צום תשעה באב 2023 יחל עם שקיעת החמה ביום רביעי ה- 26.07.23 ט׳ באב ויסתיים ביום חמישי ה- 27.07.23, עם צאת הכוכבים. מדובר בצום בן 24 שעות. התאריך בלוח השנה העברי הוא ט' באב התשפ"ג.

תשעה באב נחשב ליום אבל רשמי בלוח השנה היהודי וחלים בו כל האיסורים החלים ביום כיפור. הצום מציין את חורבן בתי המקדש ונחשב לאחד הצומות הקשים והחמורים ביותר בלוח השנה היהודי. למעשה, זהו הזמן היחיד בשנה בו חל איסור ללמוד תורה (למעט פרקים העוסקים ישירות בחורבן בית המקדש), היות והתורה נחשבת לדבר משמח.

שימו לב - מסעדות, בתי קפה, בתי קולנוע, תיאטראות וכדומה, נסגרים סביב השעה 19:00 בערב ט' באב עם כניסת הצום לתוקפו.

זמני הצום בערים
שם העירשעת כניסת הצוםשעת צאת הצום
חיפה19:4120:11
ירושלים19:3920:09
באר שבע19:4020:10
צפת19:4020:10
תל אביב19:4120:11

מדוע צמים בתשעה באב?

צום תשעה באב הוא אחד מתעניות שגזרו חז"ל על העם היהודי בעקבות רצף האירועים שהוביל לחורבן בית המקדש הראשון והשני וליציאת עם ישראל לגלות. הצום מגיע לאחר תקופת אבלות של שלושה שבועות המתחילה בתענית י"ז בתמוז, ומהווה את השיא שלה. צום ט' באב נחשב לתענית החמורה ביותר מבין ארבע התעניות מדרבנן שתיקנו לאורך ההיסטוריה. נהוג לקרוא בבית הכנסת את מגילת איכה כאשר במרבית הקהילות הציבור יושב על הרצפה או על כסאות נמוכים במנהג אבלים. 

מנהגים ואיסורים 

איסור אכילה ושתיה

אסור לאכול ולשתות במהלך תענית תשעה באב. נהוג לאכול לפני כניסת הצום "סעודה מפסקת" שלא כוללת מאכלי בשר או מנות מפוארות אלא נערכת בצמצום ועם מאכלים המזוהים עם אבלות כמו ביצה קשה ועדשים. לרוב חולים פטורים מהצום, וכן גם יולדת בחודש הראשון לאחר הלידה, אך עדיין נהוג לא להתענג על אוכל מיוחד, אלא רק על מה שצריך כדי להירפא ולהבריא. 

רחיצה

אסור לרחוץ את הגוף לשם הנאה, לכן מקלחת, אמבטיה ואפילו טבילה בבריכה, ים או מקווה אסורה. לעומת זאת אם יש לכלוך שמפריע לתפקוד היומיומי או במצבים של היגיינה אחרי הליכה לנוחיות - מותר לשטוף ידיים כדי להימנע מחיידקים וממחלות. נטילת ידיים במהלך התענית מותרת רק על לפרקי האצבעות. 

סיכה 

אסור לסוך את הגוף במשחות או בקרמים, מעשה שנתפס בעבר (וגם כיום) כפינוק מענג. שימוש בדיאורדורנטים אסור, כמו גם צחצוח שיניים במשחה וקרמים שונים המעניקים לחות. מריחת הגוף במשחות לצורך רפואי - מותרת. 

נעילת הסנדל 

איסור נוסף הוא נעילת נעליים וסנדלים העשויים מעור. זאת משום שבעבר נחשבו נעליים אלה לנעליים נוחות במיוחד. כיום יש מי שמחמירים ואוסרים על עצמם לנעול גם נעליים שאינן עשויות מעור אם הן נחשבות לנעליים נוחות או אורתופדיות. 

תשמיש המיטה 

עוד איסור בתענית תשעה באב הוא האיסור לקיים יחסי אישות בין בני זוג. מעבר להתקרבות עצמה יש מי שהחמירו על עצמם ונהגו להתרחק זה מזה בדומה לדיני נידה. 

מה אסור ומה מותר? 

כאמור, תשעה באב הוא יום האבל החמור ביותר, ולכן חלים בו חמשת העינויים שאנו רגילים אליהם מיום הכיפורים:
א. זהו יום צום - אסור לאכול או לשתות.
ב. אסור להתרחץ לצורך הנאה, אלא רק לצורך הסרת לכלוך.
ג. אסור לטפח את הגוף ולדאוג למראה החיצוני.
ד. אסור לנעול נעליים שעשויות מעור.
ה. אסור לקיים יחסי מין או לקיים כל מגע פיזי בין גבר לאישה.
ויש עוד: מהותו של תשעה באב היא האבלות, ולכן נתקנו בו עינויים נוספים: אסור לשבת על כיסא אלא אם כן הוא נמוך במיוחד; אסור להריח מיני בשמים; כדאי להמעיט באמצעי הנוחות בשינה - נגיד להשתמש בכרית אחת במקום בשתיים או לישון על מזרן שמונח על הרצפה; ביום עצמו, ולמעשה לכל אורך תקופת בין המיצרים, אסור להסתפר, להתחתן, לשמוע מוזיקה או ללכת לים.
אחרי חצות, בתשעה באב עצמו, מקילים מעט בשניים ממנהגי האבלות של יום תשעה באב: מותר לשבת על כיסא ולא על הרצפה, ואפשר להניח טלית ותפילין בתפילת מנחה (מי שלא הניח בשחרית).

מותר, ללמוד אך ורק הלכות אבלות. בתהילים פרק י"ט פסוק ט' נכתב: "פִּקּוּדֵי ה' יְשָׁרִים, מְשַׂמְּחֵי לֵב" - כלומר, התורה משמחת את הלב ולכן בתשעה באב אסור ללמוד את רוב מקצועות התורה, למעט הכתובים העוסקים בפורענות עם ישראל כמו מגילת איכה וספר איוב, חלקים מספר ירמיה ופירושיהם השונים, וכן פרקים מן התורה שבעל פה העוסקים בפורענות ובאבלות. אגב, בקהילות רבות נהוג לא לשבת על על הספסלים בבית הכנסת אלא על הארץ. נהוג גם להסיר את הפרוכות מארון הקודש, להפחית את התאורה בבית הכנסת ולהשאיר רק מעט אור - או להדליק נרות.

דיני אבלות נוספים בט' באב

יש מי שהוסיפו על חמשת האיסורים גם מנהגים נוספים המוסיפים לתחושת האבלות כמו ישיבה על כסאות נמוכים, הימנעות מריחות טובים ומאמצעי נוחות כמו כריות ומזרנים נוחים במהלך השינה. 

עוד נהגו ישראל שלא לשאול בשלום זה את זה, לא ללמוד תורה מכיוון שלימוד תורה נחשב לדבר משמח, לא לעבוד ביום זה כי מי שעובד לא יראה בכך ברכה - אלא אם כן נהוג במקום עבודתו לעבוד. 

 

הבדלה למוצאי שבת שחל בו ערב תשעה באב

לא עורכים הבדלה על היין והבשמים אלא רק על הנר. בסיום הצום יש לערוך הבדלה על היין ולברך על הגפן והמבדיל, אך לא מברכים על הבשמים ועל הנר.

>> הכנסו לזמני כניסה ויציאת שבת המתעדכנים מידיי שבוע.

1. למה מציינים את תשעה באב?

כדי לזכור שבהיסטוריה העתיקה של עם ישראל נחרבו לנו שני בתי מקדש - הראשון בשנת 586 לפני הספירה (האשם: נבוכדנצר השני מלך בבל), והשני בשנת 70 לספירה (האשם: טיטוס, מצביא רומאי). המקרא מזכיר תאריכים מעט שונים לגבי חורבן הבית הראשון, אבל המסורת איחדה את כל התאריכים לתשעה בחודש אב.
אלא שלפי המסורת היהודית תשעה באב הוא יום איום ונורא לכשעצמו, משום שלאורך ההיסטוריה קרו בו שלל של דברים שלא היו טובים ליהודים בכלל, כמו חטא המרגלים, כיבוש ביתר בידי הרומאים, מותו של בר כוכבא, חרישת ירושלים בידי הרומאים, גירוש יהודי ספרד ועוד.

2. מה משמעותו של היום?

תשעה באב נחשב ליום האבל החשוב ביותר מבין ימי האבלות בלוח השנה העברי (חוץ ממנו קיימים עוד שלושה ימי תענית שקשורים בחורבן ירושלים והארץ: שבעה עשר בתמוז, צום גדליה ועשרה בטבת).
אבל האמת היא שהאבל אמור להתחיל הרבה לפני היום עצמו: הימים שמתחילים בתענית שבעה עשר בתמוז ומסתיימים בתענית תשעה באב נקראים "ימי בין המצרים", ויש בהם דיני ומנהגי אבלות שונים על חורבן בית המקדש. ככל שמתקרבים לתשעה באב כך הולכים מנהגי האבלות ומתרבים, עד לשיא שמגיע ביום עצמו.

3. למה בכלל נחרב בית המקדש?

המקרא וחז"ל זוקפים את חורבן בתי המקדש לחובתו של עם ישראל, ולכן תשעה באב מסמל למעשה את חורבנו הלאומי של עם ישראל בעקבות ריקבון מוסרי. לפי המקרא, עיקרו של החטא היה המנגנון השלטוני שהושחת.
חז"ל טוענים שבית המקדש הראשון נחרב בגלל שלוש עבירות חמורות: רצח, גילוי עריות ועבודה זרה, ואילו בית שני נחרב בגלל שנאת חינם - השורשים הרוחניים של עם ישראל היו מקולקלים עד כדי כך שכבר לא היה ערך לבית המקדש, ואפשר לומר שהיסודות של בית המקדש התרועעו והוא נפל מאליו, כביכול.

4. מה פתוח בערב תשעה באב?

כלום. חוק איסור פתיחת בתי עינוגים בתשעה באב קובע שכל רשות מקומית יכולה לאסור קיום עינוגים ציבוריים בתשעה באב, או לפתוח בתי אוכל בליל תשעה באב. רשויות מקומיות רבות אכן התקינו חוקי עזר כאלה, וגם שידורי הטלוויזיה בדרך כלל מותאמים לאופיו של יום האבל.

5. מה משמעות היום מבחינת הקבלה?

הקבלה מדברת על משמעות אחרת ליום המיוחד הזה, ומכוונת אותנו להסתכל פנימה. היא מדברת על חשבון נפש, ומספרת על חורבן מסוג אחר שמסמל עבורנו תשעה באב - לא חורבן של אבנים, אלא חורבן שבלב, ביחסים שבין אדם לחברו. היא מלמדת אותנו שההתחשבות זה בזה היא השורש שלנו כעם והמפתח לחיים טובים של כל אחד מאיתנו כפרט. אם נבין שבגלל האינטרסים הפרטיים, הצרים והאנוכיים איננו מסוגלים להתחבר, ונרגיש שזה הפגם שמונע מאיתנו להגיע אל האושר - גילוי חוסר הקשר בינינו כגורם המזיק, והצער הכן על כך, הם תחילתו של השינוי.

6. האם צום תשעה באב הוא יום בחירה?

ברמת העיקרון צום תשעה באב אינו נחשב ליום שבתון, אך הן עובדים והן סטודנטים זכאים להקלות במסגרת הצום. ערב צום תשעה באב נחשב ליום עבודה רגיל אולם, עובד רשאי לבקש ממעסיקו לצאת ליום חופש במסגרת מכסת ימי החופש העומדים לרשותו. המעסיק רשאי לסרב לעובד, אך רק מנימוקים עניינים, לאחר שקילת הבקשה לעומק.

יום הצום עצמו נחשב ליום בחירה. המשמעות של יום בחירה הינה שהעובד רשאי לצאת לחופש ביום זה על חשבון ימי החופשה הצבורים שלו והמעסיק אינו יכול לסרב לבקשת העובד לצאת לחופש. שימו לב – ישנם מקומות עבודה המאפשרים היעדרות בימי בחירה מעבר למכסת ימי החופשה השנתית של העובד, אך זה כתלות בהסכם הקיבוצי של מקום העבודה.

7. האם חנויות פתוחות בערב תשעה באב?

לפי ההלכה, בתשעה באב חלים על עם ישראל כל האיסורים החלים ביום כיפור, במטרה לצמצם הנאות. היות וצום תשעה באב מוגדר בישראל כיום אבל רשמי, בתי העסק והעינוגים כגון מסעדות, בתי קולנוע וכיוצ"ב פועלים במתכונת מצומצמת ונסגרים מוקדם בערב הצום. לרוב, בתי העסק ייסגרו סביב השעה 19:00 בערב צום תשעה באב.