>> חושבים שאתם סיפור ההצלחה הבא?רוצים לזכות בפרס שווה?
מחירי הדירות בארץ הופכים את שכר הדירה להוצאה הגדולה ביותר של סטודנטים, שיכולה בקלות לעקוף את תשלומי שכר הלימוד.
ישנם סטודנטים שבוחרים להמשיך לגור אצל ההורים בתקופת הלימודים ולחסוך כסף רב, אך סטודנטים רבים מבקשים לשכור דירה ולהתחיל את החיים העצמאיים, ויש כאלה שפשוט נאלצים לעבור לגור ליד האוניברסיטה כדי להיות קרובים ללימודים. אלו נאלצים להפרד מסכומים גדולים כל חודש, גם בגלל הביקוש ההולך וגובר לדירות סטודנטים וגם בשל העובדה שהאוניברסיטאות בארץ נמצאות בתוך הערים הגדולות, שם דמי השכירות גבוהים בהתאם.
במיוחד עבור תקופת חיפוש הדירות הנמצאת בעיצומה, בדקנו את מחירי השכירות ליד האוניברסיטאות הגדולות בארץ. ליד איזו אוניברסיטה הכי יקר לגור, איזו שכונה הכי משתלמת לסטודנטים ואילו ערים מציעות מלגות מגורים לסטודנטים? כל המידע והטיפים שיחסכו לכם הרבה זמן וכסף בחיפוש הדירה.
אוניברסיטת בן גוריון בנגב
"השכונות המבוקשות ע"י סטודנטים לשכירות בבאר שבע הינן, באופן טבעי, השכונות הצמודות לאוניברסיטה", מסביר ליאור פולר, יועץ נדל"ן ומנהל השכרות בתיווך הקמפוס באר שבע, המתמחה במציאת פתרונות דיור לסטודנטים.
"סטודנטים בבאר שבע יעדיפו לגור צמוד לאוניברסיטה ככל האפשר, בגלל הקירבה ובגלל שבאזורים אלו אחוז הסטודנטים גבוה יותר. השכונות הנ"ל הינם שכונה ד', שכונה ד' מזרח (או בפי הסטודנטים- ו' הישנה), שכונה ג' ושכונה ב'. בנוסף, חלק קטן משכונת רמות החדשה נמצא בצמוד לאוניברסיטה, לכן גם אליו מגיעים סטודנטים".
לפי פולר, מחירי השכירות לסטודנט נעים בין 800-1250 ש"ח לחדר, והם תלויים במספר גורמים עיקריים כגון מיקום, גודל החדר/הדירה, מספר השותפים בדירה, קומה ורמת השיפוץ והאיבזור. ניתן לומר שהממוצע כיום לחדר הינו כ-1000 ש"ח לשותף.
טיפ משתלם: כדי להקל עליכם, יזמה אגודת הסטודנטים של באר שבע יחד עם "דירות 7" את פרויקט "ימי הדירות" שמטרתו להקל באופן משמעותי על סטודנטים ובעלי דירות בדרך לסגירת חוזה. ימי הדירות המרוכזים מתקיימים אחת לשבועיים לקראת סוף השבוע בימים חמישי-שישי, הימים בהם יהיה לכם הכי נוח להגיע , בלי שתצטרכו לשרוף ימי חופשה.
במהלך ימי הדירות בעלי דירות רבים זמינים להצגת הדירות שברשותם לקהל הסטודנטים. צמצום המפגשים בין בעלי הדירות לסטודנטים לתאריכים מסויימים מאפשרים לסטודנטים, לצפות במספר גדול של דירות ביום אחד וחוסכים לכם זמן, כסף, נסיעות והרבה כאב ראש.
"הפרויקט מתקיים כל שנה", מסביר אסף לבנת, ממארגני הפרויקט, "השנה הצלחנו לרכז 800 בעלי דירות שיציגו את הדירות שלהם בימים מרוכזים לרווחת הסטודנטים.בגלל ההצלחה בשנה הבאה אנחנו מעתיקים את הפרויקט גם לחיפה".
אוניברסיטת חיפה והטכניון
עד שיגיע הפרויקט הבאר שבעי גם לחיפה, הסטודנטים הצפוניים עולים ויורדים במדרגות השכונות החיפאיות כדי למצוא דירות. 11,000 סטודנטים באוניברסיטה ועוד 12,500 בטכניון, מתחרים על מלאי דירות הסטודנטים בחיפה, רובן בשכונת נווה שאנן ובשכונות מסביב.
"אוניברסיטת חיפה נמצאת בראש ההר, שם אין יותר מדי אופציות מגורים לסטודנטים". מסביר איציק קייזר מקייזר תיווך נדל"ן, "הסטודנטים חייבים להגיע עם תחבורה ציבורית לאוניברסיטה, והשאלה היא האם הם מחפשים דירה בקרבת קווי תחבורה ציבורית או שיש להם רכב ואז יכולים לגור קצת יותר רחוק".
האופציה המועדפת על הסטודנטים היא שכונת נווה שאנן, אוסף של שכונות שהתחברו למגה שכונה, שהיא היום השכונה הכי גדולה בארץ עם מעל 50,000 תושבים.
דירות 2 חדרים בשכונה מושכרות ב-2,100-2,300, דירת 3 חדרים ב- 2,500-2,700 ודירות ברחובות היותר טובים 3000 ש"ח.
"הסטודנטים בחיפה חיפשו מפלט מהמחירים היקרים", מספר לבנת, שמלבד ארגון ימי הדירות גם אחראי על לוח דירות הסטודנטים של חיפה והטכניון, "המחירים הובילו סטודנטים רבים לשכור דירות במועצות דרוזית כמו דליית אל כרמל ועוספיה הסמוכות לאוניברסיטה. סטודנטים רבים אחרים ירדו לכיוון העיר התחתית".
קייזר מסביר מדוע העיר התחתית הופכת לאטרקטיבית לסטודנטים: "העיר התחתית היא פרויקט של ראש העיר שנועד להעיר את העיר התחתית שננטשה לטובת הקניונים. יש שם קמפוסים עם שכירות נמוכה הכוללים בניני משרדים שהוסבו לדירות סטודיו של 25-28 מטר. המחירים נעים בין 1000-1300 ש"ח. התכנית של העיריה היא להקים בעיר התחתית קרית חינוך עם 8 מכללות, מה שיגדיל את כמות המשקיעים שיבנו דירות לסטודנטים באזור, אך מצד שני יגדיל גם את כמות הסטודנטים בעיר".
טיפ משתלם: פרויקט כפר הסטודנטים בשכונת הדר עליון מושך לאזור סטודנטים רבים. הפרויקט נתמך על ידי ראש העיר ומעניק למי שגר באוסף הרחובות המוגדרים בפרויקט השתתפות בדמי השכירות תמורת שעות התנדבות בקהילה בשכונה.
"המון צעירים שוכרים שם למרות המרחק מהאוניברסיטה, בשל המימון העירוני שמגיע עד 1,500 ש"ח", מסביר קייזר, "דירה עולה 1,900-2,300 ש"ח, וככל שיש יותר מדרגות המטפסות על ההר אל בניין, כך מחיר השכירות יורד".
האוניברסיטה העברית ירושלים
בדומה לתל אביב, גם השכונות הקרובות לאוניברסיטה העברית הן שכונות יקרות בהן קשה לסטודנטים למצוא דירה בתקציב נוח. "העדיפות הראשונית של סטודנטים היא לגור באזור מרכז העיר", מסביר שלמה בלאיש, יזם ואיש נדל"ן, "קרוב לתחנה מרכזית עם גישה נוחה לתחבורה ציבורית שמגיעה כמעט לכל מקום".
מחיר הדיור באזור מרכז העיר הכולל את רח׳ יפו, נחלאות ורחביה, מחיר חדר בדירה משותפת נע בין 1,500-2,200 ש"ח. המחיר לדירות סטודיו גבוה יותר ונע בין 2,600-3,500 ש"ח.
סטודנטים שלא מוצאים דירות באזור מרכז העיר בוחרים לגור באזורים בית הכרם, קרית משה, שד׳ הרצל, קטמונים, קטמון הישנה, הגבעה הצרפתית, הר הצופים. שם המחירים לדירת שותפים בין 1,200-2,000 ש"ח, והמחיר לדירות סטודיו בין 2,400-3,200 ש"ח.
כמענה למצוקת הדיור ומחירי השכירויות הגבוהים במרכז העיר, יוזם בלאיש מיזם קבוצתי להשכרת מבנה במרכז העיר בן 25 יח"ד שכל יחידה תושכר ב-2,000 ש"ח.
טיפ משתלם: לחיפוש דירת סטודנטים בירושלים, העזרו בפרויקט איתור הדירות בפייסבוק. רעיון מקורי שחולל מהפכה באיתור משכן לסטודנטים כשהוא מקל את החיפוש, מנגיש את היעד ובעיקר מסייע להגיע למקסימום תוצאה מבחינת הנתונים [מיקום, מחיר, שותפים וכו'].
מעקב אחר פעילות דף הפייסבוק מעיד כי הוא הפך מאגר אמין ויעיל לאלו המחפשים דירות או חדרים בעיר. הוא מתעדכן באורח רציף, עונה על כל הציפיות, וזוכה לחברים ועוקבים קבועים. ניתן להעזר בעמוד על ידי שליחת הודעה המפרטת את הדרישות שלכם, וצוות העמוד יסייע לכם במציאת הדירה המתאימה לכם.
אוניברסיטת בר-אילן
אוניברסיטת בר אילן מוקפת במספר רשויות מקומיות - רמת גן, בני ברק, קרית אונו וגבעת שמואל. מכיוון שבכל זאת מדובר במרכז הארץ, גם כאן המחירים עלולים להיות יקרים יותר מאשר בחיפה ובאר שבע, אך עדיין זולים משמעותית מהמחירים אותם נאלצים לשלם הסטודנטים בתל-אביב.
מגוון האופציות למגורים באזור בר אילן הוא רחב מאד וטווח המחירים משתנה בהתאם למועצה המקומית, לשכונה ולבניין.
עבור דירת 3 חדרים בשכונות הישנות של גבעת שמואל תשלמו בסביבות 3500 ש"ח, ועבור דירת 3.5 חדרים בשכונה חדשה כ- 5,000 ש"ח. דירות דומות בבני ברק זולות יותר ונעות סביב ה-2,800 ש"ח.
טיפ משתלם: בניגוד לשאר האוניברסיטאות, אוניברסיטת בר אילן נמצאת בגבול שבין הרשויות ולא במרכזן, לכן דווקא הדירות הקרובות לאוניברסיטה זולות יותר מהדירות שבשכונות הפנימיות של הרשויות. באזור גם קיימים פרויקטים המיועדים לסטודנטים כמו קונדו טאוור, בניין דירות מודרני המציע שירות 40 מ“ר לסטודנטים ב- 2,800 ש"ח"
אוניברסיטת ת"א
אוניברסיטת תל אביב ממוקמת בצפון העיר, בסמוך לשכונות היקרות ביותר בעיר. המיקום הוא מיקום בעייתי עבור סטודנטים שנאלצים להפרד מסכומי כסף גבוהים במידה והם רוצים לגור בסמוך לקמפוס.
ברחובות הסמוכים לאוניברסיטה, כמו למשל רחוב איינשטיין, תוכלו למצוא דירת 3 חדרים המתאימה לשני שותפים ב- 5,800 - 4,700 ש"ח לחודש, או לחלוק את הדירה עם שני שותפים נוספים, בעלות של כ-2,300 לחדר.
אם תתרחקו מעט מאזור האוניברסיטה, תוכלו למצוא דירות קטנות מתאימות לסטודנוים ושותפים בשכונת הדר יוסף הותיקה, ולחסוך כמה מאות שקלים בחודש.
טיפ משתלם: אם אתם מגיעים מחוץ לת"א ורוצים לגור בעיר אך לאו דווקא בסמיכות לאוניברסיטה, תוכלו להתעניין בפרויקט מיוחד של עיריית תל אביב, המזמין את הסטודנטים לגור בשכונות הדרומיות של העיר בתמורה למלגה.
במסגרת ההחלטה לקידום דיור בר-השגה בתל אביב, מעניקה עיריית תל אביב בשיתוף עם האוניברסיטה ואגודת הסטודנטים של תל אביב, מלגות דיור על סך 9,600 ש"ח לסטודנטים הלומדים באוניברסיטת תל אביב ומעוניינים להתגורר בשכירות באחת משכונות העיר הכלולות בפרויקט. בשלב זה השכונות שנבחרו הינן שכונת התקווה, שכונת נווה שאנן, שכונת שפירא ומספר שכונות נבחרות ביפו.
חשוב לדעת כי תנאי נוסף לקבלת מלגת הדיור הוא התנדבות באחת המסגרות העירוניות בשכונה בה יתגורר הסטודנט, בהיקף של 40 שעות שנתיות.
במידה וגם אתם לא מסתדרים עם שכר הדירה, זקוקים להטבות והלוואות לתקופה הקרובה, אתם יכולים לפתוח לחשבון בבנק הפועלים ולזכות בהטבות ובנתאים מיוחדים.