בשנת 2017 נפתחו 47,600 עסקים קטנים בישראל, באותה שנה גם נסגרו 43,200 עסקים. עם הסטטיסטיקה העגומה הזו פותח שלומי לחנה, יועץ עסקי, את ההרצאה שלו באירוע "שביל העסקים של ישראל", שיזם בנק הפועלים בחולון. לחנה הוא מרצה במרכז לצמיחה פיננסית, שהוקם על ידי בנק הפועלים לפני כשנה ומקיים סדנאות לציבור הרחב בחינם בנושאים עסקיים שונים, כגון שיווק דיגיטלי, מבוא לחינוך פיננסי, המדריך לפרילנסר ועוד. "הדבר הכי חשוב בעסק הוא המוצר, יותר מהשיווק, ולא תמיד בעלי עסקים מודעים לכך. אל תתחילו לשווק מוצר שאינו שלם עד הסוף", הוא מדגיש.

"שביל העסקים של ישראל" הוא מסע לאורך הארץ, שמטרתו, בין היתר, היא לחזק את העסקים הקטנים ולהעלות את המודעות לקשיים שעמם הם מתמודדים. לא במקרה חודש המודעות לעסקים קטנים נקבע בדצמבר, משום שזה חודש מכריע עבורם, בו הם מסכמים את ההוצאות וההכנסות של השנה החולפת, מחשבים את תשלומי המס ונערכים לשנה החדשה.

האירוע נערך באזור התעשייה של חולון, באולם התצוגה החדש של רהיטי פיגרו, בבעלותם של שלום בלכמן, מנכ"ל החברה, ואורה פיטרו בלכמן, משנה למנכ"ל וסמנכ"לית שיווק. מדובר בעסק משפחתי, שהקים משה ז"ל, אביה של אורה, בשנת 1962. האב העתיק את עסקיו לאזור התעשייה של חולון בשנות ה-80, ובשנת 1986 הצטרף שלום החתן לעסק. בשנים האחרונות התמקצעו בתחום הריהוט המשרדי, והם עובדים עם חברות היי-טק מובילות, כמו גוגל, פייסבוק, אמזון ועוד. 

שלום בלכמן וארה פיטרו בלכמן (צילום: נוי ערקובי)
שלום בלכמן ואורה פיטרו בלכמן|צילום: נוי ערקובי

ראש עיריית חולון, מוטי ששון, שנבחר לאחרונה בפעם השישית, אורח הכבוד באירוע, סיפר כי היה הראשון בארץ שהקים לפני 25 שנה מנהלת לאזור התעשייה והמסחר, על מנת לסייע לעסקים קטנים בבירוקרטיה מול העירייה. "העסקים הקטנים והבינוניים הם אלו שמניעים את הכלכלה המקומית. יש לנו 8,000 עסקים בחולון, 42 אחוז מהם טעוני רישיון. בלעדיהם אי אפשר להתקיים, וצריך לעודד ולעזור להם כמיטב יכולתנו, במסגרת החוק", אומר ששון.

ראש העיר נרגש לספר שאזור התעשייה בחולון עומד בפני שינוי משמעותי בתקופה הקרובה - קבוצת עזריאלי צפויה לפתוח בו מתחם ענק בשטח של 300 אלף מ"ר, מתוכם 240 אלף מ"ר ישמשו למשרדים וחברות היי-טק, וכ-60 אלף מ"ר יוקצו לשטחי מסחר, בהם 21 אולמות קולנוע. "זו עסקת קומבינציה – אני הבאתי את השטח, והם את הכסף", אומר ששון. עסקה דומה יוצאת לפועל גם עם קבוצת אמות. 

שביל העסקים בחולון (צילום: נוי ערקובי)
עסקים קטנים אחראיים על מחצית מהתל"ג|צילום: נוי ערקובי

גולן שרמן, משנה למנכ"ל בנק הפועלים והממונה על חטיבת החדשנות, מספר כי 99 אחוז מהעסקים בישראל מוגדרים כעסקים קטנים והם אחראים למחצית מהתל"ג. "בנק הפועלים גילה כבר לפני שנים את הפוטנציאל שטמון בעסקים קטנים, אבל הבין גם מצד שני עד כמה הם שבריריים ועד כמה קשה להם לצלוח בעולם הזה", הוא מסביר.

איך אתם מסייעים להם?

שרמן: "זה מתחיל בדבר הכי טריוויאלי עבור עסקים קטנים שזה מימון. יש לנו כל מיני פתרונות מימון, כולל קרן פועלים לעסקים קטנים. זה נמשך בהקניית ידע לעסקים, וכחלק מזה הקמנו מיזם משותף עם קרן שכ"ל, ארגון העצמאים להב והמכללה למנהל, שמאגד בתוכו הרבה מאוד קורסים ואפשרויות לימוד לעסקים קטנים, וכן את המרכז לצמיחה פיננסית, שמציע בחינם קורסים ייעודיים לעסקים קטנים". 

גולן שרמן -שביל העסקים (צילום: נוי ערקובי)
"הבעיה המרכזית של עסקים קטנים היא חוסר הידע", גולן שרמן|צילום: נוי ערקובי

שרמן מדגיש כי "הבעיה המרכזית של עסקים קטנים היא חוסר הידע. אלו עסקים שמונעים מחלום של יזם, שמבין מעולה בתחום שבו הוא פועל, אבל פחות מבין בניהול תזרים מזומנים, איך בונים אסטרטגיה לעסק, שיווק ועוד. הרבה פעמים עסקים עם חלומות גדולים נופלים על הדברים האלו. אנחנו קוראים לעסקים הקטנים – בואו תתייעצו איתנו".

בימים אלו נמצא בכותרות מאבק המסעדנים, המוחים מול האוצר על הרגולציה המכבידה עליהם, שעלולה להביא לכדי קריסתם המוחלטת. בתזמון מתאים, את האירוע בחולון חותם השף אסף גרניט, מבעלי המסעדות "מחניודה", "הסדנא", "טלביה" ו"יודל'ה" בירושלים, ומבעלי המסעדות ה"פאלומר" וה"ברברי" שבלונדון, ומסעדת "בלאגן" שבפריז.

גרניט מספר כי לפני עשר שנים החליט להיות עצמאי, ובדרך עשה טעויות רבות. לדבריו, ניתן לסכם במילה אחת את הסיבה המרכזית שבגללה אנשים פותחים מסעדות משלהם - "אגו". הוא מזהיר מפני אנשים שמחליטים להקים מסעדה מתוך אהבה לבישול ואוכל, ולא לוקחים בחשבון את המיסים והחשבונות (ארנונה, מים חשמל וגז), תקנות כיבוי האש, תקנות הבטיחות והתברואה, והפעולות הבסיסיות של פינוי אשפה, הסרת שאריות שומן וכביסה, שעמם ייאלצו להתמודד. 

אסף גרניט בשביל העסקים בחולון (צילום: נוי ערקובי)
על רקע מאבק המסעדנים, גרניט|צילום: נוי ערקובי

גם שרמן מסכים כי מסעדנות הוא אחד הענפים הכי קשים עם אחוזי שרידות נמוכים ביותר. "לפעמים באים להתייעץ איתנו לפני הקמת המסעדה, ואנחנו אומרים – אל תפתחו, וזו עצה טובה. אנחנו עוזרים איפה שאנחנו יכולים, אבל זה ענף קשה מאוד".

מסעו של שביל העסקים ברחבי הארץ ממשיך עם מגוון אירועים והרצאות שיגיעו בהמשך לירושלים, אופקים, חיפה וערים נוספות וייחתם באירוע חגיגי בבאר שבע. לרשימת האירועים המלאה >>