כמקום שבו מכינים את האוכל ולעתים גם אוכלים, רוב החמץ בבית נמצא במטבח ולכן חלק ניכר מעבודת הגעלת כלים לפסח מתרכז בו. "המטבח הוא מלך הניקיונות של הבית בפסח כי הוא בא במגע עם חמץ – בשולחן האוכל, בחיבורי הריפוד במושבי הכיסאות, בכלים ובארונות", אומר הרב מוני אנדר, מנהל אגף דוברות חב"ד שבצעירי אגודת חב"ד, ומוסיף שאין צורך להשתגע: "פסח הוא לא חג שאמור להטריף אנשים. האווירה היא של שמחה, הילדים יכולים ליהנות מהבית, ואם יוצרים אווירת טירוף, יצא שכרנו בהפסדנו כי הילדים לא ישתפו פעולה ויעשו דווקא.

"ניקיון פסח צריך להיעשות בצורה שפויה ומשפחתית, ובואו לא נשכח שאבק הוא לא חמץ. מי שמנקה כל השנה את החלונות והמסילות, לא צריך לנקות במיוחד בפסח, אלא אם הוא נוהג לשתות את הקפה ולאכול את הקרואסון מעליהם. מספיק להעביר מגבון על תפס החלון. לפי ההלכה לא חייבים לנקות את כל הבית, אבל לא צריך להיתקל בחמץ, לכן מכסים או מוכרים לגוי לשבעת ימי החג אפילו דרך טקס מכירת חמץ וירטואלי באינטרנט, ואז הוא נחשב שלא ברשותך. אם אין רצון או כוח לנקות, אפשר להכניס לארון דברים ומשחקים שלא נשתמש בהם בפסח, ואין טעם לקרצף אותם. במקום להגיד במה לא להשתמש, מחליטים במה כן משתמשים בפסח, למשל משחק חדש לילדים, ואת היתר מוכרים".

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

איך עושים הכשרת כלים לפסח?

הרב אנדר ממליץ לייחד לחג כלים משלו – סירים, מחבת, צלחות, סכו"ם, כוסות, קומקום, מיחם, פלטת שבת ועוד. "כלים ייעודים חוסכים ניקיון, הכשרה וכאב ראש, משרים אווירה חגיגית, וכשנגמר החג אותם מחזירים לארון או לבוידעם. בדור השפע של היום כלים אינם מאוד יקרים ואפשר לרכוש הכל. זו קנייה חד פעמית לשנים", הוא אומר. 

"כדי להכשיר כלים לפסח, הפעולה הראשונה שצריך לעשות היא לדאוג שלא תהיה ממשות של חמץ בעין", אומר הרב יוסי אייזנבך, מנהל אגף הכשרות בצעיר אגודת חב"ד, ומוסיף: "בשלב השני יש להוציא מהכלי את כל מה שנבלע בו – לכן מחממים את הכלי עם מים ל-100 מעלות עד בעבוע".

איך לבצע הכשרת כלים מפלסטיק לפסח?

"כלי פלסטיק אי אפשר להגעיל במים רותחים משום שהם עלולים להתקלקל בתהליך ההכשרה וההלכה לא מאפשרת לבצע הכשרה שבסיומה הכלי יאבד משלמותו", מסביר הרב אנדר.

מהן הלכות הגעלת כלים לפסח?

"כלים שרוצים להכשיר, צריך להפסיק את השימוש בהם 24 שעות קודם לתהליך ההכשרה, כיון שזהו פרק הזמן להתפוגגות הטעמים שבלועים בהם", הוא מוסיף. אחרי שמנקים אותם היטב ומוודאים שהם נקיים מכתמי שומן וכתמים אחרים, לוקחים אותם להגעלת כלים מסודרת, למשל כזו הנערכת על ידי המועצה הדתית.

איך להכשיר לפסח את השיש והברז?

"את השיש והברז מנקים עם מים חמים ולאחר מכן עם מים קרים, ופעולה זו מכשירה אותם", מסביר הרב אייזנבך ומוסיף: "מי שרוצה להחמיר, מכסה את השיש והכיריים בנייר כסף. כיור חרסינה לא ניתן להכשיר ולכן מלבישים מעליו כיור מפלסטיק או שלא משתמשים בו כלים של פסח".

ניקיון, חומרי ניקוי (צילום: shutterstock, RomanR)
צילום: shutterstock, RomanR

איך להכשיר לפסח תנור וכלי חשמל אחרים?

תנור אי אפשר לנקות עם מים ולכן מנקים אותו היטב שלא תהיה בו ממשות בעין, ואחרי שימוש במסיר שומנים ממתינים 24 שעות, מפעילים על מקסימום חום וכך הוא מוכשר.

מיקרוגל אי אפשר להכשיר לפסח, ולכן עדיף לא להשתמש בו כלל, ואת הטוסטר יש לאפסן.

כדי לנקות את המקרר יש לנתק אותו מהחשמל למשך הלילה עדיף לנקות כשהוא לא מחובר לחשמל, ולצורך כך יש להעמיד אותו לילה שלם ללא חשמל ולנקות למחרת. "מה שחמץ לא משאירים במקרר ובמקפיא, ואפשר למכור", אומר הרב אנדר. "מכיוון שבמקפיא מצטברים פירורים, למשל של שניצלים קפואים, חשוב להשתמש בחומר ניקוי בבקבוק עם פקק התזה ולשאוב את הפירורים. את חריצי הגומיות מנקים בעזרת קיסם עטוף בצמר גפן, ואת המדפים מפרקים ושוטפים באמבטיה, וכך קל יותר גם לנקות את המסילות".  

אישה מנקה (צילום: kitzcorner, Shutterstock)
צילום: kitzcorner, Shutterstock

איך להכשיר לפסח מתקן מים?

"אם המתקן משמש רק למים - אין בעיה. אבל אם, למשל, משתמשים בו כדי למלא כוס עם אבקת מרק - מדובר בחמץ ולכן עדיף לא להשתמש במשך החג", אומר הרב אנדר. 

איך להכשיר לפסח את שולחן האוכל?

אפשר לנקות את השולחן עם חומר ניקוי ייעודי. "אין צורך לשפוך על השולחן מים רותחים ולהרוס אותו. אם יש עליו כתם, אפשר לנקות אותו נקודתית. במהלך ימי פסח אפשר להשתמש במפה שכובסה היטב או במפה ייחודית לחג", הוא מסביר. אם יש בבית כיסא לתינוק, חשוב לנקות אותו ביסודיות כי מתחבאים בו פירורי אוכל. 

איך להכשיר לפסח את ארונות המטבח? 

את הארונות יש לנקות היטב בספריי לניקוי כללי. הרב אנדר ממליץ לסמן את הארונות שבהם אוחסנו כלי חמץ שלא משתמשים בהם בפסח, למשל בחוט או מדבקה. 

איך להכשיר לפסח את האוטו ?

"ברכב שבו אוכלים יש הרבה פירורים ולכן כדאי לקחת אותו לשטיפה עם ניקוי יסודי, כולל חריצים, תפס החגורה וההגה כמובן. אגב, אקונומיקה נחשבת חומר שמבטל את מהות החמץ, ואפשר לרסס אקונומיקה על החגורה באוטו", ממליץ הרב אנדר. גם באוטו חשוב לזכור לנקות את הכיסאות והבוסטרים של הילדים.  

האם צריך להכשיר לפסח את הסמארטפון? 

כן, אבל זו לא משימה מורכבת. "הסמארטפון נמצא הרבה על שולחן האוכל או בזמן בישול, ולכן מעבירים מגבון או מתפנקים במגן לפסח", אומר הרב אנדר. אם אוכלים ליד המחשב, צריך לנקות היטב גם את המקלדת (או לקנות חדשה). 

בחדרי השינה יש לבדוק היטב שאין אריזות מזון ולהחליף מצעים. 

למי שזקוק לעזרה, ברחבי הארץ פרוסים 700 בתי חב"ד המסייעים בהליך הכשרת הכלים לפסח, במכירת החמץ, וברכישה לליל הסדר של מצה שמורה הנעשית בעבודת יד - וממנה נהוג לאכול בלילה החגיגי

אישה מנקה טלפון נייד (צילום: progressman, Shutterstock)
צילום: progressman, Shutterstock

טיפים לסידור הבית לפסח

רונית גור, המכונה "ד"ר סדר", נותנת טיפים להיערכות לחג ולשמירה על הסדר לאורך זמן. 

קבעו סדר עדיפויות: הכינו רשימה מה הכי חשוב לכם לקראת הפסח. החלפת תכולת הארונות מבגדי חורף לקיץ, למשל, אפשר לדחות לאחרי החג. 

התחילו בקטן: חלקו את רשימת המשימות למטלות קטנות וכל יום טפלו במטלה אחת קטנה. ככה תגיעו לחג גם מסודרים וגם רעננים. 

היפטרו מהחמץ ביעילות: עברו על תכולת המזווה, המקרר ובעיקר המקפיא, ורכזו מוצרי חמץ שכדאי לאכול ולחסל בשבועות הקרובים. הורידו את החמץ מרשימת הקניות. אל תקנו דברי מאכל לא נחוצים או כאלה שלא ייאכלו עד פסח. אל תתפתו למבצעים בסופרמרטים על מוצרים כמו ופלים, פסטה, קמחים, דגני בוקר, דברי מאפה וחטיפים. זכרו שגם הם רוצים לחסל את מלאי החמץ. 

כדאי להשתמש בחמץ שבמקפיא ובמזווה להכנת מאכלים, לחלק לכלים חד-פעמיים ולהקפיא (חשוב לרשום על כל כלי את תכולתו - הרגל טוב לכל השנה). כמה מנות או ארוחות קפואות כאלה יסייעו בתקופה האחרונה שלפני החג. השאירו תאים שכבר רוקנו ונוקו מהמקפיא ומהמקרר נקיים מחמץ.  

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by רונית גור (@doctorseder)

סדרו את המקפיא: במרבית המקררים היום תא ההקפאה נמצא למטה וכולל מגירות. כדאי לסדר את התכולה כשהיא עומדת כמו ספרים, כדי שלא תגלו חבילות נשכחות שפג תוקפם. מומלץ להקצות במקפיא שטח לתבלינים בעיקר. 

רעננו את המגבות: זה הזמן לזרוק את כל המגבות הישנות והקרועות ולהתפנק במגבות חדשות. את המגבות אפשר או לגלגל או לקפל ולהניח כשהן עומדות (ולא שוכבות) בארון. כך תנצלו את השטח טוב יותר.  

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by רונית גור (@doctorseder)

מיון תיקים: זו הזדמנות מעולה לאסוף את כל התיקים, לרוקן אותם, לנער את כל החמץ ולמיין את התכולה.