כידוע, בשעת משבר אנשים מחפשים את אלוהים, גם אם בדרך כלל הם לא בדיוק חובבי תנ"ך. כעת מתברר שהמפולת הכלכלית בבורסות העולם גורמת לאנשים רבים להתחבר לבורא עולם, או לפחות לסיוע מאת שליחיו עלי אדמות.
על פי דיווח בוושינגטון פוסט, מספר האנשים בארצות הברית שנפגעו במשבר הכלכלי ומתדפקים כעת על דלתות הכנסייה רק הולך וגדל. "יותר אנשים מגיעים לכנסיה כי אין להם מקום אחר", אומר לי טנוריו מאחת הכנסיות הקתוליות במחוז פיירפקס, כנסייה שדיווחה על כ-15 שיחות נכנסות לבקשת עזרה רק בשבוע האחרון, בהשוואה לאחת או שתיים בשבוע בשנה החולפת.
"כל מי שעומד בראש קהילה דתית כלשהי חייב להתייחס לנושא, אחרת הוא מפספס. מה שמתרחש בתחום הכלכלה משפיע על כל אספקט בחיים האנושיים", אומר בישופ יוג'ין ריבס מכנסייה באזור וודנבריג'. הכנסייה שלו, אגב, דיווחה על ירידה של 12 אחוזים בתרומות ועלייה תלולה בבקשות לסיוע.
אז העזרה אכן מגיעה בדרכים מסתוריות, וכל בית תפילה או קהילה דתית מגלה יצירתיות להתמודדות עם המצב: בכנסייה בהילקרסט הייטקס, לדוגמה, נערכה סדנה ללימוד דרכים כיצד להימנע מחובות משכנתא. במקומות אחרים קוצצו תוכניות בנושאים פחות בוערים והורחבו פעילויות שנועדו לסייע לאנשים במשבר כמו ייעוץ לנישואין, כי "ברגע שהכלכלה הופכת לבלתי נסבלת, הדבר הבא שמתחיל להיסדק הוא מוסד הנישואין", אומר ריבס.
ולצד הפתרונות הפרקטיים, אנשי הדת והכמורה נאלצים גם לקחת על עצמם תפקיד רוחני של מנחמים ומייעצים. המטרה - לנסות להרגיע את האנשים, לשוחח עמם על החרדות הקשורות במצב, ובו בזמן לסייע להם לראות אותו בפרספקטיבה רוחנית נכונה. יש, כמובן, גם לא מעט מיסיונרים שמעודדים את המאמינים לשוב ולחפש נחמה בכתובים עצמם, אבל אלה תמיד קיימים - עם או בלי משבר.
האם המוסדות צריכים לחשוש מירידה בתרומות? ככל הנראה שלא. מחקרים מראים שלמשברים כלכליים אין השפעה גדולה על תרומות דתיות. ובכל זאת, למרות שקשה לבקש כספים מחברי הקהילה בזמנים כאלה, יש שטוענים שנתינה במצב כזה היא חיונית מתמיד: "להיות נדיבים ולסייע לאלה שנתברכו פחות זאת אחריות אישית של כל אחד", אומר הכומר הנרי ברינטון מהכנסייה הפרסבטריאנית בפיירפקס. בכל זאת, אתם יודעים, עזרה לזולת. סוג של מצווה וכו'.