מלחמת חרבות ברזל נכנסת לחודשה הרביעי, ובזמן שאלפי לוחמים עדיין בחזית ואלפי אזרחים מנסים להשתקם – ניצולי הטבח הנורא בעוטף ובמסיבה ברעים מתחילים לאסוף את השברים. על מנת להשתקם בצורה מיטבית – הן נפשית והן פיזית – נדרשת מערכת סיוע משמעותית, כלכלית, פיזית ורגשית, שתעזור לניצולים לחזור למסלול חייהם בצורה מיטבית ומועילה. עם זאת, לדברי שמוליק בן יעקב, יו"ר האגודה לזכויות החולה, רבים מניצולי הטבח לא יודעים כלל כי יש דברים שמגיעים להם מהמדינה – והרבה.
"אנשים לא תמיד יודעים מה מגיע להם, וכל אחד פונה למוסד שנראה לו: אחד פונה לקופת החולים, אחד לביטוח הלאומי, אחרים פונים למתנדבים ולספקים פרטיים – אבל הם לא מצליחים למצות את הזכויות שלהם", אומר בן יעקב. "המון אנשים לא יודעים מה לעשות ולמי לפנות, ויש לאנשים קושי לדעת מה הם צריכים לעשות כדי למצות את הזכויות שלהם, אבל המדינה מציעה רשימת סיוע בלתי נגמרת – וחשוב שאנשים ישתמשו בה. יש מגוון שירותים, בכל תחומי החיים, אבל אם לא ידעת ולא הגשת – לא קיבלת".
מקום אחד עם כל המידע
באתר "כל זכות" מפורטת רשימת הסיוע לנפגעי פעולות האיבה, והיא נוגעת בכל תחומי החיים: החל בסיוע רפואי, דרך טיפול נפשי, וכלה במענקים עבור שכר דירה, לימודים, נסיעות ותמיכה בבני המשפחה של הנפגעים. "מגוון השירותים בלתי נגמר", מבהיר בן יעקב. "יש שירותים רפואיים, נפשיים, תרופות, טיפולי שיניים, קנאביס, נסיעות, הכל. הדגש שלנו באגודה הוא טיפולים רפואיים, ואנחנו עוזרים לארגן את כל החומרים הנדרשים לפנייה, ולעשות אותה. אנשים מתקשים לממש את הזכויות שלהם במערכת הבריאות, ולכן אנחנו חושבים שצריך שירות שעוזר לאדם הפרטי בכל התחומים האלה. כל אחד צריך סיוע אחר: אנחנו ניתן את כל המידע, נעזור בפנייה – ואם צריך ייצוג משפטי, נעשה גם את זה".
מהו סוג הפגיעה שלכם? כך תדעו
על פי עו"ד ליאור טומשין, נפגעי פעולות האיבה נחלקים לכמה קטגוריות: אנשי כוחות הביטחון, אזרחים, מתנדבים ובני משפחה של נפגעים. משם נכנסים לסוג הפגיעה, שנחלק לפגיעה פיזית, נפשית או פיזית שהיא תולדה של מצב נפשי – ולאחר מכן נכנסים לאופן הפיצוי, שיוכל לבוא לידי ביטוי בתמלוגים, ומענקים של עשרות ומאות אלפי שקלים.
כיצד עליכם לפעול על מנת לקבל מענק
"נפגע האיבה יגיש תביעה לביטוח הלאומי", מסביר טומשין. "הוא יעמוד לפני ועדה של ביטוח לאומי, והיא תקבע את דרגת הנכות שלו. אם היא עד 9% הוא לא יקבל כלום. 10% – זה מענק חד-פעמי של 57 אלף שקל. 19% – זה 215 אלף שקל, וכל אחוז מעלה את הסכום. 20% ומעלה – זו קצבה חודשית לכל החיים, וכל אחוז הוא 50 שקל. 20% ומעלה נמצאים בקטגוריה של נכי צה"ל, והם זכאים ללימודים על חשבון הביטוח הלאומי, רכב, עוד משכורת בזמן לימודים באקדמיה – ורשימה ארוכה של זכויות והטבות".
מה חשוב לדעת על הוועדה הרפואית
לדברי עו"ד טומשין, גם עד הוועדה עצמה זכאים הנפגעים לתמיכה מהמדינה. "אם מישהו נפגע באוקטובר והוועדה שלו תהיה רק בעוד חצי שנה, אבל בתקופה הזו הוא לא כשיר לעבוד בגלל מצבו הפיזי או הנפשי, הוא יוכל לקבל תגמול חודשי שמגיע בסך של כ-7,000 שקל לחודש עבור רווקים, ו-9,000 אם יש לו ילדים", הוא מסביר. "אם מישהו עבד עד אותו אירוע איבה והמשכורת שלו הייתה גבוהה יותר, הוא יקבל קצבה של כ-80% מהמשכרות שהוא הרוויח ערב האירוע. אם הרווחתי 20 אלף, אקבל 16 אלף בחודשים האלה עד הוועדה שתקבע את אחוזי הנכות שלי".
"המסר שלי הוא תמיד לבדוק מה מגיע, ואם עולה קושי – אפשר להתייעץ עם גורמים שזו המומחיות שלהם", אומר בן יעקב. "אנשים לא מספיק פונים מאז 7 באוקטובר, אבל למדינת ישראל יש סל שירותים מעולה לנפגעי פעולות האיבה – והכל בזכות. להכיר את הזכויות שלנו זו בסך הכל בריאות טובה יותר, ובמיוחד בימים אלה – זה הדבר הכי חשוב".
למידע נוסף פנו לאגודה לזכויות החולה בישראל
למוקד לנפגעי ונפגעות פעולות איבה של האגודה לזכויות החולה:
טלפון: 9716* / 03-6022934 שלוחה 2 | דוא"ל: agudacenter@gmail.com