אומרים שפסח הוא חג הקושיות, אבל למעשה גם כשמדובר בראש השנה – מתעוררות לא מעט שאלות על מנהגים, מצוות והלכות שקשורות לחג היהודי. אז רגע לפני שהשנה החדשה נכנסת, זו ההזדמנות להעמיק קצת ולברר מה עומד מאחורי מנהגי החג הראשון של השנה.


מהיכן המקור לתאריך שנקבע כראש השנה ביהדות?


על פי המסורת היהודית בכ"ה אלול (כחמישה ימים לפני החג) החלה בריאת העולם ואילו ב-א' תשרי נברא האדם ואיתו החטא הקדמון עליו נשפטים בני האדם בראש השנה וכן המחילה. כמו כן, בראש השנה הזמין האל את משה רבינו לעלות אל הר סיני בשני ולקבל את לוחות הברית השניים.


למה אוכלים ראש של דג בראש השנה?


אחד מהמנהגים הנפוצים של ראש השנה בקהילות ישראל השונות הוא אכילת הסימנים – מאכלים סימבוליים המסמלים סגולות שונות וייחולים לקראת השנה החדשה כמו רימון, תפוח בדבש ואפילו סלק. בין הסימנים ניתן למצוא גם ראש של דג (או של כבש לאמיצים שביננו) שמסמל את ההתחלה החדשה והראשוניות של החג בו אנו מייחלים להתחיל את השנה טוב, ולהיות לראש ולא לזנב.

מעדניית גולדשטיין (צילום: שירה רז,  יחסי ציבור )
אוכל מוכן לחג, מעדניית גולדשטיין|צילום: שירה רז, יחסי ציבור

>> והנה מגוון מתכונים לראש השנה


באילו ימים בשבוע יכול לחול ראש השנה?


למעשה בכל הימים שהם לא יום ראשון, יום רביעי ויום שישי (כלומר מוצאי שבת, שלישי בערב וחמישי בערב). איך זה קורה? משהו בלוח השנה העברי. דרך אגב – המקבילה לכך היא העובדה שפסח לא יכול לחול בשני, רביעי ושישי.

רוצים להתעדכן בזמני כניסת השבת הקרובה? לחצו כאן 


מדוע אנשים נמנעים מלאכול אגוזים בראש השנה?


אמנם אגוזים הם מאכל טעים ביותר, אבל בראש השנה נהגו בני ישראל שלא לאכול מהם. זאת מפני שבגימטריה המילה "אג(ו)ז" זהה לערך המילה "חטא" ואילו בראש השנה אנחנו רוצים להיות נקיים מחטאים ולהישפט על פי מעשינו הטובים בלבד. ביננו, גם לשומרי המשקל שביננו מדובר בחטא לא קטן...

מה המקור לתקיעת השופר בחג?


לתקיעת השופר בראש השנה יש כמה וכמה סיבות ביניהן זיכרון למעמד הר סיני בו נשמעו קולות שופר, שימוש בקרן האיל כזיכרון טוב לעקידת יצחק ועמידת אברהם אבינו בניסיון, קריאת אזהרה לבני האדם לשפר את מעשיהם (מכאן גם השם – שופר) ורמיזה על ביאת המשיח שעל פי המסורת יגיע לאחר תקיעת שופר חגיגית. דרך אגב, תקיעות השופר – תקיעה, שברים ותרועה מסמלות מצבים שונים של האדם המבקש מחילה וסליחה.

שופר (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
שופר|צילום: By Dafna A.meron, shutterstock


האם באמת ברימון יש 613 גרעינים?


כחלק מסימני החג, נהוג לאכול גם גרעיני רימון ולברך "יהי רצון שירבו זכויותינו כרימון". על פי המסורת הרימון נבחר מכיוון שהוא אחד משבעת המינים שנשתבחה בהם ארץ ישראל וכי יש בו תרי"ג גרעינים על פי מניין המצוות בתורה. אלא שבפועל המצב הוא לא בדיוק ככה. אמנם פרי הרימון מכיל כמות גדולה של גרעינים, אך כמות הגרעינים שברימון תלויה בגודלו וברמת הבשלתו. לא מאמינים? תספרו בעצמכם.

בין כל החגים, אל תשכחו לבדוק מתי נכנסת שבת בפתח תקווה >>


למה חוגגים את ראש השנה במשך יומיים?


בניגוד לשאר החגים במעגל השנה שנחגגים במשך יום אחד, ראש השנה נחגג במשך יומיים וזאת מפני שהוא יוצא על ראש חודש. על פי ההלכה היהודית קביעת החודשים (שמבוססת על שעת מולד הירח) נקבעת על פי עדויות בני אדם. מכיוון שראש השנה חל בראש חודש אי אפשר היה לדעת אם הוא אכן היום הנכון ולכן נקבע לחגוג אותו יומיים, ליתר ביטחון. תקנה זו התקבעה ומתקיימת עד היום.