עם כל הכבוד לרבי שמעון בר יוחאי וליום המיוחד שכולם מקדישים כדי להשתטח על הקבר שלו, הוא לא בדיוק הצדיק היחידי בסדום. לעשרות קברים של צדיקים אחרים הפזורים ברחבי ארץ יש כוח משיכה עצום. הקהל המגוון שמגיע אליהם, לאורך כל ימות השנה אגב, מבקש לשפוך את הלב, להתייחד, לבכות ולהתפרק. יש כאלה שמייחסים להם עוצמה מאגית, יש המסתפקים בשאיבת עידוד ובתקווה שהביקור במקום מעניק, ויש גם כאלה שמכוונים קצת גבוה יותר ועושים את הדרך לצורך פתרון של עניין ספציפי בוער או קבלת עצה מיוחדת וממוקדת. איפה עושים את זה? מה שואלים? והכי חשוב - מתי? הנה כל הפרטים שאתם צריכים לדעת לפני שאתם אורזים צידה לדרך.
הכי פוליטי: קבר הבאבא סאלי
איפה זה: נתיבות
מי הצדיק: ישראל אבוחצירא, רב מקובל שנפטר בשנת 84' והתפרסם בציבור כעושה ניסים. בחייו היה נערץ בעיקר בקרב יוצאי מרוקו והציבור החרדי, והמונים נהרו אל חצרו כדי לקבל ברכה או בקבוק "מים קדושים". מפלגת "אגודת ישראל" נהנתה מאוד מתמיכתו.
סגולה מיוחדת: העולים לרגל מבקשים ממנו הכל: מזוגיות, דרך בריאות ועד לפרנסה טובה.
מתי להגיע: ד' בשבט - יום ההילולה, בה משתתפים כ-50,000 איש, בהם פוליטיקאים, סלבריטאים, אנשי עסקים וכל מי שזקוק ליחסי ציבור. במקום שוקקת תעשייה ענפה ומעוררת פולמוס של קמעות, שמנים ושאר מוצרים "קדושים".
הכי פורה: קבר רחל
איפה זה: בית לחם. הקבר נמצא מעבר למחסום צה"ל ומומלץ להגיע אליו בליווי אבטחה או ברכב ממוגן.
מי הצדיקה: רחל אמנו, היחידה מבין האמהות שלא נקברה במערת המכפלה. רחל הייתה עקרה לאורך שנים ומתה בלידת בנה השני, בנימין. היא נקברה על אם הדרך כדי שתתפלל על עם ישראל השב מהגלות.
סגולה מיוחדת: בעיקר לפוריות, אך גם לזיווג ובריאות. בדומה לסגולות המיוחסות לקבר שמואל הנביא בירושלים (בנה של חנה העקרה), וקבר האמהות בטבריה (יוכבד ומרים - המיילדות, ציפורה, אלישבע, זילפה ובלהה). בקבר רחל אפשר לקנות או להכין לבד צמיד אדום "תקני" לענידה על פרק היד. לפי המנהג, החוט מקבל אנרגיה של הגנה רק אם הקיפו איתו את הקבר כאשר קצה החוט קשור לפרק היד. יש שמקפידים לבצע 7 הקפות ויש המסתפקים באחת.
מתי להגיע: בעיקר בי"א בחשוון (יום פטירת רחל) אבל גם בי"ז בתמוז עד ט' באב (ימי "בין המיצרים" בהם, לפי המסורת, רחל מתפללת על בניה).
הכי משתלם: קבר רבי יהודה בר אלעאי
איפה זה: צפת
מי הצדיק: רבי יהודה בר אלעאי, המוכר במשנה ב"רבי יהודה". נודע בחוכמתו, ביופיו ובחסידותו וכן באור המיוחד שקרן ממנו. לפי הגמרא היה כל כך עני עד שנאלץ להתחלק עם אשתו במעיל אחד.
סגולה מיוחדת: לפרנסה ועושר. בדומה לקבר אברהם אבן-עזרא בטבריה, וקבר רבי אלעזר בן עזריה בעלמה. בסמוך לקבר רבי יהודה בר אלעאי גדל עץ זית אשר לפי האגדה, כל מי שהיה לוקח חתיכה קטנה ממנו ושם בכיסו זכה לממון רב. משך שנים היו יהודים קוטפים עוד ועוד מהעץ עד שכמעט נעלם לגמרי. רק ברגע האחרון ניצלו שרידיו האחרונים ונשתלו מחדש במקום.
מתי להגיע: י"ד באייר (יום ההילולה), ערבי שבת וערבי ראש חודש.
הכי נגד עין הרע: קבר רבי מאיר "בעל הנס"
איפה זה: טבריה.
מי הצדיק: רבי מאיר "בעלי הנס", מגדולי התנאים (חכמי המשנה) ותלמידו של רבי עקיבא ומנהיג בתקופה שלאחר מרד בר-כוכבא. הוא נקרא "בעל הנס" מכיוון שלפי המסורת נעשו לו ניסים רבים.
סגולה מיוחדת: לשמירה והצלה מסכנות, לבריאות ולמציאת אבידות. לפי האגדה אמר רבי מאיר שכל מי שייתן צדקה ויבקש: "אלהא דמאיר ענני" (אלוהיו של מאיר, ענני), מובטח לו שינצל מן הרע.
מתי להגיע: י"ד באייר הוא יום ההילולה, אבל גם בשאר הימים הקבר שוקק חיים. המבקרים במקום מדליקים נרות נשמה, מתפללים ומשאירים פתקים עם בקשות מהרב.
הכי לבריאות: קבר הרמב"ם
איפה זה: טבריה.
מי הצדיק: רבי משה בן מימון, מגדולי הפוסקים בכל הדורות ומחשובי הפילוסופים בימי הביניים - איש אשכולות, מדען, רופא, חוקר ומנהיג, מחבר "משנה תורה", "מורה נבוכים", "ספר המאור" וספרי רפואה רבים
סגולה מיוחדת: לרפואה, בריאות, חכמה והצלחה בלימוד.
מתי להגיע: כ' בטבת (יום פטירתו), י"ד בניסן (יום הולדתו). גם ביתר ימות השנה הקבר עמוס מבקרים.
הכי מיסטי: קבר האר"י הקדוש
איפה זה: צפת.
מי הצדיק: רבי יצחק לוריא אשכנזי, גדול מקובלי צפת במאה ה-16 ובעל השפעה גדולה על המיסטיקה היהודית. נאמר עליו שהיה כה רוחני עד שהתנתק לגמרי מהחיים הגשמיים. הוא כתב פירושים לספר הזוהר וחולל מהפכה בתחום הקבלה.
סגולה מיוחדת: כל מה שקשור בנשמה וברוח, גאולה וחיזוק הנפש. המבקרים בקבר מעידים על תחושה מיסטית מיוחדת.
מתי להגיע: ה' באב (יום ההילולה). הקבר תמיד מוקף אנשים שמקפידים לגעת בו ולנשקו.
הכי לציונים טובים: קבר רבי עקיבא
איפה זה: טבריה.
מי הצדיק: רבי עקיבא, מגדולי התנאים וחכמי ישראל בכל הדורות, היה רועה צאן עני ורק בגיל 40 למד לראשונה קרוא וכתוב. תוך שנים מעטות הפך למופלג בתורה ובחכמה וכל חייו לא הפסיק ללמוד. הוא זה שתבע את האמרה: "ואהבת לרעך כמוך - זה כלל גדול בתורה".
סגולה מיוחדת: חכמה, הצלחה בלימודים. בדומה לקבר שמעון ואבטליון בגוש חלב.
מתי להגיע: ערב יום כיפור (יום פטירתו).
הכי רומנטי: קבר יהונתן בן עוזיאל
מי הצדיק: יהונתן בן עוזיאל, גדול תלמידיו של הלל הזקן. נאמר עליו שהיה כה צדיק עד שבשעה שישב ועסק בתורה, כל בעל כנף שעף מעליו נשרף מיד. לא ידוע אם היה רווק או נשוי, אך בכל מקרה נותר חשוך ילדים.
סגולה מיוחדת: לזיווג ופוריות. אלו שנואשו מלמצוא אהבה או לזכות בפרי בטן מגיעים אל הקבר בעמוקה כדי לשפוך את הלב בתפילה, לשמוע סיפורי נפלאות וגם להתענג על הנוף היפהפה.
מתי להגיע: בכ"ו בסיוון (יום פטירתו), בכל שני וחמישי (עת מתקיים במקום תיקון) ובראשי חודשים. בשנים האחרונות מתקיימת ביום פטירתו גם הילולה המונית.
הכי פולחני: קבר רבי שמעון בר יוחאי
איפה זה: מירון.
מי הצדיק: רשב"י היה מהבולטים שבתלמידי רבי עקיבא ומגדולי המתנגדים לשלטון הרומאי בישראל. בעקבות הלשנה, נאלצו בר יוחאי ובנו לברוח מפני האויב והסתתרו במערה בפקיעין במשך 13 שנה. לפי המסורת, בר יוחאי הוא שכתב את ספר הזוהר - החיבור המרכזי של הקבלה.
סגולה מיוחדת: לכל דבר ועניין. תפילה על הקבר נחשבת לבעלת כוח מאגי מחולל ניסים. במקום מתקיימים טקסי "חלאקה": התספורת הראשונה של שער הילדים בהגיעם לגיל שלוש.
מתי להגיע: ובכן, בל"ג בעומר, יום ההילולה המפורסמת והמתוקשרת ביותר. מדי שנה משתתפים בה כרבע מיליון איש שמתפללים, מדליקים נרות ומספרים בהתרגשות על ניסים שקרו להם בזכות הצדיק. בימים רגילים המקום פחות צפוף, אבל עדיין התנועה ערה. אינטימי זה לא, אבל בהחלט חוויה.