לילה אחד של מחסור משמעותי בשינה, מספיק כדי להפוך אותנו בבוקר למחרת לסוג של זומבים שרק מחכים לרגע שיוכלו להיכנס שוב למיטה ולהיטען מחדש. כן, ההשפעה המידית והמכרעת של השינה על התפקוד שלנו ברורה, אבל יש לה עוד משמעויות רבות לטווח הארוך בכל היבט שקשור לבריאות שלנו.
מהי שינה ואיך היא עוזרת לנו להישאר בריאים?
שינה היא מצב תודעה שונה בו יש לנו אינטראקציות מוגבלות עם הסביבה שלנו. למרות מצבנו הפיזי השקט והפאסיבי, המוח ממשיך להיות פעיל מאוד במהלך השינה ומבצע פונקציות חשובות רבות. בניגוד לדעה המקובלת, שינה היא הרבה יותר ממנוחה ודרך לצבירת אנרגיה. למעשה היא חיונית לכל תהליך בגוף, במוח בנפש.
שינה וההשפעה שלה על המוח והמשקל
בעיות שינה יכולות להשפיע על עיבוד הזיכרון שלנו והיווצרותו וכן על הביצועים שלנו בעבודה ובלימודים – כולל מיקוד, תגובות רגשיות, לקיחת סיכונים ויכולת שיפוט. השפעת השינה על הורמוני הלחץ בגופנו יכולה אף להוביל לפגיעה ביכולת הקוגניטיבית שלנו.
עבור ילדים צעירים ומתבגרים שעדיין מתפתחים השינה חשובה במיוחד. חוסר שינה או שינה באיכות ירודה בגיל הזה עלולים לגרום לפגיעה ביכולת ללמוד ולשמור מידע וכן לנטייה לדפוסי אכילה שליליים ולעלייה במשקל.
מספר מחקרים לאורך השנים קשרו בין השמנת יתר ודפוסי שינה לקויים גם אצל מבוגרים. הסיבה לכך היא שחוסר שינה קשור לרמות גבוהות יותר של גרלין (הורמון הרעב), שימור מלחים וסמנים דלקתיים.
ניסוי קליני משנת 2022 אף מצא שמבוגרים הסובלים מעודף משקל שהגדילו את משך השינה שלהם צרכו פחות קלוריות בהשוואה לקבוצת הביקורת. כלומר, סוג של דיאטה בלי ספורט ובלי משמעת עצמית.
שינה קצרה קשורה גם לסיכון גבוה יותר לפתח סוכרת מסוג 2 ועמידות לאינסולין. מעבר למשקל, לשינה יש השפעה גם על הביצועים הספורטיביים שלנו והמוטיבציה שלנו להתאמן ולשמור על אורח חיים בריא.
הקשר בין שינה לבריאות הפיזית שלנו
גורם הסיכון הראשוני למחלות לב הוא לחץ דם גבוה. שינה מספקת מדי לילה מאפשרת ללחץ הדם של הגוף לווסת את עצמו. ממחקרים שונים אף עלה כי שינה של פחות מ-7 שעות ביום הביאה לעלייה של 13 אחוזים בסיכון למוות ממחלות לב.
בנוסף, קיים קשר בין שינה מספקת לבין הפחתת הדלקתיות בגוף – זו שמאפשרת למחלות שונות לשגשג ולהתפתח. על פי מחקר מסוים שינה לא עקבית בזמנים משתנים עלולה להפריע לתהליך ויסות הדלקת בגוף בזמן שאנו ישנים.
שינה איכותית ומספקת היא קריטית גם למערכת החיסון שלנו. שינה עוזרת לגוף לתקן את עצמו, להתחדש ולהתאושש. במקרים מסוימים היא משפרת את תגובת הנוגדנים בגופנו ויעילותם של חיסונים.
רוצים להבין עד כמה זה מוחשי? על פי מחקר, שינה של פחות מ-5 שעות בלילה מגדילה את הסיכון לפתח הצטננות פי 4.5 בהשוואה למי שישנים יותר מ-7 שעות.
כמה חשובה השינה לבריאות הנפשית שלנו?
שינה ובריאות נפשית הולכים יד ביד. לילה אחד של חוסר שינה יכול להשפיע באופן דרמטי על מצב הרוח שלנו למחרת. מעבר לכך, חשיפה כרונית לאיכות שינה ירודה קשורה לדיכאון וחרדה, וההשפעה היא דו-כיוונית. כלומר, תחושות של חרדה ודיכאון משפיעות לעיתים קרובות על השינה שלנו, מה שפוגע לאחר מכן על היכולת שלנו להתמודד איתן. והפינג פונג הזה ממשיך עוד ועוד.
לשינה יש קשרים גם לאינטליגנציה הרגשית והחברתית שלנו. מי שלא ישן מספיק עשוי להיתקל בבעיות בזיהוי רגשות והבעות של אנשים אחרים.
מה עשוי לעזור לנו לישון טוב יותר?
ישנם גורמים רבים שעשויים לסייע לנו לישון היטב ומספיק. כדי לגלות מהם חשוב להבין מה מפריע לנו לישון והאם מדובר על מצבי לחץ יומיומיים, תזונה לקויה, סביבת חדר שינה משובשת או מצב רפואי קיים.
גם למקום עליו אנחנו ישנים – המיטה והמזרן - יש השפעה משמעותית על איכות השינה שלנו ואפילו על כמה מהר אנחנו נרדמים.
מיטה עם מזרן איכותי צריכה לספק לנו את האיזון המושלם בין נוחות ותמיכה אנטומית - לשמור על היישור הטבעי של עמוד השדרה שלנו ועל תנוחת הגוף במקום.
לסיכום, אין ספק ששינה היא אחד מעמודי התווך של הבריאות שלנו ומחסור ממנה קשור להשפעות בריאותיות שליליות רבות. בזמן שכולנו מודעים לתזונה מאוזנת, פעילות גופנית, ואורח חיים בריא, כדאי לתת את תשומת הלב הראויה לפעולה שאנחנו עוסקים בה שליש מהחיים ובשכיבה. שיהיה לכם לילה בריא.