"זו הרגשה טובה לעבוד עם הנכדים והילדים", מספר בגאווה רחמים צלח, צבעי במקצועו, שיחד עם בניו – וכיום גם נכדיו – מחזיק בקבוצת "צלח הכל למקצוען".
גם בגיל 80, מקפיד סבא רחמים לפקוד בכל יום את העסק המשפחתי, שם הוא אומר שלום לבנים, לנכדים ולנכדות שעובדים בעסק, מתעניין בשלום העובדים בחנות, מטייל בין המדפים ועוזר ללקוחות מתלבטים. "הם נהדרים", אומר רחמים, "הולכים בדרך שלי, ממושמעים. נכנסו לעסק והעסק ממשיך. זו דרך החיים".
הקבוצה נוסדה לפני 26 שנים על ידי שני בניו של רחמים. "כשזאבי השתחרר מהצבא הוא התחיל לעבוד איתי ורכש ניסיון וידע, כשעופר השתחרר שנתיים לאחר מכן עם ידע טכני, שניהם החליטו לשלב כוחות בתחום המסחר של צבעים וכלי עבודה. כיום מוכרת משפחת צלח המורחבת את כל סוגי כלי העבודה שקיימים בשוק ומעסיקה 32 עובדים, 15 מהם הם בני משפחת צלח.
בעל עסק קטן, רוצה לפרסם את העסק שלך בערוץ 2?
"לא מפחדת להחזיק מקדחה"
לשירן צלח, בתו של עופר, העבודה בחנות היא לא רק מקור הכנסה בטוח. למרות שהיא לומדת לתואר שני בכימיה וחולמת על קריירה בתעשיית הפרמצבטיקה, העבודה בחנות נותנת לה הזדמנות ללמוד דברים חדשים. "דברים שלא הייתי לומדת במקומות אחרים, על כלי עבודה, שיפוץ בבית. אני לא מפחדת להחזיק מקדחה או מברגה והחברים שלי מאוד נדלקו מזה שאני מבינת עניין".
יש יתרון בזה שאבא שלך, דוד שלך וסבא שלך הם הבוסים?
"יש יתרונות וחסרונות בעבודה עם משפחה, אבל למדנו לעשות הפרדה. היתרון הגדול זה הסביבה האוהבת והתומכת שאתה יכול לסמוך עליה. כולם עושים הכל מתוך דאגה אמתית למקום העבודה. אני מרגישה מחויבות גדולה לתרום את חלקי כדי שנתקדם ונתפתח. גם כשעבדתי במקומות עבודה אחרים נתתי 100%, אבל בחנות של אבא אני מרגישה שאני נותנת 200%.
השלווה נשמרת גם בזמן מחלוקות. "בכל השנים שאני עובדת כאן לא קרה שהייתה מחלוקת רצינית", מודה שירן, "אני מרגישה בנוח לבוא להגיד את דעתי לגבי התנהלות של דברים ואיך לשפר. לפעמים זה מעצבן אם לא חושבים כמוני, אבל אני מבינה את מקומי. לא נכנסים לעימותים, זאב ועופר הם הבעלים והם המחליטים. תמיד מגיעים להסכמה והבנה".
והעבודה לא זולגת לאירועים משפחתיים?
"משתדלים לא לדבר על עבודה באירועים משפחתיים - אבל זה מעל לכוחותינו. זה חלק מאתנו".
"האווירה המשפחתית מתחילה כבר בכניסה לחנות"
"רוב הזמן היתרונות עולים על החסרונות", אומר זאבי צלח, "האכפתיות, לראות את כולם ביחד, זו הרגשה טובה. לפעמים זה מלחיץ אבל אנחנו יודעים להבדיל בין עבודה לבין משפחה. אין הנחות וכל אחד יודע את מקומו. מעבר לכך, אני יודע שאני יכול לסמוך על העובדים בעיניים עצומות. גם הלקוחות נהנים האווירה המשפחתית, וגם העובדים שאינם בני משפחה הם חלק ממנה".
זה לא מעיק לפעמים להיות כל הזמן בסביבת אחיך ואביך?
"יש רגעים שזה כבר יותר מדי, אבל כשמתעסקים בעשייה וכל אחד עושה את התפקיד שלו -אין חיכוך. לא יושבים באותו חדר, החנות גדולה. יושבים בישיבות והתייעצויות אבל רוב הזמן כל אחד בעיסוקים שלו. הלקוחות מאוד נהנים מכך, הם אומרים שהאווירה המשפחתית בצלח מתחילה מהרגע שנכנסים ופוגשים את האח הצעיר, סמי, מחייך ואת משה האח האמצעי, מייעץ לגבי בחירת הצבע הנכון ואת הדודה והנכדה מטפלות במהירות בחשבון ואת הסבא שמלווה את הלקוח ומוודא שביעות רצון".
"הלקוחות בחנות נותנים כבוד גדול לסבא, הוא סמל. אכפת לו וחשוב לו, הוא עושה דברים כמו העובד הכי זוטר, מגוון תפקידים, מגיע כל יום ועושה את זה בכיף. זה לא שכיח".
"יש פתיחות לרעיונות חדשים"
מטבע הדברים, הדורות הצעירים יותר שואפים להמשיך להרחיב, לשכלל ולקדם את העסק, כשרעיונות אלה מתקבלים באהדה רבה. "למרות שסבא, עופר וזאבי הם הסמכות בעסק, הם מוכנים לקבל מאתנו, הדור הצעיר, רעיונות שהדור הקודם לא חושב עליהם", מספרת שירן, "כל עידן האינטרנט והפרסום בפייסבוק, למשל. לפני חודש עשינו תערוכה בחנות וכולנו, בני הדור הצעיר, חשבנו איך מקדמים פרסום דרך הפייסבוק. אבא, סבא והדוד ממש שמחו והיו פתוחים לקבל מאתנו רעיונות".
"הדור הצעיר מביא חשיבה חדשה", מסכים זאבי, "חלק מהילדים לומדים לתארים אקדמיים והלקוחות מקבלים בזכות כך ערכים נוספים. כולם מרוויחים מזה שהדור הצעיר עובד בחנות ומביא חשיבה רעננה. השילוב בין הדורות הופך את החנות למה שהלקוחות הקבועים מכנים צלח-לנד".
תנו טיפים להצלחה של עסק משפחתי.
רחמים: "לדעת 'להפריד בין קודש לחול' - לא להכניס עבודה לבית ולארוחות המשפחתיות".
שירן: "לדעת שכולם שווים – בן משפחה שעובד בעסק לא נבדל משום עובד אחר".
זאבי: "לא להכריח - לתת אפשרות בחירה לדור ההמשך לבחור במסלול בו ירצה לנתב את דרכו, אם בחברה כדור ממשיך או אחרת".