>> 30 המצליחנים עד גיל 30

סטודנט בשיעור (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
חולמים על עסק משלכם?|צילום: אימג'בנק / Thinkstock
יציאה לדרך עצמאית היא מאד מרגשת ומאתגרת אך יש בה גם הרבה קשיים שצריך להתכונן אליהם. בקרוב תחזרו ללימודים בדרך לתואר הנכסף, אבל מי אמר שאתם חייבים להישאר דלפונים עד אז?

ריכזנו עבורכם את כל הדברים שצריך לדעת לפני שפותחים עסק עצמאי, כדי שגם העסק שלכם יצליח ויהפוך מסטטוס בפייסבוק לקריירה אמיתית.

תכנית עסקית

גם אם העסק שלכם הוא אפיית עוגות ביתיות וגם אם הוא פתיחת מכבסה, אתם זקוקים לתכנית עסקית. התכנית העסקית תעזור לכם לעשות סדר, להבין מהו בדיוק העסק שלכם ולתכנן כיצד להרים אותו ולגרום לו להצליח.

בכתיבת התכנית העסקית עליכם להתייחס למספר נקודות חשובות: מה העסק שלכם מציע? האם יש ביקוש למוצר או לשירות שהוא מעניק? מי יהיו הלקוחות? מי יהיו המתחרים? כיצד תוכלו לקדם את העסק ואיך אתם רואים אותו בעוד שנה, שנתיים, חמש שנים מעכשיו? התשובות לשאלות אלו ינחו אתכם בהמשך הדרך – בבחירת שם העסק, מיקומו, אופן הפרסום שלו ועוד.

רישום העסק ברשויות

פתיחת עסק מחייבת פתיחת תיק ברשויות השונות. תשלומי מקדמות, תשלומי ותקבולי מע"מ, דו"ח שנתי והצהרת הון יהיו מעתה באחריותכם. תוכלו לעשות זאת לבד, אבל אם אתם לא אנשים של טפסים ובירוקרטיה, מומלץ לשכור את שירותיו של רואה חשבון שיטפל עבורכם בעניינים אלו.

מע"מ

עבודה שוחקת (צילום: Thinkstock)
נמאס לכם ממקום העבודה הנוכחי? אולי כדאי שתפתחו עסק משלכם|צילום: Thinkstock
בזמן פתיחת התיק במע"מ יוחלט מעמדו של העסק שלכם – האם מדובר בעוסק פטור או עוסק מורשה, בהתאם למחזור הצפוי של העסק שלכם.

מה ההבדל? כעוסק פטור תתבקשו לדווח על סכום מחזור ההכנסות פעם בשנה, בניגוד לעוסק מורשה המחויב בהגשת דוחות חודשיים. כעוסק פטור לא תורשו לגבות מע"מ מלקוחותיכם, אך גם לא תוכלו לקזז מע"מ בגין רכישות והוצאות שוטפות לצורך העסק. רישום כעוסק פטור מתאים בעיקר לעסק קטן בתחילת הדרך אשר עובד בצורה מצומצמת או למי שעובד בעיקר מול לקוחות פרטיים.

מס הכנסה

במשרדי מס הכנסה תצהירו על פתיחת העסק שלכם ועל המחזור הצפוי או המוערך. בהתאם להצהרה שלכם ייקבע גובה מס ההכנסה אותו תצטרכו לשלם בכל חודש.

אם אינכם יודעים להעריך את גובה ההכנסות הצפוי שלכם, ייקבע לכם אחוז מס בהתאם לענף אליו אתם משתייכים. לאחר פתיחת התיק במס הכנסה ישלח אליכם פנקס מקדמות שבאמצעותו עליכם לדווח על מחזור העסקאות כל חודשיים ולשלם מס על פי האחוז שנקבע.

המוסד לביטוח לאומי

ביטוח לאומי הוא ביטוח חובה המשולם על ידי כל אזרח במדינה. אצל שכירים התשלום מופרש מהמשכורת, אך בתור עצמאים תצטרכו לשלם אותו בנפרד. מיד עם פתיחת העסק עליכם להירשם במוסד לביטוח לאומי כעובדים עצמאיים ולשלם מקדמות למוסד לביטוח לאומי מידי חודש.

זמן וכסף

הקמת עסק קטן דורשת השקעה של זמן וכסף. אם למשל החלטתם לפתוח פאב שכונתי, אתם זקוקים לזמן על מנת למצוא מיקום מתאים ולהתאים אותו לצרכיכם. כמו כן תזדקקו להון ראשוני על מנת להשקיע במקום. גם אם העסק שלכם מתבצע מהבית, כמו למשל עיצוב גרפי, עדיין תצטרכו זמן על מנת להצטייד ולהתניע את העסק.

בחודשים הראשונים תאלצו להתעסק בעיקר בשיווק העסק החדש שלכם ובניית מאגר לקוחות, וסביר להניח שבחודשים אלו לא תהיה לכם הכנסה מלאה ומסודרת מהעסק.

סטודנטית באוניברסיטה (צילום: realsimple.com)
במקום לרבוץ על הדשא, אולי תנצלו את הזמן להרוויח כסף?|צילום: realsimple.com

לכן חשוב לוודא שעומד לרשותכם סכום ראשוני שישמש אתכם גם להשקעה בעסק עצמו וגם למחייה בחודשים הראשונים בהם העסק נמצא בהקמה ועדיין לא מכניס כמתוכנן.

פרסום ושיווק

"אם אתה לא שם אתה לא קיים" – זה היה הסלוגן של מדריך דפי זהב, המקור האולטימטיבי והכמעט בלעדי למציאת בעלי מקצוע בשנות התשעים.

גם היום בעידן האינטרנט והרשתות החברתיות, העסק שלכם חייב להיות "שם" יותר מתמיד. האינטרנט אמנם הגביר את אפשרויות הפרסום לעסקים קטנים אבל גם הגדיל את התחרות.

אפשרויות הפרסום הם אינסופיות: תוכלו לקדם את העסק שלכם ברשתות החברתיות וליהנות מחשיפה גבוהה בסכומים יחסית נמוכים, תוכלו לפרסם במקומונים ומגזינים, בלוחות השונים ואפילו ברדיו האזורי, הכל בהתאם לגודל העסק שלכם ולתקציב השיווק שהקצבתם לעצמכם.

כמובן שהפרסום הכי אמין הוא פרסום מפה לאוזן. הדרך הטובה ביותר להשיג לקוחות היא פשוט להיות מקצועי, אדיב ושירותי ולדאוג שהלקוחות יהיו מרוצים, יחזרו אליכם שוב וגם ימליצו עליכם הלאה.

תמיכה ומימון

גם בתחילת העבודה על העסק וגם בהמשך, כשהעסק כבר פעיל ומתפקד, יתכן שתזדקקו מדי פעם לעזרה כלכלית או יעוץ מקצועי.  לשם כך הפעילות עומדים לרשותכם הכלים והשירותים המיוחדים  של בנק הפועלים לעסקים קטנים ועסקים בהקמה. בנק הפועלים הכריז בתחילת שנת 2012 על "שנת העסקים הקטנים", אז ועד היום פועל הבנק נמרצות לקידומם של עסקים קטנים בישראל והובלת לצמיחה.

_OBJ

הפעילות כוללת בין היתר: העמדתן של קרנות אשראי ייחודיות לעסקים קטנים בסך של כ - 2 מיליארד ש"ח, מתן ייעוץ עסקי - כלכלי חינם מחברות ייעוץ מובילות במשק, הטבות מיוחדות לעסקים בהקמה בחשבון העו"ש וכן לעסקים קטנים קיימים, שיתופי פעולה בין הבנק ליותר מ-2,500 עסקים באמצעות מועדון הלקוחות של בנק הפועלים – פועלים ,cash back השקת אפליקציית "פועלים לעסקים" והשקת "יום העסקים הקטנים" - בו קורא הבנק לאזרחי ישראל לצאת ולקנות בעסקים קטנים ובחנויות מקומיות.

כל זאת, כחלק מחזון הבנק לליווי לקוחותיו לצמיחה ולחירות פיננסית, ובפרט מתוך אמונה כי העסקים הקטנים הם עמוד השידרה של המשק הישראלי ורכיב מרכזי בשגשוגו

בעמוד העסקים הקטנים באתר בנק הפועלים תוכלו למצוא מידע על כל השירותים וההטבות שמציע הבנק לעסקים קטנים, לפנות לנציגי הבנק לייעוץ ולהבטיח שהעסק שלכם יהפוך מחלום למציאות.

בהצלחה!

>> דייל או מאבטח: מהי העבודה הכי טובה לסטודנטים?