>> רוצים להיות סיפור הצלחה? תנו לנו לפרגן לכם
להיות סטודנט בישראל זו משימה לא פשוטה: מצד אחד הוצאות שכר לימוד ושכר דירה של עשרות אלפי שקלים בשנה, ומצד שני לימודים אינטנסיביים שלא משאירים זמן לעבודה רצינית עם הכנסה ראויה.
אז איך בכל זאת מסתדרים הסטודנטים בארץ מבחינה כלכלית? כמה הם מרוויחים וכמה הם מוציאים? למרות ההתייחסות לסטודנטים כקבוצה, הסקלה נרחבת במיוחד. איפה אתם נמצאים על הסקלה? האם אתם מוציאים יותר או פחות מסטודנט ממוצע בישראל? בדקנו את הסקר השנתי של התאחדות הסטודנטים בישראל וסיכמנו עבורכם את ההוצאות העיקריות של הסטודנטים בארץ. לקרוא ולהשוות.
ההוצאות הכבדות - שכר דירה ושכר לימוד
שכר לימוד: ההוצאה המשמעותית ביותר היא כמובן שכר הלימוד, שמתחיל ב-10,000 ש"ח לשנה באוניברסיטאות ומגיע עד 25,000 ש"ח לשנה במכללות הפרטיות. וזה עוד בלי לחשב את ההוצאות הנלוות כגון צילומים, ספרי לימוד, ציוד נלווה ושיעורי עזר.
טיפ: בררו במוסד הלימוד שלכם על מלגות שעוזרות בתשלום שכר הלימוד.
שכר דירה: על פי הסקר של התאחדות הסטודנטים בישראל, 43% מהסטודנטים גרים מחוץ לבית. עבור החופש והפרטיות הם נאלצים להפרד מסכום של 1,651 ש"ח לחודש בממוצע.
שיעור דומה של סטודנטים (40%) מנסים לחסוך את הכסף הזה ונשארים לגור אצל ההורים או אצל קרובי משפחה. בנוסף קיימת אפשרות של מגורים במעונות, המוזילה משמעותית את הוצאות הדיור אם מוכנים להתפשר על הפרטיות ועל הנוחות.
טיפ: אם החלטתם לשאת בהוצאה ולגור לבד. רצוי לדאוג שהוצאות שכר הדירה לא יעלו על 25%-30% מסך ההכנסות שלכם.
ההוצאות השוטפות – הוצאות דירה, מזון, נסיעות ובילויים
החיים מחוץ לבית ההורים יכולים להיות יקרים מאד, הוצאות רבות שלא הייתם מודעים להן הופכות פתאום למוחשיות מאד ומקבלות צורה של חשבונות שמגיעים אליכם הביתה בדואר. אז כמה מוציאים סטודנטים בישראל על הוצאות מחייה בסיסיות?
הוצאות דירה: העלות החודשית הממוצעת להוצאות אלו היא 639 ש"ח, והיא כוללת הוצאות קבועות כמו חשמל, ארנונה, מים וגז.
הוצאות דירה נוספות הן הוצאות מתחום התקשורת (טלוויזיה, אינטרנט וסלולר). הן לא נחשבות הכרחיות כמו חשמל או מים, אבל בעידן של היום, אין סטודנט שיכול לחיות (או ללמוד) בלעדיהן. העלות החודשית הממוצעת על שירותי טלוויזיה ואינטרנט היא 162 ש"ח, ושל שירותי הסלולר היא 150 ש"ח.
טיפ: ניתן לצמצם הוצאות אלו כשגרים עם שותפים וחולקים איתם את ההוצאות. מומלץ לבדוק גם זכאות להנחות סטודנטים, רשויות מסוימות (ירושלים לדוגמא) מעניקות הנחה בארנונה לסטודנטים החיים בעיר.
נסיעות: ההוצאה חודשית הממוצעת על נסיעות היא 417 ש"ח.
ההוצאה גבוהה יותר אצל סטודנטים המחזיקים רכב פרטי (מכונית או אופנוע) ונמוכה יותר אצל סטודנטים המשתמשים בתחבורה ציבורית.
טיפ: צמצמו את הוצאת הנסיעות על ידי נסיעה משותפת עם חברים ללימודים. אם אתם מעדיפים תחבורה ציבורית, ריכשו כרטיסי רב-קו, חופשי-חודשי וכו'.
מזון: ההוצאה החודשית הממוצעת על מזון לצריכה ביתית היא 803 ש"ח.
האקדמיה צועדת על קיבתה וכל הסטודנטים מוציאים כסף רב על מזון. סטודנטים שגרים לבד מוציאים את כספם על קניות מזון באופן עצמאי וסטודנטים שגרים אצל ההורים ונמצאים רוב היום מחוץ לבית נאלצים להוציא כסף ולאכול בחוץ.
טיפ: השתדלו לבחור ברשתות שמציעות מבצעים. הגיעו לקניות שבעים עם רשימה מסודרת מהבית.
בילויים: ההוצאה החודשית הממוצעת על בילויים היא 343 ש"ח. יש סטודנטים שמעדיפים לצמצם בהוצאה זו מכיוון שהיא אינה הכרחית. אנחנו דווקא מאמינים שזה חשוב להתאוורר בבית קפה לפני הבחינה הקרובה או לחגוג את סוף עונת הבחינות בפאב השכונתי.
טיפ: הקפידו לשאול בכל מקום על הנחות לסטודנטים. תופתעו לגלות כמה מקומות מעניקים הנחות רק כי אתם סטודנטים.
הכנסות – מאיפה מגיע הכסף?
על פי הסקר של התאחדות הסטודנטים בישראל, מקורות המימון העיקריים ללימודים ולמחייה בקרב הסטודנטים הם הכנסה מעבודה (77%), סיוע מההורים (58%), חסכונות (55%), מלגות ומענקים (53%), פיקדון צבאי (44%) והלוואה (20%).
עבודה
על פי הסקר, מעל 70% מהסטודנטים עובדים במקביל ללימודיהם, כאשר ממוצע שעות העבודה לחודש של סטודנט הוא 85 שעות.
ההכנסה הממוצעת של סטודנט בישראל היא 3,230 ש"ח, כאשר מחצית הסטודנטים (46%) מרוויחים בין 1,000 ל-3,000 ש"ח לחודש.
עזרה מההורים
כמחצית הסטודנטים בכלל המדגם (%51) מקבלים סיוע כלכלי מהוריהם במהלך לימודיהם. לכל 49% הסטודנטים האחרים, כדאי לשמור על קשרים טובים עם הסבתא והסבא או להכיר בן//בת זוג עם כסף.
בדקו והשוו - איפה אתם בסקאלה?
מעניין אתכם להשוות את ההכנסות וההוצאות שלכם אל מול סטודנטים בעלי הכנסה דומה בגילכם?
תוכלו להיעזר בכלי לניהול תקציב באתר בנק הפועלים המאפשר לכם לעקוב אחרי ההכנסות וההוצאות שלכם בצורה ברורה ויעילה, ולשלו בחשבון
הכלי יציג את ההכנסות וההוצאות הקיימות בחשבונכם, ימיין אותן לתחומים שונים ויציג לכם תמונה עדכנית של השורה התחתונה בחשבון.
כעת, כאשר אתם יודעים מה מצבכם, תוכלו להתנסות ב'פועליםכמוני' -שירות המאפשר להשוות את התנהלותכם הפיננסית לאנשים הדומים לכם וללמוד באיזה תחום אתם מוציאים יותר או פחות ביחס לאחרים.