>> עסקים קטנים, הירשמו לאינדקס הגדול של העסקים הקטנים

>> לא מצליחים להירשם לאינדקס הגדול? כיתבו לנו

מתגייסים טריים בבקו
התכוננו לפני ההגעה ללשכת הגיוס|צילום: Yossi Zeliger/FLASH90, חדשות
קיבלתם צו ראשון מזל טוב, מרגע זה אתם מועמדים לשירות ביטחון, או כמו שאומרים בצה"לית - מלש"בים. הצו הראשון הוא הזמנה לדייט הראשון שלכם עם צה"ל, דייט שיקבע כיצד תראה מערכת היחסים שלכם בשנים הבאות. כדי שהדייט הזה לא יהפוך לבליינד דייט, החלטנו לצייד אתכם בכל המידע על בן הזוג הזה שאתם הולכים לבלות איתו שנתיים עד שלוש, שחשוב לדעת לפני היום הגדול.

חשיבותו של הצו הראשון

הצו הראשון הוא הזמנה לסדרת מבדקים שנועדה לאפשר לצבא להכיר אתכם, את רמת הכשירות שלכם ואת יכולותיכם. לתוצאות של המבדקים יש חשיבות גדולה מאד על עתידכם הצבאי, מכיוון שהם אלו שיקבעו את אפשרויות השיבוץ שיציע לכם הצבא, ובהמשך את המקום והתפקיד בו תשרתו.

חנה סלע, מנהלת מקצועית במכון הדס, המתמחה בהכנה למבחני מיון, מסבירה את חשיבות הצו הראשון. "הצלחה במבחנים המתקיימים בצו ראשון פותחת ומרחיבה את מגוון האפשרויות והתפקידים שתוכלו לעשות בצבא. בצבא ישנם תפקידים יוקרתיים שרף הכניסה אליהם הוא גבוה כמו מודיעין או ממר"מ, ועוד הרבה קורסים יחודיים שצריך נתונים גבוהים כדי להגיע אליהם. מלש"בים שחושבים על העתיד ועל אופציה של להיות קצין או מפקד, צריכים להתחיל עם נתונים כמה שיותר גבוהים, כדי שיהיו להם כמה שיותר אופציות בהמשך".

במהלך המבדקים יקבעו שני נתונים חשובים שילוו אתכם במהלך שירותכם הצבאי: קב"א ופרופיל.

הקב"א (קבוצת איכות) אליה תשתייכו נקבעת על ידי ראיון אישי ומבחנים פסיכוטכניים.  הקב"א מתחלק לציונים החל מהנמוך ביותר שהוא 41 (המעניק גיוס מיוחד או שחרור מצה"ל) ועד לגבוה ביותר, 56, המראה התאמה לתפקידים פיקודיים בכירים כמו קצונה ותפקידים מיוחדים.

הפרופיל הרפואי נקבע על ידי בדיקת הרופא, בדיקות מעבדה והצהרה רפואית, והוא מייצג את התאמתכם הרפואית והגופנית לתפקידים השונים בצבא. כאן הטווח נע בין פרופיל 21, הפרופיל הנמוך ביותר שמעניק בדרך כלל פטור משירות, ועד לפרופיל 97, המבטיח בסבירות גבוהה שירות בתפקידים קרביים.

רוצים לדעת את הנתונים שלכם? זכרו לשאול את הרופא בתום הבדיקה מהו הפרופיל שלכם. את הקב"א תוכלו לבדוק מהבית באמצעות התחברות לקיוסק המידע באינטרנט.

מה להביא לצו הראשון?

שאלונים רפואיים: יחד עם הצו הראשון ישלחו אליכם שני שאלונים רפואיים. האחד מיועד למילוי על ידיכם והשני על ידי רופא המשפחה. דאגו למלאם ולהביא אותם איתכם.

צו התייצבות: הצו שקיבלתם בדואר, המציין את התאריך, השעה ולשכת הגיוס בה עליכם להתייצב.

מסמך מזהה: תעודת זהות, דרכון ישראלי, רישיון נהיגה או תעודת עולה.

אישורים רפואיים: אישורים לגבי מחלות ואשפוזים, אישורים על ליקוי למידה במידה ואובחנתם כלקוי למידה, פרטי קופת החולים (שם הקופה, הסניף, הרופא המטפל ומספר הטלפון) ופרטים אישיים של ההורים (שמותיהם, מספרי הזהות ושנת הלידה).

איך ייראה היום שלכם בצו הראשון?

שלבי הצו הראשון

תחנה ראשונה: אימות נתונים

כאן תפגשו מאבחנת פסיכוטכנית צעירה וחביבה שתבקש מכם למסור פרטים רבים על עצמכם כמו שם פרטי ומשפחה, שמות ההורים, תאריך לידה, תאריך עלייה, מספר אחים ואחיות, השכלה ועוד.

בתחנה זו תעברו גם מבחן קצר בעברית, שיבדוק את יכולת הקריאה, הכתיבה והבנת הנקרא שלכם.

תחנה שניה: מבחנים פסיכוטכנים

חנה סלע  (צילום: תומר ושחר צלמים)
להגיע רציניים ומגובשים. חנה סלע|צילום: תומר ושחר צלמים
המבחן הפסיכוטכני מתקיים מול מחשב, וכולל שלושה חלקים, כאשר כל אחד מהחלקים זמן מוקצב לפתרון: חלק מילולי הכולל הרכבת מילים ופירוש מילים ומשפטים; חלק צורני הכולל תרגילי סידור וזיהוי צורות הנדסיות, וחלק מתמטי הכולל פתרון בעיות מתמטיות.

אם אובחנתם כלקויי למידה שתפו את הבוחנים. יש התחשבות גדולה מאד של הצבא וחבל שסתם ירדו לכם נקודות בגלל שהסתרתם את המידע הזה.

תחנה שלישית: הריאיון האישי

במהלך הראיון האישי תפגשו שוב מאבחנת פסיכוטכנית שתתשאל אתכם על הרקע האישי שלכם ותנסה לקבוע את מידת המוטיבציה שלכם לשרת בצבא. כל מה שתגידו (ולא תגידו) בראיון הזה, תהיה השפעה על הקב"א שלכם, לכן חשוב מאד להיות ישרים ולענות על השאלות בכנות, לשתף את השאיפות שלכם בנוגע לגיוס ומה הייתם רוצים או לא רוצים לעשות במהלך השירות.

תחנה רביעית: הבדיקות הרפואיות

הבדיקות הרפואיות כוללות ראיון רפואי עם הרופא, שישאל אתכם שאלות על מצבכם הרפואי, וכן סדרת בדיקות פיזיות שיערכו במקום הכוללות בדיקות משקל, גובה, לחץ דם, ראייה ועוד, והן יהיו אלו שיקבעו את הפרופיל שלכם. גם כאן מומלץ להגיד את האמת, לא להסתיר ולא להגזים, כדי לא להסתבך עם משהו שעשוי לסכן את השיורת שלכם בהמשך.

להתכונן או לא להתכונן? זאת השאלה

עכשיו כשאתם יודעים מה אתם הולכים לעבור בצו הראשון, אתם בוודאי לחוצים מכמות הראיונות, הבדיקות והמבחנים ושואלים את עצמכם כיצד אפשר להתכונן ליום הזה, אם בכלל.

"המטרה של הכנה לצו ראשון היא כמו הכנה לכל מבחן", מסבירה סלע, "להעניק לכם כלים אובייקטיבים שיעזרו לכם לתפקד במצב של לחץ. זהו מצב חדש עבורכם, סביר להניח שעד עתה לא נתקלתם לדוגמא בצורך להתמודד עם מבחנים מוגבלים בזמן המצריכים עבודה מהירה ומדויקת, להבין את הפואנטה מהר, ולכן הציפיות אינן ברורות".

מלבד ההכנה למבחנים הפסיכוטכניים, מכון הדס מציע גם הכנה לראיון האישי. לדברי סלע, גם כאן יש המון דברים שניתן להתכונן אליהם מראש: "בני נוער עדיין לא מורגלים בסיטואציה כזו של ראיון אישי. ניתן להתכונן לראיון אישי וללמוד איך להתנהג: איך להסתכל בעינים, איך לשבת, איך להתבטא, להתמקד, לפרט, להחמיא לעצמנו ולבטא את היתרונות שלנו. מלש"בים שעוברים הכנה במכון סלע לומדים מה נכון ומה לא נכון במבחנים, מתרגלים כללים ועקרונות לראיון אישי ועוברים סימולציות".

לסיכום, ממליצה סלע על שלוש דברים עיקריים שחשוב לזכור במהלך מבדקי הצו הראשון: מקדם הרצינות -  לקחת ברצינות כל פרט וכל נתון, בלי הומור ובלי צחוק. להגיע מגובשים מבחינת המסרים שרוצים להביע ולהכין מראש דוגמאות לכל דבר.

"הכנה לצו הראשון מגיעה ממקום של מצוינות ומתוך החלטה של הנוער שאת מה שאני עושה אני אעשה בצורה הטובה ביותר. זה חלק ממגמה הולכת ומתפתחת של הישגיות כללית בכל תחומים. בהתחלה היו אלו האבות שרצו שהילדים יגיעו לקורס ההכנה, עכשיו זה הילדים עצמם".

יש לכם חשבון צעיר בבנק הפועלים? עם הגיוס לצבא תוכלו להחליפו בחשבון חיילים, שיעניק לכם הטבות בלעדיות וייחודיות.

>> לכל המידע על צו ראשון וגיוס לצה"ל

>> דמי חנוכה: במה כדאי לכם להשקיע את הכסף?