אנחנו רגילים לשמוע יותר על צומות גדולים ומוכרים יותר כמו תשעה באב או יום כיפור, אבל לוח השנה היהודי טומן בחובו עוד כמה ימי צום ותענית שנקבעו בימי חז"ל בעקבות אירועים טרגיים שקרו לעם ישראל לאורך ההיסטוריה. 

אחד מהצומות האלה הוא י"ז בתמוז, צום שמתקיים כשלושה שבועות לפני צום תשעה באב ולמעשה מהווה סיפתח למנהג האבלות המקובלים בעדות השונות בתקופה זו.

זמני כניסת ויציאת צום י"ז בתמוז תשע"ט (21.7.19)

ירושלים

כניסת הצום: 3:01

צאת הצום: 20:03

תל אביב

כניסת הצום: 3:02

צאת הצום: 20:06

חיפה

כניסת הצום: 3:01

צאת הצום: 20:03

באר שבע

כניסת הצום: 3:05

צאת הצום: 20:04

>> התעדכנו כאן על זמני כניסת ויציאת שבת בבאר שבע והסביבה

אז מהו בעצם י"ז בתמוז? מאיפה הוא הגיע? ובעקבות מה הוא נקבע? הנה 4 עובדות שכדאי לכם לדעת על הצום המדובר:

1. י"ז בתמוז נקרא גם "צום הרביעי" וזאת מפני שהוא חל בחודש תמוז שנחשב לחודש הרביעי לפי ספירת החודשים המקראית שמתחילה מחודש ניסן (מיציאת מצרים). 

2. בניגוד לצומות גדולים כמו תשעה באב או יום כיפור, צום י"ז בתמוז מתחיל בעלות השחר ויוצא בצאת הכוכבים.

3. חז"ל מקשרים חמישה אירועים טרגיים לתאריך התענית בי"ז בתמוז:

נשתברו הלוחות - כולנו מכירים את הסיפור שלפני שמשה רבינו ירד לעם ישראל עם לוחות הברית מהר סיני, הוא עמל על גרסה מוקדמת יותר של לוחות, אלא שבעקבות חטא העגל הוא שבר אותן. על פי המסורת היהודית אירוע זה התרחש בי"ז בתמוז. 

• בטל קורבן התמיד – בתקופה שבית המקדש היה קיים היו מקריבים מדי יום קורבן שנקרא "קורבן תמיד" – כבש אחד בבוקר וכבד נוסף בערב. מי שהיו עמלים על קורבנות אלו היו הכהנים שעבדו במקדש. אלא שבעקבות החומות שנבקעו והצורך בכוח אדם בשדה הקרב הוביל לכך שלא היו כהנים טהורים בבית המקדש שיוכלו להקריב את קורבן התמיד ולראשונה הוא פסק.

 • הובקעו חומות ירושלים – בשנת 70 לספירה, אחרי מצור נוראי בן שלושה חודשים, הרומאים הבקיעו את חומת ירושלים. זמן קצר לאחר מכן, כשלושה שבועות, ירושלים נפלה בידי צבאו של טיטוס ובית המקדש חרב.

נשרף ספר תורה – בספר החשמונאים מתואר כי בתאריך זה חייל רומאי בשם אפוסטומוס שרף כליל ספר תורה. בעבר חשבו כי עם ישראל, הקרוי גם 'עם הספר' לא יוכל להתקיים ללא ספרי התורה ולכן היה ניסיון להשמידו דרכם. 

• צלם בהיכל – בי"ז בתמוז הוכנסה עבודה זרה לבית המקדש, המקום הקדוש לעם היהודי שהוקם על מנת לעבוד את האל. מדובר באחת מהעברות החמורות והאיסורים שנכתבו בעשרת הדיברות. 

4. ומה קורה אם חל י"ז בתמוז בשבת? בניגוד לצום יום כיפור, צום י"ז בתמוז אינו דוחה שבת ולכן כאשר התאריך נופל ביום שבת, הצום נדחה ליום ראשון שלמחרת אותה שבת. כלומר מעלות השחר שבין מוצאי שבת ליום ראשון ועד צאת הכוכבים של יום ראשון. 

>> הכנסו לזמני כניסה ויציאת שבת המתעדכנים מידיי שבוע