במשך הזמן, בחלוף השנים, מתרחשים בגוף שינויים רבים ואנשים בגיל השלישי סובלים ממגוון תופעות החל מהאטה בחילוף החומרים, חוסר סבילות למיני מזונות שונים, מחסור של ויטמינים ומינרלים חיוניים, ירידה בחוש הריח והטעם, קשיי לעיסה, בעיות ספיגת מזון, בעיות עיכול, חוסר שיווי משקל ועד לתחלואים של ממש.

גוטה הרמן, הדיאטנית הקלינית של אחוזת ראשונים מסבירה כי יש צורך בהתאמה של תפריטים שונים לבני הגיל השלישי, כך שמצד אחד יספקו להם את כל מה שהגוף שלהם זקוק לפי מצבם האישי, ישמרו על איזון המצב הגופני שלהם, ימנעו תחלואים וגם ישפרו את התפקוד הקוגניטיבי שלהם. המטרות הללו מושגות באמצעות בניית תזונה מותאמת, עליה אחראית הדיאטנית גוטה הרמן, תזונה המכילה כל אבות המזון ויטמינים ומינרלים, וכן המלצות על תוספי תזונה חיוניים.

גוטה הרמן, הדיאטנית הקלינית של אחוזת ראשונים (צילום: אפרים הרמן)
גוטה הרמן, הדיאטנית הקלינית של אחוזת ראשונים|צילום: אפרים הרמן

מדי יום בוחר כל דייר באחוזת ראשונים את המנות המועדפות עליו מתוך התפריט שבועי עשיר ומגוון, אותם גם מקבלים שוהי המחלקה הסיעודית (מחלקה הנפרדת מהדיור המוגן). עבור חלקם נבנה תפריט מותאם אישית למצבם המיוחד. הרמן אומרת כי היא מקפידה על בניית תפריטים הכוללים רכיבים ואבות מזון חיוניים לבני גיל השלישי, אשר חלקם לרוב סובל מחוסרים מסוימים.
לדבריה, "התפריטים בנויים לרוב על דיאטה ים תיכונית ומזון לא מעובד, תזונה המכילה חלבון כלשהו מהחי למשל דג ים, הודו, עוף, בקר רזה. פחמימות מורכבות כגון מגוון דייסות, לחם חי, כוסמת, בורגול ופסטה. מגוון קטניות שמכילים גם חלבון וגם פחמימות מורכבות. מגוון ירקות בקשת הצבעים לסלטים טריים / ירקות בגריל ופרי לקינוח. כל זאת בדגש על הרבה צבע על הצלחת - כי מבוגרים 'אוכלים קודם כל בעיניים'".

למידע נוסף על תכנית אורח חיים בריא באחוזת ראשונים

רשימת הרכיבים החיוניים בתזונה לגיל השלישי

  • חלבון - הכנסת חלבון לתפריט חשובה מאוד שכן הוא שומר על מסת השרירים, התנועה, תורם לשיווי המשקל ומונע נפילות.
  • ויטמין C - אחד היתרונות הידועים של ויטמין C בהיותו נוגד חמצון הוא בהפחתת סיכון למחלות כלי דם ואף סרטן. הוא מגן על הריאות ותומך בחילוף החומרים וגם בספיגת ברזל.
    מיץ תפוזים (צילום: Carol Mellema, Shutterstock)
    צילום: Carol Mellema, Shutterstock
  • ויטמין D - תפקידו של ויטמין D הוא לשפר את ספיגת הסידן ולשמור על שלמות העצם. כ-7 אחוז מהאנשים בגיל המעבר ובעיקר נשים יסבלו מבריחת סידן או במילים אחרות - מאוסטופורוזיס. אפשר לקבל אותו מחשיפה לשמש או ליטול טיפות במינון אותו יקבע רופא.
  • ויטמין E - הוא נחשב כמונע הזדקנות ומשום כך קרוי גם "ויטמין הנעורים". הוא מסייע לתפקוד הלב ובשילוב של נוגדי חמצן נוספים, עשוי לסייע גם בטיפול נגד סרטן. הוא נמצא במזונות כמו אגוזים, דגנים ושמנים צמחיים וניתן לקחתו גם באופן מלאכותי באישור רופא. ממחקר שנעשה לאחרונה עלה כי הוא עשוי לאזן את רמות הסוכר ולחץ הדם וכן למנוע דמנציה.
  • B12 - הוא אחד מהוויטמינים הכי פופולריים וידועים ומייחסים לו ניסים ונפלאות בכל מה שקשור לפעילות המוח, לזיכרון ושיפור התפקוד הקוגניטיבי. כ-20 אחוז מבני הגיל השלישי יסבלו מחסר בוויטמין הזה, אשר עלול לפגוע בתאי העצב, לגרום לאי שקט, דיכאון, בעיות מוטוריות ועוד. ניתן לצרוך אותו באופן טבעי בדגים, ביצים, בשר וניתן ליטול אותו גם כדור מתחת ללשון, באישור רופא.
  • סידן - הרבה מאוד מבני הגיל השלישי סובלים מאוסטופורוזיס, התדלדלות צפיפות העצם. הם חייבים לצרוך מזונות עתירי סידן וכן לבצע פעולות ספורט התורמות לחיזוק העצמות. המזונות המומלצים המכילים סידן הם סרדינים, מוצרי חלב, דגני בוקר המועשרים בסידן, טחינה מלאה. במקרה הצורך ניתן ליטול תוסף סידן בהמלצת רופא.
    מזונות עם סידן  (צילום: Por Evan Lorne, shutterstock)
    צילום: Por Evan Lorne, shutterstock
  • סיבים תזונתיים- סיבים תזונתיים מגבירים את תנועתיות המעיים, משפרים יציאות ותורמים לתפקוד התקין של מערכת העיכול, אשר אינה מתפקדת כראוי בקרב רבים מבני הגיל השלישי. ניתן לצרוך אותם מפירות וירקות (בקליפתם), לחם מקמח מלא, קטניות ושיבולת שועל. חשוב ללוות סיבים תזונתיים בשתייה מספקת.
  • מים והרבה - אחת התופעות של בני הגיל השלישי היא, שהם לא חשים צמא. לכן יש לעודד אותם לשתות והרבה ובעיקר מים ולפחות 8 כוסות ביום.

 

רק בריאות!