הפזורים בעולם, אך בכל אופן כדאי מאוד לברר מה המקום מציע, שכן בכל מקום בעולם תוכלו ליהנות משירותים ושיעזרו לכם להתמצות ולאכול בגולה. ישנם בתי חב"ד שמציעים סיורים מודרכים, אוכל לשבת, מקום ללינה, צרכנייה קטנה או אפילו סתם הסברים ומפות התמצאות בין שלל הגויים. תוכלו ללמוד, ליצור קשר ולהכיר את בית החב"ד הקרוב לאזור הטיול שלכם באתר שלהם.
8. הזהרו מאנטישמיות
לתייר בתור יהודי זה לא ממש מסוכן, אך לעיתים כשיש לך סממנים יהודים כמו כיפה וציצית, או כאלה שאין לך אפשרות להיפרד מהם כמו פאות וכיסוי ראש, הדבר יכול להיות מסוכן ולא נעים בכלל. לכן, כדאי מאוד לקרוא, לשאול בשגרירות, לברר עם שליחי חב"ד במקום או סתם לעשות גוגל ולבחון אפשרויות אחרות.
9. כשר בהשגחת חברת הנסיעות
רבים מאיתנו מתלהבים מפרסומים עם המילה "כשר". "נופש כשר", "שיט כשר בשבת", ומלונות כשרים הם לאו דווקא כשרים לפי ההלכה הבסיסית, אלא לעיתים אסופה של נופש ללא בעיות ממשיות, לכאורה. יש סוכנויות נסיעות שמציעות נופש כשר, אך כשבודקים את המסלול היטב, מוצאים למשל מסעדה צמחונית בתור מסעדה כשרה. ללא תעודה, ללא השגחה, ללא בישול יהודי ובעצם ללא זכר לכשרות, אך מבחינת מתכנני הנסיעה שלא ממש מבינים בהלכה, אין בעיה לאכול במסעדה צמחונית. לכן, בטיול המאורגן הבא, תקראו את הסעיפים הקטנים, את הכוכביות ועדיף גם לחפש את האתר של המלון והמסעדה וכן ביקורות גולשים עליהם. בנוסף, תחשבו גם על הטיימינג – בפסח, לא בטוח בכלל שההכשרה נעשתה בצורה טובה, בכיפור לא בטוח שתמצאו מניין, ושיט בשבת הוא בכלל אסור.
10. אל תאמר הליכות, אלא הלכות
מרבית האנרגיה העיונית שלנו טרם הטיול עוסקת במסלול, במקומות, ובפרטים הטכניים, אך צריך לזכור שיש המון המון הלכות חשובות לגבי טיול בחו"ל - סאונה יבשה בשבת, "עין אלקטרונית", עירוב מסביב למלון, מפתח לחדר וכו'. לכן, השתמשו בגוגל, קנו ספרי הלכה לנופש ותהיו מוכנים באמת לכל הלכה שתבוא.