כששומעים בחדשות על חייל צה"ל שנפצע בפיגוע או בתאונת אימונים, כל המדינה עומדת על הרגליים וסוערת. אך מה קורה לאחר מכן? כשאותו חייל או חיילת משתחררים מהצבא ונאלצים להתמודד עם אתגרים ומכשולים רבים מספור? לרגל חודש המודעות וההוקרה לפצועי מערכות ישראלי ופעולות האיבה, יצאה אגודת הידידים של ארגון נכי צה"ל בפרויקט שנועד להזכיר לכולנו כי לפעמים להיות גיבור, זו משרה לכל החיים, וזוהי חובתינו כאזרחים במדינת ישראל לכבד ולהוקיר אותם, ולזכור את אלו שהקריבו את הכל בשביל שאנחנו נחיה כאן בביטחון.

"זו הייתה הפעם הראשונה שהצלחנו לשים את יום ההוקרה במרכז, והפעם הראשונה שהחברה הישראלית נותנת לפצועות ולפצועי צה"ל את הכבוד שמגיע להם", מתארת לירון שגיא כהן, מנכ"לית אגודת הידידים של ארגון נכי צה"ל ומדגישה, "כמובן שהחברה צריכה לעטוף אותם בכל השנה, ולא רק ביום הספציפי הזה".

"חוץ מהמצב הפיזי הקשה שהייתי בו, היה עלי עול נפשי קשה, והרגשתי אחריות כבדה על כל המשפחות שהפכו לשכולות", שיתף אוהד רויסבלט, שנפצע בנגמ"ש בסג'עייה במהלך מבצע צוק איתן, "הייתי ילד בן 22 שאף אחד לא לימד אותו איך פונים לאמא שכל חייה חרבו עליה, איך מסתכלים לה בעיניים בידיעה שאני חזרתי והוא לא, אם בכלל אפשר ללמד דבר כזה. רגשות האשם והתחושות הקשות זה משהו שלא נעלם, צריך לעבוד עליו כל החיים". הסיפור של רויסבלט הוא רק סיפור אחד מבין למעלה מ – 50,000 פצועות ופצועי צה"ל אשר שילמו בגופם ובנפשם למען הביטחון של כל אחד ואחת מאיתנו, ומתמודדים יום יום עם הכאב והקושי.

אירוע יום ההוקרה לפצועי צה
צילום: מארק נומדר

"השיקום שלהם רק מתחיל ברגע בו הם יוצאים מבית החולים"

רבים מאיתנו חושבים שהפציעה שלהם מתחילה ונגמרת בנזק הפיזי שנגרם להם, אך לפעמים הם נאלצים להתמודד עם טראומה נפשית ופיזית במשך שנים ארוכות. "השתקמתי בזכות עבודה קשה בפיזיותרפיה, הייתי מגיעה ארבע פעמים בשבוע כל פעם ל-3 שעות, עם כל הכאבים והקשיים. לא הייתה לי ברירה אחרת, זה היה לחזור בגדול או לא לחזור בכלל", תיארה דנה אופיר, שנדרסה בפיגוע בארמון הנציב בשנת 2017 וסיימה את הקורס על כיסא גלגלים, "גם היום יש כאבים כל הזמן ויהיו כאבים כל החיים אבל לומדים לחיות איתם ואני לא מוותרת לעצמי". "חשוב לזכור שהשיקום שלהם רק מתחיל ברגע בו הם יוצאים מבית החולים", מדגישה שגיא כהן. מתוך כך, נבנה הסלוגן שליווה את קמפיין חודש ההוקרה: "לפעמים להיות גיבור זו משרה לכל החיים".

בשנת 2014 הוכרז י"ז בכסלו כיום הממלכתי על ידי ממשלת ישראל, אך היום ברור שזה לא מספיק. היוזמה של אגודת הידידים נועדה לתת לאותם פצועות ופצועים הוקרה גדולה יותר, כשבמשך חודש שלם הגיעו הפצועים והפצועות לשלל אירועי הוקרה משמעותיים ומרגשים. "אנחנו רוצים להזכיר שהסיפור של פצועי צה"ל הוא הסיפור של כולנו", מדגישה שגיא כהן.

אירוע יום ההוקרה לפצועי צה
צילום: מארק נומדר

מחבקים את הפצועים

כלל האירועים לוו בקמפיין תקשורתי גדול בעל מטרה אחת: לחבק את הפצועות והפצועים ולהבהיר להם עד כמה החברה הישראלית מעריכה ומוקירה את עשייתם. שיאו של הקמפיין הגיע ביום שידור מיוחד שנערך בקשת 12, במהלכו הופנה אור הזרקורים לפצועות ולפצועים הנמצאים בשיאו של הליך השיקום, באופן מעורר השראה.

אחד האירועים המרגשים שנערכו עבורם החודש, היה אירוע שנערך בזאפה מידטאון בתל אביב, ביום ההוקרה (21.11), במסגרתו הועברו הרצאות על ידי דנה פנחסוב ואורן בליצבלאו, פצועי צה"ל שסיפרו על חייהם ועל תהליך השיקום. "זו הזדמנות להוקיר אותנו, פצועי צה"ל. החברה הישראלית והאזרחית נמדדת במה שהיא עושה בין ימי ההוקרה ולא ביום ההוקרה והאירוע הזה הוא הדלק לדברים הללו, לחיבוק הזה", שיתף בליצבלאו בסיום האירוע בראיון שערך ל"חי בלילה". לערב המיוחד הזה הצטרפה גם המשוררת שמרית אור, שסיפרה בהרצאה מרגשת על חייה כשאישה לצד הלום קרב. בסיום הערב, עידן עמדי עלה לבמה להופעה מרגשת ומיוחדת במינה.

דנה פנחסוב (צילום: מארק נומדר)
דנה פנחסוב|צילום: מארק נומדר

שיתוף הפעולה עם המגזר העסקי היה יוצא דופן, כאשר כלל החברות העסקיות המובילות במשק נרתמו וסייעו במימון הקמפיין. "הם השותפים שלנו שעוזרים לנו בגיוס תרומות לטובת הפעילות", מתארת שגיא כהן, "הם נותנים חיבוק חם גם בסיוע בהשמה במקומות עבודה, חיבור ללימודים והכלתם בחברה".